Dva meseca od poništenja tendera za prevoz Požarevljana - šta se čeka?

Požarevac

Društvo

Dva meseca od poništenja tendera za prevoz Požarevljana - šta se čeka?

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Tender za izbor privatnog partnera za prevoz u gradsko prigradskom saobraćaju u Požarevcu poništen je pre skoro dva meseca, a novi još uvek nije raspisan. Ko u međuvremenu vozi na gradskim, prigradskim linijama, kao i đake, i po kom osnovu?

Javni prevoz putnika na području Požarevca organizovan je sa ukupno osam gradskih i trideset jednom prigradskom linijom i godinama ga vrši Arriva Litas.

A onda se grad odlučio za model javno privatnog partnerstva.

Podsećamo da je doneta  odluka o dodeli ugovora preduzećima „Duga“ iz Petlovače kod Šapca, koje je konkurisalo u zajedničkoj ponudi sa „Kontinentalom“ iz Kule kod Malog Crnića. Međutim, “Arriva Litas”, nakon niza protesta, podnela je žalbu na ovu odluku i Komisija za zaštitu prava ponuđača  poništila je tender u celosti.

>>PONIŠTEN TENDER ZA JAVNI GRADSKI PREVOZ U POŽAREVCU<<

Kako E-Braničevo saznaje, ni posle skoro dva meseca, još uvek nije raspisan novi. Do kada Požarevac neće imati zvaničnog prevoznika i kada će biti raspisan novi tender, u ovom trenutku nije decidno poznato.

Zakonski rok ne postoji. Ovo za naš portal  tvrdi načelnik Gradske uprave Požarevac, Aleksandar Simonović.

Aleksandar Simonović, načelnik Gradske uprave Požarevac

“Naručilac će u narednom periodu detaljno razmotriti odredbe Zakona o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama, kao i odluku Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, a koje se odnose na nastalu situaciju, te na osnovu istih doneti odluku o sledećem koraku”, kaže Simonović , potvrđujući da je grad obavezan da Arrivi nadoknadi troškove postupka zaštite prava.

S obzirom na to je tender poništen jer su uočene određene nepravilnosti, nameće se pitanje da li će se menjati uslovi, odnosno da li će se oslanjati na postojeći projekat i studiju ili će se raditi novi.

“Naručilac će takođe u tom pogledu u narednom periodu detaljno razmotriti odredbe Zakona o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama, kao i odluku Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, a koje se odnose na navedeno, te u potpunosti postupiti u skladu sa istim”, rekao je Simonović.

Preciznije informacije imaće, kaže, kroz 15 dana.

Podsećamo i da je grad Požarevac obustavio javnu nabavku za prevoz đaka, i to pre nego što je sasvim okončan tender za javno – privatno partnerstvo, koje podrazumeva i prevoz đaka.

>>ZAUSTAVLJENE AKTIVNOSTI U POSTUPKU JAVNE NABAVKE ZA PREVOZ UČENIKA<<

U međuvremenu, firma “Kontinental turs” autobusima “Duge” iz Petlovače prevozila je besplatno đake na teritoriji Požarevca, sve do petka 27.novembra, kada se prešlo na onlajn nastavu.  

>>“KONTINENTAL” I “DUGA” PETLOVAČA PREVOZE ĐAKE BEZ UGOVORA SA GRADOM<<

Pitali smo Simonovića da li postoji neki pravni osnov ili ugovor između grada i tih firmi,  na osnovu čega oni mogu da vrše prevoz učenika?

“Grad nema zaključen ugovor o prevozu učenika ni sa jednom firmom”,  odgovorio je kratko Simonović.

Raspisivanje nove javne nabavke za prevoz učenika, objašnjava on, zavisiće od realizacije postupka po modelu javno-privatnog partnerstva koje bi trebalo da obuhvati period od 15 godina.

Sreća u nesreći je što su đaci od ponedeljka 30. novembra na onlajn nastavi, a potom će od 21. decembra biti na raspustu. Ostaje nada da će se situacija oko prevoza učenika rešiti do 18. januara, kada počinje drugo polugodište.

 Gradski i prigradski prevoz i dalje obavlja Arriva Litas, do konačne odluke grada Požarevca.

To Top