Golubačka tvrđava otvorila svoje kapije

Golubac

Događaji

Golubačka tvrđava otvorila svoje kapije

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Zvanično su je otvorili Johanes Han, evropski komesar za susedsku politiku i pristupanje EU i Aleksandar Vučić, predsednik Srbije.

Nakon pet godina rekonstrukcije, Golubačka tvrđava, jedinstvena srednjovekovna građevina, ponovo je otvorena.Tvrđava je obnovljena uz pomoć Evropske unije koja je iz svojih fondova izdvojila više od 8,5 miliona evra.

„Ponosan sam što smo uspeli da zahvaljujući novcu poreskih obveznika Evropske unije rekonstruišemo ovu divnu tvrđavu, veoma važan lokalitet na Dunavu i zaista biser kulturnog nasleđa. Ovde nije reč samo o kulturi, kulturnom nasleđu i turizmu, već je to i veliki ekonomski potencijal. Rečeno mi je da je prošle godine ovde pristalo 45 kruzera, a da se ove godine očekuje 79. Nadam se da će u budućnosti taj broj kruzera biti još veći i da će ovaj lokalitet otvoriti nove mogućnosti za zapošljavanje”, rekao je Johanes Han, evropski komesar za susedsku politiku i pristupanje EU.

Država Srbija je uložila oko 400.000 evra u opremanje Vizitorskog centra i razvoj infrastrukture u podnožju tvrđave. Predsednik Vučić je naglasio da je ovo je najveće ulaganje poslednjih pedeset godina ne samo u golubačku opštinu, već u ovaj kraj.

„Austrijanci su srećni zbog velikog broja ljudi koji su poreklom odavde, a ja se nadam da će oni početi da razmišljaju o povratku. Na nama je da im omogućimo bolje uslove. Za nas je itekako ekonomski značajno, nakon izgradnje marine i biciklističko pešačke staze, za šta je izdvojeno ukupno 4 miliona evra, da dobijemo i nove hotele, nove kapacitete, nove turiste, što će značiti mnogo više posla i zaposlenih građana. Vizitorki centar i Tvrđava otvoriće 50 novih radnih mesta“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik je pozvao građane Srbije da dođu u posetu i vide ovu veličanstvenu tvrđavu, biser srednjovekovne istorije.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top