Gde je danas mali Srećko?

Malo Crniće

Život

Gde je danas mali Srećko?

Foto: Centar za socijalni rad Malo Crnice

How Good Of A Friend Are You Really?

Prošlog januara u Braničevskom okrugu takođe je pronađena beba ostavljena u pletenoj korpi. Da li se sećate Srećka?

Jučerašnja vest da je pronađena napuštena beba u naselju Ceremošnja u opštini Kučevo, bila je udarna. Javnost je šokirana dirljivom pričom o tome da je novorođenče, staro tek nekoliko sati, ostavljeno u korpi na ulici, na milost i nemilost hladnoći, psima lutalicama... Na sreću, bebu su pronašli meštani i o tome obavestili lekare i policiju.
  
<<BEBA U KORPI OSTAVLJENA U SELU KOD KUČEVA>>
 Beba je zbrinuta na pedijatriji Opšte bolnice u Požarevcu.

<<OGLASILA SE BOLNICA: NAPUŠTENA BEBA ZDRAVA TEŠKA 2,7 KILOGRAMA >>

Pre godinu dana, 25:januara, još jedan mališan je ostavljen u pletenoj korpi, i to u Crljencu kog Malog Crnića.

<<NEVIĐENI UŽAS: U CRLJENCU PRONAĐENA TEK ROĐENA BEBA NA ULICI>>

Zapanjujuć je gotovo isti scenario: obe bebe su dečaci, ostavljeni u drugoj polovini januara na seoskom putu u pletenim korpama, odmah po rođenju. Obojicu dečaka pronašli su meštani, nakon čega su zbrinuti u požarevačkoj bolnici.
<<NAPUŠTENA BEBA JOŠ U BOLNICI, ŠTA ĆE BITI S NJOM>>
Dečaku koji je prošle godine ostavljen medicinsko osoblje dalo je ime Srećko. Spletom nesrećnih okolnosti ova beba velikom brzinom postala je „medijska zvezda“ u Srbiji.  

A gde je danas Srećko?
Ovo pitanje postavili smo direktorki Centra za socijalni rad u Malom Crniću, Dijani Mirković. Ona, međutim, nije mogla da govori o ovoj temi bez dozvole resornog ministarstva.
 E-Braničevo saznaje da je nakon dvadesetak dana koje je proveo okružen pažnjom i simpatijama u bolnici u Požarevcu, ovaj dečak dat u hraniteljsku porodicu.
Direktorka Mirković nas je uputila na sajt Centra za socijalni rad gde se nalazi vest o prošlogodišnjoj poseti ministra Zorana Đorđevića toj porodici i dečaku kome je u međuvremenu dato ime Tadija. 

Ta hraniteljska porodica ima sedmoro dece, od kojih je četvoro bioloških, a troje na hraniteljstvu. 
Tadija je sada porastao, a vreme je brzo prošlo od kada smo ga prvi put posetili, kada je imao nepunih mesec dana i bio smešten u ovu porodicu. Njegova sudbina potresla je celu Srbiju, pa i mene lično i sada mogu da kažem da sam srećan što je beba dobro i što živi u dobrim uslovima, a verujem da će nakon usvojenja, njegovo odrastanje biti takođe bezbrižno i srećno, što i zaslužuje. Ova porodica je dobar primer kako treba da se postupa sa decom. Zadovoljni smo načinom na koji brinu o njima i verujem da će se ta pažnja nastaviti i u budućnosti“, rekao je Đorđević tada i dodao da je puka sreća bila što je beba preživela u uslovima u kojima je ostavljena i što nema nikakvih zdravstvenih posledica.


Tu saznajemo da je za ovu napuštenu bebu počeo proces pronalaska usvojitelja, ali sudeći po pisanju današnje Politike, Tadija ili Srećko još nije pronašao svoj konačni dom. Kako su za ovaj list rekli u minstarstvu, još uvek nije okončan proces njegovog usvojenja, te je on, godinu dana nakon što je rođen, pa ostavljen, još uvek u hraniteljskoj porodici. Identitet njegovih roditelja do danas nije utvrđen.
Da li Srećka čeka život u skladu sa imenom koje je od milošte dobio, to niko ne može da zna.
Kakva sudbina čeka dečaka koji je juče, pod neverovatno sličnim okolnostima pronađen, opet je životno pitanje na koje odgovor može dati samo vreme.


 
 

 
 

 
 

 

Continue Reading
Povezane teme...

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top