Fotografije beogradske umetnice pred Petrovčanima

Petrovac

Kultura

Fotografije beogradske umetnice pred Petrovčanima

Foto: Zavičajni muzej

How Good Of A Friend Are You Really?

U okviru nacionalne manifestacije „Muzeji za 10“, 16. Evropska noć muzeja obeležena je u Petrovcu na Mlavi otvaranjem izložbe Muzeja afričke umetnosti „Kad prestaneš da me češljaš, prestaću da te mrzim“ beogradske umetnice Katarine Radović.

Izložbu su otvorile direktorka Zavičajnog muzeja Petrovac na Mlavi, Žaklina Perić, i kustoskinja izložbe Ivana Vojt.

Sa otvaranja izložbe

Fotografije Katarine Radović na živ, prisan i saosećajan način prenose atmosferu iz frizerskog salona u senegalskom gradu Sen Luj, omogućujući posmatraču da uđe u ovaj skriveni svet i u ženske prostore koji ilustruju potrebu za ulepšavanjem i u skromnijim životnim okolnostima.

Svojom organizacijom izložbeni prostor asocira na autentičan frizerski salon u kome su nastale same fotografije. Na policama duž zidova mogu se zateći nužne alatke – češljevi, fenovi, raznobojni pramenovi, peškiri i preparati za negu kose, a u vitrinama su izložene kauri školjke, žileti i igle.

Deo izložbene postavke

U prostoru izložbe formirana je i mala čekaonica gde posetioci mogu prelistati specijalizovane senegalske časopise za frizure i, umesto televizijskih prenosa rvanja i sapunica često gledanih u salonima, odgledati kratak dokumentarni film „Licem u lice” autorke Mam Vuri Ćubu, koji je snimljen u Sen Luju.

Za posetioce izložba je otvorena do 31. decembra u Zavičajnom muzeju.

To Top