E- INTERVJU: Jovana Grujić, požarevačka teniserka koja osvaja Evropu (FOTO, VIDEO)

Požarevac

Sport

E- INTERVJU: Jovana Grujić, požarevačka teniserka koja osvaja Evropu (FOTO, VIDEO)

Foto: Marjan Grujić, E.B. maliigraci.rs

How Good Of A Friend Are You Really?

Ona je prvi reket Srbije za devojčice do 14 godina. Osvojila je 73 medalje širom Srbije i Evrope.

Jovana Grujić, mlada teniserka iz Požarevca, rođena je 2006. godine u Novom Sadu. Reket je prvi put uzela u ruke sa samo šest godina. Trenirarala je u Teniskom klubu „Požarevac“, a nakon što su je mladi teniseri proglasili za najferplej igrača, na Akademiji „Milaš“. Trenutno nema klub, ali ima trenera, Miloša Stevanovića.

Jovana Grujić

Jovana je 2017. Godine dobila Povelju grada Požarevca.

Poslednje tri godine proglašavana je za sportistkinju godine po izboru Sportskog saveza grada Požarevca i nedeljnika „Reč naroda“.

Teniski počeci

Ko je prepoznao tvoj talenat i kada?

Najpre su prepoznali mama i tata i odveli su me na teniske terene kod Autobuske stanice, tada Teniski klub „Požarevac“. Odmah mi se svidelo, bilo je drugačije, bila sam sama na terenu. Posebno mi se svidela narandžasta podloga, kao pesak. Meni je to bilo mnogo zanimljivo.U početku nije bilo mesta da tamo treniram, ali bili smo uporni i onda je jedan trener dozvolio da probam da igram sa njima, pošto sam bila mlađa od svih. Svidelo mu se što znam da udarim lopticu i činilo mu se da mogu da igram. Dakle, moj talenat su prepoznali roditelji i trener Dragiša.

Sa koliko godina si počela da treniraš?

Imala sam šest godina. Iako sam bila najmlađa bilo mi je lepo, zanimljivo. Uvek sam više volela da se družim sa starijima, nego sa mlađima i mojom generacijom.

Zašto baš tenis, a ne neki drugi sport, recimo za koji postoje bolji uslovi treniranja u našoj  sredini?

Zato što je individualni sport. Gotovo sve stvari zavise samo od mene i trenera, naravno, ali sve sama moram da prenesem na teren. Nemam igrača pored sebe da mi pomogne, kada mi ne ide  jednostavno moram sama da se snađem u tome.

Da bi stigla dovde potrebno je dosta odricanja, koja su to najveća i najbolnija odricanja za devojčicu tvojih godina?

Tenis sam po sebi je pun odricanja, kao i svaki drugi sport. Najteže mi je pao odlazak na Akademiju „Milaš“ sa samo deset godina. Tamo sam provela dve godine i nisam bila stalno sa mamom i tatom. Nisam išla normalno u školu, niti sam imala drugare svojih godina, jer sam na Akademiji bila najmlađa. Moraš ceo da budeš u tenisu da bi uspeo.

Kada si počinjala, da li si kao mala imala neki cilj, viziju ili san dokle želiš da stigneš u ovom sportu?

Sa šest godina bilo mi je bitno da se zabavljam, a tek kasnije kada sam počela da idem na turnire i takmičenja, shvatila sam šta znači pobeđivati i boriti se za pehare.

Sa godinama i snovi se menjaju

Da li su danas ti snovi za budućnost isti ili ne? Dokle sežu tvoji teniski planovi?

Sa sedam - osam godina bilo mi je bitno da osvojim taj pehar na turnirima za devojčice do dest godina. Vremenom se pomerala ta moja granica.Naredne godine cilj mi je da igram ITF turnire do osamnaet godina i Tennis Europe do 16 godina, a dugoročni cilj Top na WTA listi.

POGLEDAJTE VIDEO

Kako izgleda jedan uobičajeni dan Jovane Grujić ?

Kada ne idem u školu i treniram sa trenerom van Požarevca, ustajem u sedam sati i doručkujem pre treninga. Ujutru treniram sat i po do dva, potom odmaram, ručam, imam slobodno vreme, pa opet teniski trening, potom kondicioni trening ili fitnes, pa slobodno vreme i večera.

Jovana na treningu

Koliko traje priprema za turnir?

Svaki trening je priprema za turnir, nema razlike. Nekada radim tehniku, nekada kretanje. Nemam klasični pripremni period za turnir, sve je povezano.

POGLEDAJTE VIDEO

Tenis i redovno školovanje

Kako uspevaš da uskladiš obaveze u osnovnoj školi sa teniskim?

Kada sam van grada, učim u slobodno vreme između treninga, jer kada dođem u školu radim testove i odgovaram sve što sam propustila.

Kako tvoje uspehe prihvataju tvoji drugari u školi, ima li zavisti ili su ponosni na tebe? Imaju li nastavnici razumevanja za tvoje izostanke?

Uglavnom su svi srećni zbog mene, podržavaju me. Moram da se zahvalim nastavnicima u OŠ „Kralj Aleksandar Prvi“, puno su mi pomogli. Ne znam da li bi u drugoj školi dopustili da toliko izostajem.

Šta planiraš da upišeš u daljem školovanju i imaš li neke planove za karijeru van tenisa u budućnosti?

Nisam razmišljala o srednjoj školi. Uglavnom je sve vezano za tenis. Prvo da završim osnovnu školu, pa ćemo onda videti šta dalje.

Trenutni uspesi i reprezentacija

Ko ti je trener i u kom klubu sada treniraš? Omiljena podloga, udarac...

Trener mi je Miloš Stevanović. Sa njim radim već tri godine. Treniram malo u Požarevcu, malo u Novom Sadu, ali nisam ni u jednom klubu. Omiljena podloga mi je šljaka, tu se osećam najbolje, a udarac forhend.

POGLEDAJTE VIDEO

Koliko si do sada osvojila medalja/pehara i koji ti je trofej najdraži?

Pre neki dan sam sa mamom brojala, imam ih 73. Među najdražima su mi oni sa evropskih turnira, posebno iz Zagreba.

Jovana Grujić, nakon pobede na turniru

Više puta si branila boje Srbije sa najboljim teniserkama tvog uzrasta, kakav je to osećaj?

Osećaj je divan. Nekako je mnogo drugačije kada igraš za svoju zemlju nego za sebe na nekom običnom turniru. Stvarno je lep osećaj. Osečaš se ponosno,  nešto te vuče da ideš napred.

Da li imaš podršku grada Požarevca u sportskoj karijeri? Na koji način grad pomaže?

Grad mi pomaže kada treba da odem na neki turnir. Očekujem podršku za treninge u zimskom periodu. U Požarevcu ima jedam privatni klub, a tamo termini nisu baš jeftini.

Da li i druge mlade teniserke i tvoje saigračice iz reprezentacije imaju takva iskustva?

Nije svuda isto, negde pomažu za odlazak na turnire, negde za treninge.

POGLEDAJTE VIDEO

Turniri i druženje

Sa kojom teniserkom se najviše družiš u slobodno vreme tokom turnira?  Ima li vremena za druženja van teniskih terena sa vršnjacima?

Sa svima se družim na turnirima, svi razmišljamo slično. Sa Anđelom Lazarević, partnerkom u dublu, možda malo više. Trenirale smo zajedno u Novom Sadu nekoliko dana. Privatno se dobro slažemo i veoma smo dobre u dublu. Nađem vreme za drugare u Požarevcu kada sam u gradu. Tada manje treniram i to je moje vreme za odmaranje. Imam vremena za igru i druženje.

POGLEDAJTE VIDEO

Continue Reading

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top