Gde i na koji način će građani smeti da drže životinje?

Požarevac

Društvo

Gde i na koji način će građani smeti da drže životinje?

Foto: Pixabay.com

How Good Of A Friend Are You Really?

Pred odbornicima Skupštine grada Požarevca naći će se odluka o držanju domaćih i egzotičnih životinja na teritoriji grada Požarevca.

Ovom odlukom obuhvaćeni su psi, mačke, kunići, živina, kopitari, papkari, golubovi, pčele, egzotične životinje, ukrasne ptice, egzotične ptice, ukrasne životinje i male egzotične životinje.

Zona u kojoj je zabranjeno držanje kopitara, papkara, kunića i živine u Požarevcu nalazi se unutar prostora koji je ograničen ulicama: Veljka Vlahovića, Partizanska, Dalmatinska, Industrijska, Koste Abraševića, 27. aprila, Jovana Dragaševića, Vukice Stanković, Aleksandra Ivanovića, Šeste ličke, Ivana Mažuranića, Cane Babovića, Slobodarska, Hajduk Veljkova, Koste Stamenkovića, Miloša Obilića, Vojske Jugoslavije, 28. marta, Skadarska i Rade Slobode.

U Kostolcu je držanje kopitara, papkara, kunića i živine zabranjeno unutar prostora koji je ograinčen ulicama: Jovana Dučića, Partizanska, Drvarska do 7. jula, Trudbenička, Karađorđeva prvi deo, Save Kovačevića, Karađorđeva drugi deo, Nikole Tesle, deo Kneza Lazara do pristaništa i kanal Dunavca do Jovana Dučića.

U zoni prelaznog režima u objektima porodičnog stanovanja sa dvorištem dozvoljeno je držanje kunića, živine, papkara i kopitara u objektima za držanje domaćih životinja za sopstvene potrebe i to: najviše pet grla kopitara i njihov podmladak do četiri meseca starosti, što važi i za papkare, najviše 30 kunića i 50 komada živine. U objektima višeporodičnog stanovanja i poslovnim prostorima zabranjeno je držanje domaćih životinja na balkonu, terasi, tavanu, u podrumu, garaži, šupi, vrtnoj bašti, zajedničkom dvorištu ili drugoj zajedničkoj prostoriji.

Staje i obori moraju biti sagrađeni od čvrstog materijala, osvetljeni prirodnom svetlošću, sa ventilacijom i vratima okrenutim prema dvorištu i podovima od nepropustljivog materijala. Odvođenje osoke i nečistoće mora biti sprovedeno u osočnu jamu tako da se sadržaj ne razliva po susednim i javnim površinama.

Vlasnik psa ili mačke je dužan da izvrši vakcinaciju i obeležavanje životinje na način propisan zakonom kojim se uređuje veterinarstvo i posebnim propisom kojim se uređuje način obeležavanja i registracije pasa i mačaka. U posebnom delu zgrade se može držati najviše jedan pas ili jedna mačka i podmladak do tri meseca starosti. Na ulaznim vratima posebnog dela zgrade mora stajati natpis „čuvaj se psa“. Uvođenje pasa i mačaka u lift stambene zgrade dozvoljeno je ukoliko je lift prazan, a životinja na podvodniku. Zagađenja koja životinja izvrši, vlasnik je dužan da očisti i opere, a po potrebi dezinfikuje.

U dvorištu porodične stambene zgrade čija je slobodna površina manja od pet ari dozvoljeno je držanje najviše dva psa ili dve mačke i podmladak do tri meseca, a na preko pet ari po tri životinje obe vrste i podmlatka do tri meseca starosti. U seoskim naseljima dozvoljeno je držanje do pet pasa i pet mačaka. U zajedničkom stanu i dvorištu psi i mačke se mogu držati samo ako postoji saglasnost svih sustanara.

Opasnog psa na javnu površinu sme da izvodi samo punoletno lice ukoliko životinja ima zaštitnu korpu i podvodnik, u periodu od 20 časova uveče do 7 časova ujutru i to isključivo van prostora centralne gradske zone koji je ograničen ulicama: Svetosavska, Moše Pijade, Jovana Šerbanovića, Davorjanke Paunović, Voje Dulića, Ljubovijska, Takovska, Jug Bogdanova, Lole Ribara, Trg Braće Vujovića i Radomira Milenića Rusa. U Kostolcu je taj prostor oivičen ulicama: Prvomajska, Železnička pruga, Trg Bratstva i jedinstva, Nikole Tesle, Bože Dimitrijevića, Industrijska, Omladinska, Kozaračka i Lole Ribara.

Prilikom izvođenja pasa na javnu površinu, vlasnik mora posedovati potvrdu o vakcinaciji. Preduzeće koje obavlja komunalne poslove u gradu će na javnim površinama i javnim zelenim površinama postaviti table na kojima je zabranjeno, odnosno, dozvoljeno kretanje pasa, kao i površine na kojima će biti neograničeno kretanje pasa (park za pse). Vlasnik psa ili mačke kod sebe mora imati kesu za izmet i da prilikom vršenja nužde životinje počisti izmet.

Vlasnici golubova svoje ljubimce mogu držati u posebno izgrađenoj prostoriji na tavanu, terasi porodičnog stambenog objekta ili u posebno izgrađenom pomoćnom objektu u dvorištu porodičnog stambenog objekta u broju i na način da se ne uznemiravaju susedi i ne zagađuje okolina. U objektima višeporodičnog stanovanja nije dozvoljeno držanje i hranjenje golubova, a u zajedničkom dvorištu mora postojati saglasnost svih sustanara.

Vlasnici ezgotičnih životinja će svoje ljubimce moći da drže na onaj način i u onom broju koji ne dovodi do povrede ili štete trećim licima, ako se ne zagađuje okolina i ne ometaju ostali stanari u mirnom stanovanju.

Nadzor nad primenom ove odluke vršiće Komunalna inspekcija i Komunalna milicija. Takođe, za nepoštovnaje ove odluke predviđene su i kazne. Preduzeće kojem je poverena delatnost održavanja zelenih površina i zoohigijena kazniče se sa 50.000 dinara ukoliko ne obavlja poslove propisane odlukom, a odgovorno lice preduzeća biće kažnjeno sa 15.000 dinara.Pravno ili fizičko lice kazniče se sa 50.000 dinara ukoliko ne ukloni leš uginule životinje na propisan način.

Novčanom kaznom od 150.000 dinara kazniće se pravno lice koje drži životinje na način i u broju koji je suprotan propisanom, a odgovorno lice u tom preduzeću biće kažnjeno sa 50.000 dinara, koliko je propisana kazna i za preduzetnika.

Fizičko lice će se kazniti sa 20.000 dinara ako životinje drži suprotno načinu i dozvoljenom broju koji je propisan ovom odlukom, a kaznom od 10.000 dinara kazniće se fizičko lice koje šeta opasnog psa u centralnom gradskom jezgru u nedozvoljenom vremenu, ne poseduje potvrdu o vakcinaciji, ne nosi kesu za izmeti i ne čisti za svojom životinjom.

 • Spomenka Drljaca

  Feb 09, 2021 23:13

  Zar zakon o kucnim ljubimcima i ostalim zivotinjama ne vazi na teritoriji cele Srbije ? Ovo sigurno nije po slovu zakona u svim tackama !Pogledajte zakon pa reagujte !

 • Požarevljanka

  Feb 09, 2021 12:19

  Neka se malo razmisli. Šta će raditi porodice koje imaju tri kućna ljubimca? Koga da odaberu i izbace na ulicu? Da li se razmišlja o dobrobiti životinja? Kakav stres doživljavaju kada se udalje od porodice? Zbog čega? Zbog neke administrativne odluke!Zbog toga što porodica ima koji kvadrat manje od pet ari? Zbog onih koji misle da gradu čine veliku uslugu time što će se na ulicama pod točkovima, bez hrane i vode, naći izbezumljeni kućni ljubimci koji će verovatno završavati u šinteru i uginuti od tuge i stresa. Imaju li oni koji pišu ovakve odluke imalo empatije prema tim divnim bićima kojima odjednom neko uskraćuje pravo da budu voljeni i slobodni.

 • Dragan

  Feb 10, 2021 09:15

  Kaze: u zajednickom stanu I dvoristu mogu se drzati psi I macke ako postoji saglasnost svih stanra. Pa moj stan stan nije zajednickom sa drugim stanarima - u njemu zivim sa svojom porodicom a ne sa drugim stanarima. Drugo sta ako u zgradi u koji zivim nema ljubitelja pasa I macaka ? Recimo od 10 stana u zgradi u jednom zivi neko ko I'ma fobiju od pasa I ako to kuce na njega nije ni zalajalo a kama li ga napalo I sad zbog njega neko ne moze da drzi psa u svim stanu. Pa hajde onda onda da postavimo pitanje koliko nas bi iz jedne zgradi zeleo da ne vidi nekog od stanra koji su mozda opasniji od pasa I macaka. Ave ovo sto je propisano za pse I macke bacite u vodu. Postoji zakon za one koji ucine zlo a ne zakon u kojem se zabranjuje da se druze kucnu ljubimci za koje se predpostavlja da mogu bit agresivni prema nekom. Ako jedan stanar od 10 stanova misli da je neko pas u njegovoj zgradi gde zivi opasan a drugim ne - da li je njegova odluka da se pas odstrani iz zgrade dovoljna ? Da li je to normal I !?

 • Raša

  Feb 13, 2021 21:41

  Totalno je u suprotnosti sa Zakonom o dobrobiti zivotinja, koji je jednim svojim delom i sam u suprotnosti sa Ustavom Srbije,tako da ta Uredba ne proizvodi pravno dejstvo, što znači da se ne mora poštovati!

 • snezana milovic

  Feb 10, 2021 10:36

  Pa dokle vise ovo ludilo, pa vec je hiljadu puta dokazano da ogranicenje kucnih ljubimaca, ne znaci da nema vise napustenih na ulicama, zato sto stalno spominjete podmladak, pitanje ko je problem neko ko postuje odluku i ima 3 psa i 3 macke, a koti i izbacuje ili deli svake godine po 10 novih stenaca ili macica ili neko ko ima 10 pasa i 10 macaka sterilisanih,kastriranih i ne izbacuje ili deli potomke...ko je problem za opstinu?

 • Dragana Petkovic

  Feb 09, 2021 12:52

  Nek jedu ????????????

 • Mina

  Feb 13, 2021 21:53

  Odlično! Da vidimo da li ce skloniti odgajivačnicu Kane Korso u Mačvanskoj zbog koje nepodnosljivo smrdi cela ulica a i susedna Vardarska.

 • snezana milovic

  Feb 10, 2021 10:41

  Uredjujete ogranicenje kretanja ,,opasnih,, pasa, da li ste normalni, pa zasto postoji pravilnik o opasnim psima, gde je sve lepo navedeno i regulisano, ispada da pravni akt na nivou lokalne samouprave jaci od viseg pravnog akta, pravilnika koje je donela drzava!!!! Stvarno ko je ovo pisao nema pojma o propisima ili to radi tendenciozno!!!!

 • Снежана кнежевић

  Feb 10, 2021 22:06

  Глупост, па мени су пси породица, о чему они то причају, да се одрекнем онога кога највише волим на свету! Мора да се шале, јел они то мисле да нас врате у средњи век..мени је то геноцид...

 • Slavka

  Feb 11, 2021 15:53

  Ne zivecemo kao dosada kao da zivimo u psecem azilu a ne u gradu a po ulici gazimo izmet umesto da setate decu i unucice svi ste se fokusirali na kucice to je in i za to imaze vreme i novac a za decu nemate vratite se odakle ste dosli pa gajite zivotinje a ne u stanu

 • GRADJANIN POZ

  Feb 11, 2021 18:03

  OVE STOSU SLOBODNI U PARK CACALICI NE DIRAJTE .

 • Aleksandra Dudić

  Feb 09, 2021 22:59

  Koja li je neznalica ovo sastavila? Kako misli da"opasni" psi trpe 13 sati da bi vrsili nuždu (u periodu od 20 časova uveče do 7 časova ujutru i to isključivo van prostora centralne gradske zone)? Ovo ograničenje broja zivotinja je primitivizam i ogranicavanje mirnog uzivanja u imovini. Broje are????. Da li ste vi normalni ili samo nestručni? Sramota.

 • Vukasin Petrovic

  Feb 13, 2021 16:58

  To smo mi dozvolili, sada treba dici galamu i blokirati grad. Ceo grad. Ovo je sramota. Gradske vlasti *****e ****c!

 • Marija

  Feb 15, 2021 08:42

  Ovo nije u skladu sa Ustavom i zakonima.

 • Za kazne

  Feb 11, 2021 14:31

  Samo vas molim da kažnjavate maksimalno one koji istu ne poštuju. Punite bre budzet. Kad vec imate mogućnost. Srbina jedino po dzepu možeš dozvati pameti.

 • Ljubitelj životinja

  Feb 14, 2021 00:21

  ???

 • Vaš komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

  -->
  To Top