E-INTERVJU: Dr Danko Nikolić, lekar u ulozi menadžera

Požarevac

Društvo

E-INTERVJU: Dr Danko Nikolić, lekar u ulozi menadžera

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Direktor Opšte bolnice Požarevac govori o problemima sa kojima se susreće ova zdravstvena ustanova, o donacijama koje su unapredile pružanje usluga pacijentima, o zapošljavanju i odlivu medicinskog osoblja…

Biti lekar je jedna od najhumanijih ali i najodgovornijih profesija, a u vreme brojnih promena u zdravstvenom sistemu, čini se da nema teže kombinacije biti lekar i direktor bolnice.

To potvrđuje doktor Danko Nikolić, urolog, koji se na čelu Opšte bolnice Požarevac nalazi od 2016.godine, a retki su dani kada nije bilo problema, naročito u konstantnoj borbi da se obezbede novčana sredstva neophodna za neometano funkcionisanje ustanove.

LEKAR I MENADŽER

Kako to izgleda kada je doktor u ulozi direktora bolnice, da li je zbog specifičnosti posla teško iz ordinacije preći u menadžere?

Verujte da nije lako kada se iz jednog, relativno mirnog posla koji rutinski radite godinama, odjednom nađete u situaciji da preuzmete, rešavate i odgovarate za toliko stvari o kojima nikada ranije niste ni razmišljali. Mi smo velika ustanova sa više stotina zaposlenih, svakodnevno imamo veliki protok pacijenata i obavljamo mnogo različitih usluga. Posao menadžera je da sve to objedini, prvenstveno da se stara o tome da se medicinske usluge što bolje obavljaju. Tu je i finansijska strana, morate da se uključite u javne nabavke od kojih zavisi funkcionisanje ustanove, a mi smo za to napravili dobar tim.   

Čime se rukovodite od kada ste na čelu bolnice, koji su glavni ciljevi?

Bolnica je živi organizam, stalno nešto neočekivano može da iskrsne, a direktor je taj koji mora da reaguje u tom trenutku i da rešava probleme. Službe su objedinjene, svakodnevno imamo sastanke sa menadžmentom tako da problem rešavamo u trenutku.

Glavni ciljevi su kadrovsko i tehničko unapređenje, odnosno da uposlimo što veći broj adekvatno obučenih ljudi, kao i da nabavimo što više novih aparata. Intenzivno radimo na obezbeđivanju donacija kako bismo nabavili sve ono što bolnici nedostaje. Takođe, imamo odličnu saradnju sa Ministarstvom zdravlja koje nas podržava, ne samo finansijski, već i u nabavci novih aparata. Ove godine dobili smo duplo više aparata od planiranog,  naša bolnica čak najviše od svih ustanova u Srbiji.  

ODLIVA IMA, ALI I ZAPOŠLJAVANJA

Problem ne samo u Požarevcu, već u čitavoj Srbiji, jeste odlazak medicinskog osoblja u inostranstvo. Koliko je ta pojava zastupljena u požarevačkoj bolnici?

Dosad nismo imali velikih problema sa odlivom radnika, ali početkom septembra imali smo najave određenog broja medicinskih tehničara da će otići na rad u inostranstvo. U ovom trenutku nije ugrožen rad ustanove.

Da li Opšta bolnica ima dovoljan broj lekara i sestara, ima li potrebe za zapošljavanjem novih lica? Šta od kadra nedostaje?

Ministarstvo nam je dosta pomoglo i oko zapošljavanja. Ove godine u stalni radni odnos primljeno je 30 radnika. U prvih šest meseci imali smo duplo više zaposlenih u stalni radni odnos nego radnika koji su nam otišli. Ove godine 13 mladih lekara otići će na specijalizaciju, prošle godine 15, a pre toga jedna grupa od pet. Trenutno imamo dovoljan broj lekara i medicinskih tehničara.  

LISTE ČEKANJA POSTOJE

 Postoje li liste čekanja za preglede lekara specijalista i koliko su one duge? Kako to nameravate da rešavate?

Uobičajno, kao i u celoj Srbiji, liste čekanja su na ortopediji i  na očnom, ali su sada mnogo manje. Najviše se čeka na ortopediji jer je došlo do malog zastoja zbog trenutne krize oko isporuke ugradnog materijala za kolena i kukove. Dobili smo dodatna sredstva iz ministarstva tako da očekujemo da nadomestimo taj zaostatak i da do kraja godine liste još smanjimo. Takođe, za ortopediju smo dobili četiri kompleta za operacije, a ranije smo imali jedan. Čekamo repromaterijal da bi to bilo u punoj funkciji. Inače, požarevačka ortopedija je proglašena za centar za Istočnu Srbiju. Naglasio bih da za skener nema liste čekanja, u roku od mesec dana završavamo sve preglede

Na koje operacije pacijenti najduže čekaju?

Najduže se čeka operacija kolena, ne samo kod nas već u celoj Srbiji.  

Požarevačka bolnica dobila je opremu za laparaskopsku hirurgiju, šta to zapravo znači u smislu pružanja zdravstvenih usluga pacijentima?

Požarevačka bolnica je poznata u stručnoj javnosti po najvećem broju laparaskopskih operacija u Srbiji, niko nam nije ni blizu, to je na nivou oko 600 operacija za godinu dana. Sa novim aparatom, koji je specifičan i sofisticiran, od prvog dana krenuli su da rade naši hirurzi i do prošle nedelje imali smo više od 60 operacija. Iskoristiću priliku da najavim da dobijamo novi duodenoskop i očekujemo da ovih meseci počnemo da radimo RCP. Bićemo jedina bolnica u Srbiji koja će to raditi. Inače,  ranije je RCP radila bolnica u Vršcu.

REKONSTRUKCIJA NOVE I STARE BOLNICE

Da li su počeli radovi na rekonstrukciji nove bolnice i šta će sve biti urađeno?

Zgrada nove bolnice

Radovi su počeli pre četiri nedelje. Podsećam da je ta zgrada  davno napravljena i da ono što je ugrađeno u nju sada ne podleže određenim standardima, tako da moramo sve kompletno da menjamo – instalaciju za struju, vodu i grejanje. U toku su pripremni radovi u prvoj fazi i smatram da imamo dovoljno vremena da sve završimo u roku.

Dokle se stiglo sa projektom rekonstrukcije stare zgrade bolnice?

Opšta bolnica Požarevac, stara zgrada

I ta priča se pokrenula. Obaveza grada je da angažuje kuću koja će uraditi projekat. Kod nas su dolazili stručnjaci iz Kancelarije za javna ulaganja koji su pogledali naše objekte i dali nam savete šta može da se uradi i na koji način.Mi od početka tražimo stručnu pomoć jer su to kapitalne investicije koje bolnica ne može sama da uradi.Pošto imamo i neke zgrade koje nisu legalizovane,  angažovali smo geometra da uzme premere i prosledili dalje gradu na legalizaciju. Očekujemo da grad ubrza projektante i da uskoro dobijemo stručna rešenja.

Koliko je značajna prekogranična saradnja sa Rumunijom?

Za našu ustanovu je izuzetno značajna. Imali smo jedan uspešan projekat rekonstrukcije zgrade nove bolnice. U prvoj fazi urađeno je prizemlje i deo podrumskih prostorija. Druga faza je mnogo obimnija i zahtevnija jer podrazumeva opremanje odeljenja, a tu su operacione sale koje moraju biti opremljene po  svim standardima. Treba naglasiti da taj projekat ne podrazumeva kompletno opremanje bolnice, jer novac je limitiran, već  građevinske radove i nabavku dela opeme, a onda ćemo videti da iz drugih izvora finansiranja opremimo novu zgradu.

NIJE LAKO PACIJENTIMA, A NI MEDICINSKOM OSOBLJU

Zdravstvo je kao najosetljivija oblast često na udaru nezadovoljnih pacijenata. Bolnica u Požarevcu je to u poslednje vreme često osećala na “svojoj koži”. Poslednji slučaj sa pogrebnim uslugama rešen je na period od godinu dana. Da li sada sve teče kako treba?

Bilo je zluradih napada od onih koji su direktno ugroženi, a to je preduzeće koje je 20 godina radilo te usluge i imali velike koristi iz bolnice radeći posao preuzimanja pokojnika. Oni su znali da ugovor ističe, da prestaju naše obaveze prema njima i to ih je pogodilo. Inspekcija nas je nekoliko godina upozoravala da moramo da prekinemo saradnju zbog neadekvatnih ugovora. Taj problem smo sada rešili,  imamo ugovor na godinu dana sa JKP “Komunalne službe” Požarevac koje preuzima pokojnike i sve teče po planu.

Šta biste poručili pacijentima kada su nečim nezadovoljni, kako i gde da potraže pomoć pre nego što odu u medije?

 Mi razumemo pacijente, bolest je sama po sebi teška i ona povlači ponekad neprimerene reakcije ljudi. Stalno pokušavamo da napravimo dobru koordinaciju sa domovima zdravlja, da se objasni pacijentima procedura dolaska kod specijaliste. Da bi došao u sekundarnu ustanovu pacijent mora prvo da bude pregledan u primarnoj ustanovi, odnosno domu zdravlja. Verujte da 50 odsto njih dolazi nepotrebno u bolnicu zbog stvari koje mogu da se reše u domovima zdravlja i onda to stvara veštačku gužvu. Gube se termini i pacijent mora ponovo da se vraća kod lekara opšte prakse. Svi negde žure i voleli bi da završe pregled što pre, ali molim pacijente da shvate da su ovde svi bolesni, da je možda onaj do njega mnogo bolesniji. Znate da čovek kada ima karcinom ne može da sedi i čeka kao neko ko je recimo došao na prvi pregled. Dešava se i da iskrsne hitan slučaj koji poremeti ceo raspored i zato molim pacijente da i oni nas shvate.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top