Elena Stević - najbolja fudbalerka u muškom timu

Žagubica

Sport

Elena Stević - najbolja fudbalerka u muškom timu

Foto: A.M, privatna arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Elena Stević iz Milanovca, učenica šestog razreda osnovne škole Jovan Šerbanović u Krepoljinu, najbolja je fudbalerka koju ovo mesto ima i to u muškoj konkurenciji.

Trening fudbala za devojčice u selu nije postojao ni onda, ni sada, ali to je nije sprečilo. Počela je da trenira sa sedam godina u seoskom fudbalskom klubu “Gornjak” iz Krepoljina i to sa dečacima.

Elena Stević trenira fudbal od sedme godine

“Videla sam kako brat igra u školskom dvorištu, meni se svidelo pa sam i ja pošla sa njim.Malo mi je bilo neobično, ali posle sam se navikla da igram sa dečacima i protiv njih“, seća se Elena i dodaje da je nisu odmah u potpunosti prihvatili kao ravnopravnu, ali posle šest meseci kada su uvideli njen talenat, sve sumnje su nestale.

Čak se ni podrška najbližih nije podrazumevala, jer u selima devojčice ne igraju fudbal.

Bilo im je čudno. Brat se protivio ali i roditelji, pa čak i babe i dede. Samo je deda Ljubiša navijao za mene od početka. Posle su me podržali mama i tata i počeli su da me vode na utakmice i treninge. I sada su svi prihvatili“, zadovoljna je ona.

 

Elena sa muškim fudbalskim klubom

Na početku nije bila jedina devojčica, ali je jedina koja je opstala do danas i izabrala fudbal za životni poziv, kako tvrdi u ovom trenutku.

Već neko vreme igra u dva tima: seoskom sa dečacima i u požarevačkom ženskom fudbalskom timu. Od sledeće godine i zvanično će biti deo ŽFK „Požarevac“ gde je počela da trenira pre dve godine.

Elena je gotovo najbolji igrač FK „Gornjak“. Igra veznog ili špic igrača i postiže i do 15 golova po sezoni.

Elena u akciji

„Brzina i razmišljanje. Dečaci su grubi ponekad, a ja izbegavam situacije kada hoće da me udare, ne volim da trošim energiju na fizičke kontakte i onda dobijam na igri uz malo snage i razmišljanja tokom utakmice.“

Nuđeni su joj transferi u Kragujevac i Vršac, gde je bila i na probnim utakmicama, međutim, kako još nije završila ni osnovnu školu, to je velika udaljenost za svakodnevno putovanje.

Najveći uspeh do sada je poziv u reprezentaciju Srbije.

Sledeći korak je upis srednje škole u Požarevcu za dve godine, a otvorena je i mogućnost preseljenja u Francusku ili Nemačku sa roditeljima.

Elena je već odlučila da želi profesionalno da igra fudbal

Selidbe za Elenu predstavljaju šansu za bolji razvoj njenog talenta od koga ne planira da odustane, jer vidi sebe kao profesionalca.

"Volim fudbal jer mogu da izrazim svoj potencijal, mogu da se opustim. Tada se osećam dobro, nemam strah od utakmica i ne moram da mislim o drugim stvarima. Na terenu je fokus samo na lopti. Kad god imam utakmicu uživam u svemu, pa čak i u pripremi“, iskrena je Elena i dodaje da za nju biti na terenu znači biti u idealnoj prirodnoj poziciji.

Ovaj tekst nastao je u sklopu projekta  " Mladi talenti – budućnost lokalne zajednice" po osnovu Konkursa o sufinansiranju projekata iz budžeta Opštine Žagubica radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja u 2022. godini.

- Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu ne predstavljaju nužno zvaničan stav Opštine Žagubica

To Top