gradiste-i-srebrno-jezero-zavrsili-uspesnu-turisticku-sezonu

Veliko Gradište

Zabava

Gradište i Srebrno jezero završili uspešnu turističku sezonu

Foto: E-Branicevo

How Good Of A Friend Are You Really?

U julu i avgustu u apartmanima se tražio krevet više. Plaže su bile prepune, a Akva park je više puta premašio svoje kapacitete.

U julu i avgustu u apartmanima se tražio krevet više. Plaže su bile prepune, a Akva park je više puta premašio svoje kapacitete.

 

 

Od maja do novembra  kalendar manifestacija u Velikom Gradištu bio je gust.

 

Za sedam meseci ovde je održano na desetine programa, uglavnom posvećenih tradiciji, kulturi, narodnom staralaštvu,istoriji, sportu…

 

Tako gust raspored i dobra realizacija manifestacija nakon kojih gosti odlaze zadovoljni, uz želju da se vrate ponovo,svakako uslovljava da svaka sledeća sezona treba da bude bolja.

 

Gradištanci itekako mogu biti zadovoljni ovogodišnjom turističkom sezonom, naročito na Srebrnom jezeru, “Mekom” za turiste iz svih krajeva.

 

Srebrno jezero “Meka” za turiste iz svih krajeva

 

Krenula je od maja, i to od Praznika rada. Na muzičkom festivalu “Uranak” okupili su se mladi iz cele Srbije.

 

Po oceni posetilaca bio je to nezaboravan prvomajski uranak,a mladji posetioci koji vole moderan turizam i uvek nešto novo, bili su zadivljeni organizacijom uranka. Uvek će se, složni su svi, ovde vraćati, ali ne samo zbog festivala već i zato što ih je Srebrno jezero zaista oduševilo ponudama i izgledom.

 

A onda su tokom leta usledile i Alaske večeri, Ostrovačka čorbijada, Pasuljijada, Carevčevi dani, festival turističkog i ekološkog fiilma “Sila fest”, Pozorišni festival “Štap i kanap”, Jepurijada....

 

Desetine hiljada ljudi posetilo je ove manifestacije, a samo biciklisti, čija Evropska ruta prolazi pored Srebrnog jezera, ostvarili su preko 10 000 noćenja!

 

U julu i avgustu u apartmanima se tražio krevet više. Plaže su bile prepune, a Akva park je više puta premašio svoje kapacitete.

 

Dva turistička broda nekoliko puta dnevno turiste su vozila Dunavom u obilazak Ramske i Golubačke tvrđave.

 

Ugostitelji su proširivali svoje bašte, kako bi primili sve goste.

 

Otvoren je i košarkaški kamp srpskog reprezentativca Miloša Teodosića, u kome je tokom leta nekoliko stotina dečaka savladavalo prve košarkaške korake.

 

Košarkaški kamp Miloša Teodosića

 

Itekako zadovoljni su i ugostitelji. Goran Dinčić kaže da je u njegovim apartmanima broj gostiju bio veći za 20 odsto u odnosu na 2015. godinu. Osetno je, kaže, povećanje broja stranih gostiju, pre svega iz Rumunije. Dobro je, kaže Dinčić, što se beleži povećanje gostiju i van sezone, zahvaljujući seminarima koji se održavaju na Srebrnom jezeru, što je slučaj i sa njegovim apartmanima.

 

Apartmani  Dinčić

 

I zakupci vikendica na Srebrnom jezeru ovogodišnju sezonu vide kao uspešnu i bolju od prethodnih.

 

Dragana Pantić izdaje dve vikendice apartmanskog tipa. Kaže da je polovina njenih gostiju letovala na Srebrnom jezeru zahvaljujući vaučerima.

 

Blisko sarađuje sa Turističkom organizacijom, koja joj usmerava goste.

Naravno da Gradištanci značajno mesto u svojoj turističkoj ponudi posvećuju tradiciji.

 

Manastir Nimnik takođe je zanimljiv onima koji vole verski turizam, a Ramska tvrđava sve više otkriva svoje tajne i istorijsko nasleđe arheolozima koji u njoj vrše istraživanja.

 

Čuvari tradicije su i Udruženje žena “Topolovčanke” iz Topolovnika.

 

Čuvari tradicije iz Topolovnika

 

Bile su zapažene na ovogodišnjoj “Jepurijadi” sa svojim štandom i ekipom koja se takmičila u pripremanju zečjeg gulaša.

Osnovane su 2015. godine. Imaju oko 25 aktivnih članica u selu i duplo više u Trstu, gde većina Topolovničana decenijama živi i radi.

 

Udruženje žena “Topolovčanke”

 

Predsednica “Topolovčanki”, Sandra Paunović, kaže da im je prioritet očuvanje tradicije njihovog sela. Tako je posle dvadeset godina ponovo “oživelo” topolovničko Kulturno-umetničko društvo, odnosno folklorni ansambl, sastavljen uglavnom od učenika ovdašnje osnovne škole.

 

Za dvadeset šesti decembar planiraju da sa decom ukrase novogodišnju jelku u centru sela, kako bi Topolovnik, poput nekih mnogo većih mesta od njega zasijao u Novogodišnjoj noći.

 

Naravno, tradiciju ovog kraja čuvaju i alasi i Alaske večeri, koje su ove godine okupile preko sto kotlića u gradskom parku u kojima se krčkala riblja čorba. Čuvaju je i Carevčevi dani i njegova nezaboravna violina.

 

Alaske večeri

 

A na kraju i onaj koji je po Velikom Gradištu dobio ime – pasulj “Gradištanac” kome je posvećena “Pasuljijada”.

 

Pasulj “Gradištanac”

 

Kad saberu i podvuku crtu, Gradištanci na kraju turističke sezone, ali i kalendarske godine, mogu biti ponosni.

 

Dokazali su da znaju da rade, da privuku goste, da uspešno organizuju manifestacije. To možda izgleda lako, ali nemojte misliti da je turizam “prost kao pasulj”.

 

Upravo su Gradištanci sa svojim “Gradištancem” dokazali da do uspeha stižu samo najbolji. 

 

 

 

* Ovaj tekst nastao je u sklopu projekta ,,Tradicijom do turista” koji sufinansira Opština Veliko Gradište po osnovu Konkursa o sufinansiranju projekata kojima se ostvaruje javni interes u oblasti javnog informisanja u 2016.godini.


-  Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.​

 

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top