Grip stigao u Požarevac, nema epidemije

Požarevac

Zdravlje

Grip stigao u Požarevac, nema epidemije

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

U Požarevcu je laboratorijski potvrđen jedan oboleli od virusa gripa tipa AH1.

Oboleli je muškarac 1956. godište. Ovo je druga ovosezonska laboratorijska potvrda obolevanja od virusa AH1, prvi slučaj je zabeležen krajem decembra prošle godine kod deteta predškolskog uzrasta.

„Ovo su još uvek pojedinačni slučajevi gripa,  nema epidemijskog javljanja“, potvrdila je za portal E-Braničevo, dr Vera Joković Kostić, načelnica Epidemiološke službe  Zavoda za javno zdravlje Požarevac.

U Braničevskom okrugu u prvoj izveštajnoj nedelji registrovano je 175 obolelih od gripa ili oboljenja sličnih gripu, što je blagi pad obolelih u odnosu na prethodnu izveštajnu nedelju. Najveći broj oboljelih se beleži u uzrasnoj grupi od 15 do 29 godina, ukupno 64 osobe. U Podunavskom okugu registovano je 138 osoba i najveći broj obolelih je u uzrasnoj kategoriji od 30 do 64 godine - 49 obolelih.

„Obuhvat ovosezonske vakcinacije protiv gripa je iznad 95 odsto, što je vrlo dobro. Pojedinci koji su primili vakcinu su zaštićeni, ali pojedinačni imunitet pozitivno utiče na kolektivni imunitet i manja je verovatnoća prenosa i tranzicije virusa od osobe do osobe“, rekla je naša sagovornica.

Dr Joković Kostić savetuje da se izbegavaju obolele osobe, da se drži neko bezbedno rastojanje, da se često peru ruke i koriste maramice za jednokratnu upotrebu.

„Ima smisla nositi i masku ako je osoba bolesna, kako ne bi zarazio druge. Neophodno je i često provetravanje prostorija u kojima se boravi, kako kod kuće tako i na poslu. Pored toga treba se dobro obući pravilno se hraniti i upražnjavati fizičku aktivnost na čistom vazduhu. Ukoliko dođe do obolevanja, topli napici, simptomatska terapija i nešto za skidanje temperature. U slučaju da je temperature veoma visoka, osoba teško diše, često kašlje, ima bolove u mišićima, treba se obratiti izabranom lekaru koji će odrediti dalju terapiju“, rekla je doktorka.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top