Dveri Požarevac: Požar je dokaz da gradska vlast nema rešenje za divlje deponije

Požarevac

Saopštenja

Dveri Požarevac: Požar je dokaz da gradska vlast nema rešenje za divlje deponije

Foto: Gradski odbor Dveri Požarevac

How Good Of A Friend Are You Really?

Povodom požara na gradskoj deponiji „Jeremijino polje“ oglasio se Gradski odbor Dveri Požarevac.

„Požar na deponiji „Jeremijino polje“ koji je danas buknuo i još nije ugašen na samo stotinak metara od Požarevca je dokaz našim tvrdnjama da aktuelna gradska vlast nema rešenja za više od 26 divljih deponija koja se nalaze u našem neposrednom okruženju i predstavljaju ekološku opasnost po zdravlje naših sugrađana“, navodi se u saopštenju Gradskog odbora Dveri Požarevac.

Kako se dalje navodi u saopštenju, ranije su poslali ekološko pismo gradonačelniku u kome su tražili odgovore na 11 pitanja, ali ih nisu dobili do danas.

- Zašto nije završena planirana izgradnja reciklažnog centra, postrojenja za preradu otpada?
- Da li je u planu izgradnja fabrike vode i rešavanje problema vodosnabdevanja grada kroz alternativna izvorišta vode i dopremanje?
- Zašto nije zaštićeno izvorište vode u „Memincu“ od septičkih jama i zašto tamo nije započeta izgradnja kanalizacione mreže?
- Da li znate da u bliskom okruženju grada postoji 26 divljih deponija smeća i da su to zagađivači vazduha, vode i zemljišta?
- Zašto je izostala adekvatna reakcija i primerena kazna ekološke inspekcije u slučaju ekološkog incidenta u pogonu „Ekoluks“ i da li možda postoji manjak inspektora zaštite životne sredine?
- Zašto se stalo sa širenjem toplifikacije i gasifikacije grada i okolnih sela uz pristupačne cene za svakog?
- Da li je u planu izgradnja zelenih površina i zašto ste dozvolili da „Bambi park“ propadne skroz kao jedini park za decu umesto da je JKP Komunalno preduzeće održavalo postojeće stanje gde bi deca imali gde da se igraju i gde bi bili zaštićeni s obzirom da je to bio jedini ograđen park?
- Zašto ne postoje kontejneri za plastiku, metale, papir?
- Da li znate da je kvalitet vazduha u centru grada loš i da bi trebalo ograničiti saobraćaju samom centru grada?
- Da li su ugrađeni filteri za prečišćavanje štetnih materija iz dimnjaka u nekim preduzećima u gradu i Kostolcu i ko vrši kontrolu istih?
- Zašto se godinama ne uređuju obale Mlave, Morave i da li ćete sprečiti ekološku katastrofu izgradnjom MHE u toku reke Mlave koja protiče kroz tri opštine među njima opština Požarevac?

To Top