EU “vetar u leđa“ za lokalne mlekare (FOTO)

Braničevo

Privreda

EU “vetar u leđa“ za lokalne mlekare (FOTO)

Foto: RRA „Braničevo – Podunavlje“

How Good Of A Friend Are You Really?

Lokalne mlekare iz okoline Petrovca na Mlavi i Velikog Gradišta, dobile su u prošloj godini značajnu podršku Evropske unije u razvoju poslovanja. I nisu jedini.

Kada su me pozvali da konkurišem za sredstva iz EU PRO, pre nego što sam aplicirao postavio sam dva pitanja: Koliko to mene može da košta i koje su posledice. Mi ovde nismo navikli da nam neko nešto daje“.

 Ovako priču za portal E-Braničevo započinje Nenad Radenković iz sela Stamnica kod Petrovca na Mlavi, koji sa svojim bratom Dušanom vodi porodičnu mlekaru. Sve im je na jednom mestu u rodnom selu, i posao i život. I tako godinama. Počeo je još njihov otac davne 1996. godine i sa kraćom pauzom oni istrajavaju do danas. Proizvodili su, kažu, do pre deset godina pavlaku, kiselo mleko, jogurt, čak su pakovali i mleko u kese, ali nisu mogli da izdrže taj dnevni program pa su se preorjentisali na sireve. 

Proces proizvodnje u Stamnici

Dnevno otkupe i prerade oko 300 litara mleka, a ideja je da povećaju na 700.  

I baš u tom trenutku kada su se rodili planovi za razvoj, svaka podrška im je dobrodošla. Prijavili su se na poziv Regionalne razvojne agencije „Braničevo-Podunavlje" koja je protekle godine uspešno implementirala projekat „Najbolje iz BP – Podrška preduzećima za proizvodnju mlečnih proizvoda u regionu Braničevo-Podunavlje"  koji je finansirala Evropska unija u partnerstvu sa Vladom Srbije preko programa EU PRO.

Ukupno 10 mlekara iz ova dva regiona je unapredilo svoju konkurentnost, a njih šest je dobilo različitu opremu neophodnu za usaglašavanje sa HACCP standardom i propisima u oblasti bezbednosti hrane, prosečne pojedinačne vrednosti 133.000 dinara“, navodi menadžerka projekta, Ivana Antonijević iz RRA.

Među njima je i mlekara „Braća Radenković“. Dobili su sistem za grejanje vode na solarnu energiju koji će im smanjiti operativne troškove u proizvodnji , set laboratorijske opreme za kontrolu kvaliteta mleka i još nekoliko manjih aparata.

Drago mi je da bar neko obraća pažnju na nas male proizvođače koji nemamo kapital iza sebe. Brat i ja smo krenuli od minusa i nama kao maloj lokalnoj mlekari ovo mnogo znači“,  kaže Nenad.

Ali, oprema je, kaže Ivana Antonijević, samo deo podrške. Možda je i važnija pomoć u oblasti obuka, mentoringa, razmene iskustava, što je dovelo do unapređenja konkurentnosti ovih preduzeća.

Radenkovići su kroz ovaj projekat uz pomoć prehrambenog tehnologa  razvili novi proizvod – mocarelu.  Gotovo svima su urađene profesionalne fotografije, elektronski katalog proizvoda, promocija na društvenim mrežama nakon čega su postali vidljiviji, razvili direktnu prodaju, a počeli su da šire tržište i van regiona, što je veliki benefit“, objašnjava Antonijević.

 

Mocarela iz mlekare Radenković u beogradskim restoranima

I zaista, braća Radenković, koji su i radnici i gazde u svojoj maloj fabrici, doprli su do ugostitelja, pa i trgovaca u Beogradu. Prednost im je što su među retkima koji ručno prave sireve pa je i kvalitet poseban. Sa dušom i mirisom čistog mleka.

Ručno rađeni sir

 „Mlekom nas snabdevaju naši meštani iz sela i kvalitet ne varira. Nalazimo se podno Homoljskih planina, ovde je zdrava sredina. Pravimo prirodne sireve bez ikakvih dodataka i tretmana. Mleko, so i sirište su jedini sastojci za sve naše proizvode“, ponosan je Nenad Radenković.

Slična priča stiže i iz Velikog Gradišta, odnosno sela Braničevo, gde duže od decenije posluje mlekara „Mil fej“. Proizvode kačkavalj i sitan sir. Uglavnom prodaju na veliko, a među mušterijama su i ugostitelji i trgovci. Kvalitet je, kažu,  i njihov adut kojim pridobijaju nove i zadržavaju stare kupce.

Kvalitet kačkavalja – glavni adut

Vladimir Jovanović je vlasnik i direktor preduzeća, pomažu mu supruga, otac i brat, a imaju i radnike – ukupno ih je sedam.

Ova mlekara od kooperanata svakodnevno otkupi od 1,5 do 2 tone mleka, a kako je prijavljena na pet hiljada litara na dnevnom nivou, razmišljaju o proširenju proizvodnje. Za to će im svakako trebati i veći proizvodni kapaciteti. Do tada, razmišljaju praktično.

Kačkavalj u kalupima

Kada su ih iz RRA „ Braničevo – Podunavlje“ informisali o programu EU PRO, odlučili su da za početak sebi olakšaju postojeći obim posla. Kroz konkurs su zatražili mašinu za pranje pod pritiskom,  jer u mlekarstvu najveći deo vremena oduzima pranje pločica, zidova, mašina, kalupa...

Mnogo nam znači ova donacija jer kad god hoćete da uložite u novu opremu, uvek iskrsne nešto preče, i nikako nisam uspevao da odvojim novac za tu mašinu. I ostala pomoć u poslovanju nam je dobrodošla, preporučio bih svima da pokušaju sa podrškom EU PRO“, iskren je Vladimir Jovanović.

I mlekara „ Mil fej“  iskoristila je usluge tehnologa, stručne obuke, dobili su i oni digitalni katalog proizvoda i onlajn promociju, što ih je bolje pozicioniralo   na velikom tržištu mlečnih proizvoda.

Carstvo sireva u selu Braničevo

Pored ove dve mlekare podršku EU PRO preko projekta Regionalne razvojne agencije sa sedištem u Požarevcu dobila su još četiri proizvođača mlečnih proizvoda iz Braničevskog okruga i isto toliko iz susednog Podunavskog.

>>NOVU OPREMU DOBILO ŠEST PREDUZEĆA I PREDUZETNIKA MLEČNIH PROIZVODA<<

Mnogi od njih su preko ovog projekta iskoristili i studijsku posetu Sloveniji gde su se upoznali sa standardima EU u ovom sektoru. Svih deset mlekara predstavljene su na zajedničkom portalu www.sveodmleka.rs .

To Top