Dve izložbe u Zavičajnom muzeju Homolja

Žagubica

Kultura

Dve izložbe u Zavičajnom muzeju Homolja

Foto: zagubica.org.rs

How Good Of A Friend Are You Really?

Autori izložbi su Požarevljanke Danica Đokić etnolog i Violeta Marković, umetnik kaligrafije.

Na etnogtafskoj izložbi Danice Đokić prikazana je stambena arhitektura, posuđe koje se nekada koristilo, sva ona hrana koju je Homolje u tadašnje vreme davalo, segment tradicionale privrede, bačijsko stočarstvo, elementi stare srpske nošnje kojom su se očuvali „trvelji“ kao oglavlje koje potiče iz srednjeg veka, ali i arhaična ženska vlaška nošnja na kojoj je najupečatljiviji detalj pregača sa resama...

Izložba takođe sadrži motive porodične slave i privredni  deo, koji je Žagubicu pretvorio u varošicu i imao uticaja na formiranje čaršije, a to su zanati i ugostiteljstvo. 

Postavka će biti dostupna posetiocima narednih godinu dana.

Pored ove, u muzeju Homolja u Žagubici nalazi se i izložba „Kaligrafija“, umetnost davanja forme na izražajan, harmonistički i vešt način, autora Violete Marković, koja je do sada samostalno izlagala sedam puta i učestvovala na preko 50 kolektivnih izložbi.

Gradeći svoje stvaralaštvo na osnovama srpske srednjovekovne pisane tradicije ali i one nastale na arhitektonskoj plastici, umetnica je ćirilični zapis uspešno sjedinila sa šarom i ukrasom kao smisaonim jezikom simbola.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top