Dvočasovna rasprava o devetomesečnom izvršenju budžeta

Požarevac

Ekonomija

Dvočasovna rasprava o devetomesečnom izvršenju budžeta

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Posle obimne rasprave koja je trajala oko dva sata, na današnjem zasedanju lokalnog parlamenta usvojena je Odluka o izvršenju budžeta grada Požarevca za period januar - septembar 2021. godine.

Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca, obrazložio je za govornicom izveštaj o izvršenju budžeta grada Požarevca za period januar – septembar 2021. godine, o čemu smo ranije pisali.

>>REALIZACIJA KAPITALNIH PROJEKATA ZA DEVET MESECI 23,83 ODSTO<<

Pavlović je ovom prilikom kritikovao manjkavost Zakona o javnim nabavkama, s obzirom na to da se dešavalo da se jedan izvođač javi na pet lokacija, a da pritom nije završio pređašnji posao.

,,Ne mogu da utičem na određene ponuđače i kažem im da se ne javljaju na javne nabavke, jer je to krivično delo. Izuzetno sam nezadovoljan izvođačem radova u Kolubarskoj ulici, više puta sam ih zvao i u nedoumici sam da li da raskinem ugovor, ostavim iskopane rovove i naplatim penale, ili da taj izvođač radova nastavi posao. Razumem da koronavirus utiče na radnu snagu i izvršenje poslova, ali je u pitanju i manjkavost Zakona o javnim nabavkama koji bih ja lično menjao”, kazao je Pavlović i rekao da se isti izvođač radova javio i na javnu nabavku za ulicu Sime Simića, a još uvek nije završio ni Kolubarsku.

Slobodan Vasić, Šef odborničke grupe „Dosta je bilo - RIIS Istok”, složio se sa gradonačelnikom i istakao da je takođe nezadovoljan Zakonom o javnim nabavkama.

,,Predlažem da po hitnom postupku, radi ubrzanja radova, krenemo u izmenu Zakona o javnim nabavkama, kako vi ne biste trpeli kritike. Na ovoj skupštini su prisutna i dva poslanika – Ana Miljanić i Veroljub Arsić, pa Saša Pavlović može preko njih da pokrene inicijativu za izmenu zakona”, kazao je Vasić.

On je takođe uputio kritiku na to što nakon završetka rekonstrukcije određenih trotoara u Požarevcu, njih radnici Telekoma ponovo raskopaju zbog  uvođenja bržeg interneta.

,,Slažem se da moramo da plaćamo danak napretku, ali su raskopali ulicu koja nam je bila ponos u centru Požarevca - Stari Korzo, skinuli su ploče i zalili betonom. Telekom je državna firma koja mora da vrati sve u prvobitno stanje nakon radova, ako misli da je narod doživljava kao svoju”, objasnio je Vasić.

Odbornik SPS dr Aleksandar Marković takođe je iskazao nezadovoljstvo zbog radova Telekoma. On je kritikovao postojanje stavke u budžetu koja se odnosi na popravku ili reparaciju kolovoza i trotoara nakon radova drugih javnih preduzeća.

,,Zašto bi grad Požarevac morao da odvaja sredstva i radi popravke nakon drugih javnih ili privatnih preduzeća? Ako određeno preduzeće radi neki posao onda je u obavezi da sve vrati u prvobitno stanje. Nezadovoljan sam kako grad izgleda nakon radova Telekoma”, objasnio je Marković.

Tatijana Stojadinović, odbornica ,,Dosta je bilo”, kazala je da je kvalitet radova bitniji od problema kašnjenja izvršenja radova. Prema njenim rečima, bolje je zaustaviti radove nego kasnije iste ulice ,,krpiti”.

Gradonačelnik Požarevca kazao je da je Telekom državno preduzeće i da podržava radove na optičkoj mreži.

,,Nisam ja dao odobrenje da mogu ili ne mogu da rade u Požarevcu. Oni su republičko preduzeće i ako želimo da sačuvamo Telekom i radnike onda mora da se širi i spektar usluga i poboljšava ih. Nažalost, morali su neke deonice grada da prekopaju. Da li sam srećan zbog toga? Nisam, ali ne mogu da pričam protiv republičke investicije i protiv širenja optičke mreže”, naglasio je Pavlović.

On je rekao da u budžetu postoje sredstva u iznosu od 12 miliona dinara od Stambenog fonda koja su nekada bila opredeljena i istakao da bi voleo da na današnjem zasedanju, zajedno sa odbornicima, donese odluku o trošenju tih stredstava.

Slobodan Vasić je predložio da taj novac bude uložen u svratište za beskućnike ili u sigurnu kuću, a gradonačelnik Požarevca je odgovorio da je to dobra ideja.

Jovana Dinić, predsednica odborničke grupe SPS – JS, ipak smatra da novac treba uložiti u porodilište. Prema njenim rečima, grad mora omogućiti civilizovane i dobre uslove majkama.

Saša Pavlović je rekao da porodilište nije sastavni deo ovog budžeta i da se predlog Jovane Dinić kosi sa Zakonom o budžetskom sistemu.

,,Grad Požarevac ne može da ulaže u porodilište, jer se bolnica i Dom zdravlja finansiraju iz republičkog budžeta. Mi ne možemo da ulažemo u bolnicu, ali preko IPA programa ulažemo u novu zgradu, koja će biti višenamenska, a sadržaće i porodilište koje će biti odlično”, odgovorio je Pavlović.

Većinom glasova odbornika usvojena je Odluka o izvršenju budžeta na današnjem zasedanju lokalnog parlamenta.

To Top