A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: array_slice() expects parameter 1 to be array, boolean given

Filename: controllers/Cms.php

Line Number: 105

Backtrace:

File: /home/ebranice/public_html/app/controllers/Cms.php
Line: 105
Function: array_slice

File: /home/ebranice/public_html/index.php
Line: 342
Function: require_once

EPS na „zelenom putu“ (FOTO) - vetropark - solarna energija
EPS na „zelenom putu“ (FOTO)

Kostolac

Privreda

EPS na „zelenom putu“ (FOTO)

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

U Kostolcu počela serija stručnih konferencija „Investicije i zaštita životne sredine – prioritet EPS-a“.

Konferenciju organizuje „Balkanmagazin“ u saradnji sa JP „Elektroprivreda
Srbije", a pod pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike Vlade Srbije.

Sa konferencije o zaštiti životne sredine

U poslednje tri godine, od 2016. do 2019. godine, EPS je samo u projekte u termoelektranama uložio 320 miliona evra. Većini tih projekata glavni cilj bio je zaštita životne sredine.

Po rečima Milorada Grčića, vd direktora EPS-a, sigurno najzvučniji projekat u ovoj oblasti je postrojenje za odsumporavanje. Jedno već radi u Kostolcu, a u toku je izrada postrojenja i na Termoelektrani A u Obrenovcu. Nakon odsumporavanja na kostolačkom postrojenju, emisija sumpornih oksida je manja od 200 miligrama po metru kubnom, što je u skladu sa standardima.

„Gde god imamo ozbiljne prozvodne kapacitete, to područje ima benefite koje zaslužuje“, rekao je Grčić osvrnuvši se na činjenicu da dobar deo Kostolca i Požarevca ima daljinsko grejanje.

 

Učesnici konferencije

U toku je i realizacija projekata vrednih ukupno nešto više od jedne milijarde evra, a pripremaju se investicije od gotovo 900 miliona evra. U Ogranku „TE –KO“ Kostolac, EPS sprovodi dva ključna investiciona projekta za energetsku stabilnost zemlje i unapređenje proizvodnog miksa prema najstrožim standardima zaštite životne sredine i sa najsavremenijom opremom.

U toku je realizacija druge faze paket projekta „Kostolac B – Izgradnja novog bloka Kostolac B3“. Novi blok „Kostolac B 3“ je najveća investicija u domaćem elektroenergetskom sektoru i prvo veliko energetsko postrojenje, koje se gradi u Srbiji nakon gotovo tri decenije. Ukupna vrednost druge faze projekta modernizacije TE „Kostolac B“, koji podrazumeva izgradnju novog bloka i povećanje proizvodnje uglja na kopu „Drmno“ je 175,6 miliona dolara.

„Termoelektrane bez uglja ne vrede ništa.  Kop „Drmno“ će, kada se završe investicije, imati značajno povećan kapacitet sa sadašnjih 9 miliona tona na nivou godine na 12 do 13 miliona tona uglja“, naglasio je Grčić.

 

On se osvrnuo i na novo nalazište uglja nazvano „Zapadni Kostolac“, sa ispitanim zalihama od 350 miliona tona uglja. Pored toga,  na ovom potezu nalaze se velike količine vrlo kvalitatnog peska, koji je u rangu moravskog.

Dejan Milijanović, izvršni direktor za tehničke poslove proizvodnje uglja, naglasio je da je ovo nalazište budućnost „TE - KO“ Kostolac.

„Strateški pravac EPS-a je pouzdana i stabilna, ekonomski opravdana i ekološki odgovorna eksploatacija. Iz njega proizilaze svi ostali ciljevi. EPS je društveno odgovorna firma, a ekologija je prioritet. Osnovni postulat površinske eksploatacije je da oplemeni životnu sredinu, a ako ne može da je oplemeni, bar da je vrati u ono stanje pre početka eksploatacije“, rekao je Milijanović.

Nenad Marković, direktor za proizvodnju električne energije pri ogranku „TE-KO“ Kostolac, naglasio je da se svi projekti u okviru EPS-a realizuju u skladu sa evropskim standardima i stalno se usklađuju.

Vetropark Kostolac biće instalisane snage 55 megavata, imaće 20 vetroagregata. Na godišnjem nivou proizvodiće 151 milion kilovat časa. Vrednost investicije je 96,4 miliona evra. Projekat se realizuje u skladu sa strateškim ciljevima Republike Srbije u oblasti obnovljivih izvora energije utvrđenim Strategijom razvoja energetika Republike Srbije do 2025. godine, sa projekcijama do 2030. godine, a koji se pre svega odnose na povećanje udela energije iz obnovljivih izvora energije u bruto finalnoj potrošnji u Republici Srbiji.

Solarni park je u planovima EPS-a i planiran je u Kostolcu.  U toku su pripreme i obezbeđivanje sredstava za realizaciju.

Svaki investicioni projekat „Elektroprivrede Srbije“ obuhvata mere unapređenja zaštite životne sredine, kao deo odgovornog i održivog poslovanja najveće srpske energetske kompanije. EPS je uložio oko 350 miliona evra u projekte kojima se unapređuje kvalitet vazduha, vode i zemljišta tokom poslednjih 15 godina. Time je EPS zauzeo lidersku poziciju kao najveći investitor u zaštitu životne sredine u Srbiji. „Zelenim putem“ EPS nastavlja i u narednim godinama, jer su planirane dodatne ekološke investicije vredne više od 800 miliona evra u niz projekata kojima se štite vazduh, voda i zemljište i poboljšava kvalitet životne sredine.

Continue Reading
Povezane teme...

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top