Gradi se fabrika kafe u Požarevcu

Požarevac

Privreda

Gradi se fabrika kafe u Požarevcu

Foto: Pixabay.com

How Good Of A Friend Are You Really?

U prvoj fazi planirano je zapošljavanje 12 radnika.

Na zasedanju lokalnog parlamenta odbornici su dali „zeleno svetlo“ da grad bez naknade otuđi zemljište od 40 ari mešovitom preduzeću „Bambi Success“ za izgradnju pogona za preradu i proizvodnju kafe. Zemljište se nalazi u Severnom bloku nove industrijske zone, na katastarskoj parceli koja je potpuno infrastrukturno opremljena.

Nakon ustupanja zemljišta bez naknade, preduzeće „Bambi Success“ konkurisaće za dodelu subvencija iz Programa lokalnog ekonomskog razvoja grada Požarevca u visini od 50 hiljada eura za izgradnju hale.

Investicioni projekat preduzeća MP „Bambi Success“ d.o.o. Požarevac predviđa izgradnju nove fabrike kafe koja bi bila opremljena najsavremenijom opremom, a u istoj bi se proizvodila različita vrsta kafe u različitim pakovanjima. To podrazumeva instaliranje kompletne linije za prženje, mlevenje i pakovanje kafe najpoznatijeg nemačkog proizvođača „Probat“, izgradnju magacinskog prostora i distributivne mreže.

Projektovani kapacitet fabrike je 200 tona mesečno pržene, mlevene i ostalih vrsta napitaka na bazi espresso i tradicionalne kafe. Ukupna površina proizvodnog pogona biće 1.600 metara kvadratnih (m2) i obuhvata 1.200 m2 proizvodnog dela i 400 m2 administrativnog dela. Kapaciteti fabrike su lako proširivi zbog fleksibilnog modularnog organizovanja tehnološkog procesa, navodi se u projektu.

Biznis planom je predviđeno fazno zapošljavanje osoba sa teritorije grada Požarevca i to u startu 12 novih radnika, a u roku od šest do 12 meseci zapošljavanje još 10 radnika. Pojedini radnici će ići na specijalne obuke u matične fabrike u Bugarskoj i Grčkoj. Prosečna neto zarada radnika u fabrici po postizanju pune uposlenosti proizvodnje biće 50.000 dinara, odnosno 35.000 dinara minimalna neto zarada za zaposlene sa srednjom stručnom spremom, i do 118.000 dinara za zaposlene sa visokom stručnom spremom, navodi se u biznis planu.

To Top