DS Požarevac: Mesto za odlaganje otpada ne može biti plodno zemljište

Požarevac

Saopštenja

DS Požarevac: Mesto za odlaganje otpada ne može biti plodno zemljište

Foto: ds.org.rs

How Good Of A Friend Are You Really?

U našu redakciju stiglo je saopštenje iz Informativne službe Demokratske stranke Požarevac povodom namere gradskih vlasti da regionalnu deponiju izgradi u plodnom Stigu, u ataru sela Kličevac.

“Grad Požarevac suočen sa problemon prepune deponije doneo je odluku da novo mesto za odlaganje otpada budu obradive oranice. Mesto za odlaganje otpada sigurno ne može biti  plodno poljoprivredno zemljište koje svake godine rađa hiljade tona pšenice, kukuruza i suncokreta. Na pomenutom terenu pčelari sa svojim pčelinjim kolonijama svake godine prikupe tone i tone meda. Postoje i druga ograničenja koja jednostavno ne dozvoljavaju da se deponija izgradi na ovom mestu i pokazuju da je odluka doneta brzopleto i bez dovoljno prikupljenih podataka o samoj lokaciji”, navodi se u saopštenju Informativne službe Demokratske stranke Požarevac.

Dalje se navodi da se parcele predviđene za trajno odlaganje otpada nalaze na arheološkom lokalitetu na kome je pronađen praistorijski artefakt ,,Kličevački idol" koji krasi grb i zastavu grada Požarevca, kao i da se izvorište rimskog akvadukta, kojim se pre dva milenijuma Viminacijum snabdevao svežom pijaćom vodom, nalazi pored parcele predviđene za smetilište.

Na istom terenu postoji i više stotina godina stari hrast, inače seoski zapis, po kome se i katastarski reon  zove ,,Zapis" u katastarskoj opštini Kličevac, piše u saopštenju.

“Vetrovi koji na ovom terenu neprestano duvaju sigurno će stišku ravnicu zasipati letećim otpadom smradom i dimom sa smetlišta. Atmosferske vode, kao i otpadne vode sa samog odlagališta, obzirom da je percela na padini, razlivaće se po okolnim plodnim njivama pa sve do vodoizvorišta koje je u neposrednoj blizini. Zbog svega navedenog, u potpunosti podržavamo građane okolnih sela koji su odlučni u borbi da ne dozvole ovaj zločin prema prirodi i ljudima koji tamo žive”, navodi se u saopštenju Informativne službe Demokratske stranke Požarevac.

To Top