A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: array_slice() expects parameter 1 to be array, boolean given

Filename: controllers/Cms.php

Line Number: 131

Backtrace:

File: /home/ebranice/public_html/app/controllers/Cms.php
Line: 131
Function: array_slice

File: /home/ebranice/public_html/index.php
Line: 342
Function: require_once

Dragoljub Milosavljević Gula – legenda Petrovca na Mlavi (FOTO)
Dragoljub Milosavljević Gula – legenda Petrovca na Mlavi (FOTO)

Petrovac

Društvo

Dragoljub Milosavljević Gula – legenda Petrovca na Mlavi (FOTO)

Foto: EB

How Good Of A Friend Are You Really?

Gula, nažalost, ni jednu predstavu nije odigrao u svom rodnom gradu, Ali, kao da jeste, jer Petrovac je, pored porodice i glume, uvek za njega bilo mesto “ koje život znači”.

Veliki jugoslovenski i srpski glumac, Dragoljub Milosavljević Gula, rođen je 30. maja 1923.godine u Petrovcu na Mlavi u porodici Mite „abadžije“. Glumom je počeo da se bavi kao petnaestogodišnjak u putujućoj pozorišnoj grupi “Prendić”. Završio je državnu pozorišnu školu u Novom Sadu 1951.godine, kada postaje stalni član Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada. Igrajući u komadima Putnika, Šuvakovića, Hanauske, Đurkovića, sa partnerima poput Jelisića, Hajtla, Ljubice Ravasi, Mire Banjac, postiže svoju punu glumačku zrelost. Na poziv čuvenog  Bojana Stupice 1969.godine prelazi u Beograd u Jugoslovensko dramsko pozorište, gde ostaje do kraja svog radnog veka ,1988.godine. Na njegov glumački šarm pao je i čuveni  Stupica i uveo ga u pozorišnu kuću koja je bila pojam na tadašnjim jugoslovenskim prostorima. Naravno, Gula je opravdao to poverenje, jer njegov talenat je bio toliko ubedljiv i nadmoćan, što je dokazivao podjednako u pozorištu, na filmu, televiziji.

U JDP-u Gula je ostvario brojne uloge sa tadašnjim velikanima jugoslovenskog pozorišta. Odigrao je preko stotinu pozorišnih, dvadesetak filmskih i više od pedeset uloga u tv dramama. Kritika ga je definisala, a publika upamtila kao karakternog komičara, a bio je u svoje vreme omiljeni glumac za decu. Deca su volela Gulu, a ni on nikada nije krio svoju ljubav prema njima.

Leta je provodio u rodnom Petrovcu, uglavnom kraj reke Mlave gde bi po ceo dan bio sa decom pričajući im viceve i zbijajući šale, učio ih da plivaju, skaču u reku.

Dragoljub Milosavljević Gula bio je oženjen Nađom Milosavljević sa kojom ima ćerku Vladislavu i sina Aleksandra. Ćerka Vladislava (poznatija kao Vladica) je krenula očevim stopama i postala profesionalna glumica, a danas je i sama član JDP-a, dok se Aleksandar, inače istoričar umetnosti,  profesionalno bavi fotografijom.

Vezanost za svoj kraj Gula nije krio, tako da je za života ostavio  poetsku zbirku  “Pesme reci, vojnicima i pozorištu” koja je objavljena 1994.godine. Za svu ljubav koju je gajio prema rodnom mestu i dičio se njime prenoseći svuda dobar glas, gde god da je išao, Petrovčani su mu se odužili aplauzima i ponosom na njegov lik i delo, a najviše pozorišnim festivalom koji nosi  ime “Gulini dani”.

Ove godine obeležen je jubilej – deset godina festivala. Gulina porodica redovno posećuje ovu manifestaciju koja od zaborava čuva slavnog glumca. Njegova supruga Nađa se jednom prilikom, govoreći o Guli, osvrnula i na njihov privatni život.

Gula je bio dobar čovek, suprug, otac, voleo je decu, ali je žene obožavao. Ja sam to morala da naučim. Prve godine ja sam plakala, pravila skandale, štipala ga kad idemo ulicom, a onda sam shvatila da sam ja prva, da se uvek vraća kući.To nije bilo neko srećno vreme, nismo bili bogati ali je on uvek vodio računa o svojoj deci i meni, jednom rečju bio je divan, a pre svega skroman čovek” .

Tokom decenije postojanja festivala u Gulinu čast igrali su brojni doajeni srpskog pozorišta, a jedan od glumaca koji je imao priliku da svojevremeno igra sa Gulom je Ivan Bekjarev, koji je rado viđen gost petrovačkog pozorišta. On o Guli ovako kaže:

“Puno sam radio sa Gulom jer smo obojica bili članovi Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Međusobno smo se uvažavali, ali ja sam posebno cenio Gulu jer je bio izvanredan komičar, a uvek sam mislio i danas mislim da  je pravi glumac onaj koji u komediji zna da se ostvari .”

Ivan Bekjarev

I glumci koji nisu imali prilke da igraju sa Gulom, rado ga se sećaju sa malih ekrana, a Sloboda Mićalović kaže da je Gula glumac koji se najviše pominje u pozorišnim krugovima.

Gula je stvarno naš veliki glumac, čestio ga pominjemo,  pre svega u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Moj suprug ima čast da bude upravo u toj garderobi i onda se često šale, najčešće su to radili on i pokojni Glogovac. Prepričavali su Guline anegdote jer su oni imali čast da kao mladi glumci igraju sa Gulom. Ja, nažalost, Gulu nikada nisam upoznala, ali sam o njemu slušala divne stvari i svi ponavljaju da je bio izuzetan glumac, ali pre svega čovek” rekla je Sloboda Mićalović za E-Braničevo .


Sloboda Mićalović Ćetković

Gula, nažalost, ni jednu predstavu nije odigrao u svom rodnom gradu, Ali, kao da jeste, jer Petrovac je, pored porodice  i glume, uvek za njega bilo mesto “ koje život znači”.  

Ovaj tekst nastao je u sklopu projekta " Uspešni Petrovčani – legende koje žive ” koji sufinansira Opština Petrovac na Mlavi po osnovu Konkursa o sufinansiranju projekata  kojima se ostvaruje javni interes u oblasti javnog informisanja u 2019.godini.
-  Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Continue Reading
Povezane teme...

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top