Evropska noć muzeja u Požarevcu – brojni sadržaji i dobra posećenost (FOTO)

Požarevac

Kultura

Evropska noć muzeja u Požarevcu – brojni sadržaji i dobra posećenost (FOTO)

Foto: S.Stojadinović

How Good Of A Friend Are You Really?

Povodom obeležavanja Evropske noći muzeja, na nekoliko lokacija u Požarevcu proteklog vikenda organizovani su različiti programi koji su bili veoma posećeni.

U zgradi Narodnog muzeja Požarevac otvorena je izložba pod nazivom „Prepoznaj me po mirisu: bočice za parfeme iz Viminacijuma“. Izložba predstavja kratku istoriju parfema, sa akcentom na tehnološke aspekte Grčke i Rima. Rimska kultura je ilustrovana bočicama za parfeme iz Viminaciuma, metropole rimske provincije Gornje Mezije, a potom  i Prve Mezije (Moesia Superior/ Moesia Prima). Publika se upoznala sa bočicama iz viminacijumske zbirke Narodnog muzeja, a mogla je da vidi i sistem za destilaciju i proprati video sadržaj o mirisima iz Rimskog cartsva.

Autori izložbe su muzejski savetnik-arheolog Dragana Spasić Đurić, Narodni muzej Požarevac i mr. ph. Spec. farm. tehnologije, Jelena Trifunović, iz ZU Apoteka Požarevac, a saradnici viši kustos-arheolog Olivera Milović i muzejski dokumentarista Maja Šega.

U maloj galerija Narodnog muzeja otvoena je izložba „Od meda do čokolade“. Savremenim pristupom preko nekonvencionalnog sadržaja publici su preko čokolade kao medija približeni određeni muzejski eksponati, od daleke praistorije do moderne epohe. Izložba je privukla veliki broj posetilaca od najmlađih do najstarijih koji su imali prilike da se fotografišu sa kuvarskom opremom, u ambijentu kafića ili uz predimenzionirano parče torte.

Autori izložbe su viši kustos-arheolog Olivera Milović, muzejski dokumentarista Maja Šega, muzejski dokumentarista Verica Mitrović i preparator Jelena Arsenijević.

Preko čokolade do muzejskih eksponata

Izložba dečjih radova „Mali salon“ priređena je u Galeriji spomen-zbirke Miodraga Markovića. Dečiji radovi nastali na likovnim radionicama održanim u Legatu Miodraga Markovića „Moderna umetnost viđena očima dece“ iz 2015, „Vidi staro, docrtaj novo“ iz 2017. i „Napraviću ti ram, lepa sliko“ iz 2020. godine, našli su  mesto pored dela renomiranih umetnika koji pripadaju generaciji između dva svetska rata sa stalne muzejske postavke, prema kojima su deca stvarala svoje crteže, ramove i slike.

Autori izložbe su viši kustos-istoričar umetnosti Marina Radosavljević i kustos-istoričar umetnosti Biljana Milosavljević-Pićurić.

U Etno parku Tulba otvorena je izložba „Građanski identitet Požarevca“ čiji je autor muzejski savetnik-etnolog Danica Đokić.

Na izložbi su predstavljene manje ambijentalne celine koje oslikavaju građanski identitet Požarevca sa kraja 19. i početka 20. veka – nameštaj, dokumentarna građa, lični predmeti i fotografije potomaka Jovana Jeličića, Mihajla Miladinovića i porodice Dimitrijević. Izložba je deo nove stalne postavke Etno parka Tulba.

Sa izložbe Građanski identitet Požarevca

U šatoru Požarevačkog mira održana je prezentacija simbola sa medaljama iz kolekcije o Požarevačkom miru, autora kustos-istoričara Milorada Đorđevića.

Na postojećoj izložbi posvećenoj Požarevačkom miru zaključenom 1718. godine data su objašnjenja simboličnih predstava koje se nalaze na aversu i reversu medalja, a koja govore o pobedi i nadmoći Austrije nad Turskom. U Narodnom Muzeju u Požarevcu se nalazi 11 medalja sa antičkim i biblijskim motivima, sedam različitih i četiri duplikata. Izložbu je pratila video prezentacija posvećena simbolima koji se nalaze na aversu i reversu medalja.

U šatoru Požarevačkog mira

U kući Dobrnjčevih organizovan je koncert na kome su nastupili dečji hor „Ljiljani“ i bend Ekonomsko-trgovinske škole. Takođe, ovom prilikom najavljen je projekat „Braničevo od Požarevačkog mira do Prvog svetskog rata“ za čiju realizaciju su dobijena sredstva u vrednosti od 700.000 dinara od strane Ministarstva kulture i informisanja na  konkursu u okviru oblasti kulturnog nasleđa za 2022. godinu.  Organizatori događaja bili su kustos-istoričar Milorad Đorđević i Jelena Milenković, organizator turističke delatnosti.

Koncert u kući Dobrnjčevih

U Noći muzeja posetioci su moglu i da posete izložbu „I bi svetlost“ u Galeriji savremene umetnosti.

>>„I BI SVETLOST“ DO 18 MAJA U GALERIJI NA STAROM KORZOU<<

To Top