Hoće li biti izmenjena odluka o držanju kućnih ljubimaca

Požarevac

Društvo

Hoće li biti izmenjena odluka o držanju kućnih ljubimaca

Foto: Pixabay, E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Odluka o držanju domaćih i egzotičnih životinja na teritoriji Požarevca ne prestaje da intrigira javnost ni tri nedelje nakon što je usvojena u lokalnoj skupštini.

Član kojim se ograničava broj kućnih ljubimaca izazvao je tada lavinu negativnih reakcija koje su se vrlo brzo proširile i van Požarevca. Usledilo je javno obećanje gradonačelnika Saše Pavlovića da će grad preispitati odluku i otvoriti debatu sa građanima i lokalnim udruženjima koja se bave zaštitom životinja,a potom je izmeniti na osnovu predloga koji budu pristigli.

 I dok se očekivao neki pomak u tom smislu, u sredu 4. marta na sajtu grada objavljen je Službeni glasnik u kome se nalazi sporna odluka.

Ovo je ponovo izazvalo reakcije zainteresovane javnosti, pa se najpre oglasilo

 Udruženje „Požarevačke šapice“ ocenivši da je za njih sporan i način objavljivanja i datum stupanja na snagu te odluke.

„Pitala sam Gradsku upravu zašto se čekalo tri nedelje da se objavi odluka i dobila sam odgovor da je ona objavljena u Službenom glasniku grada Požarevca 11. februara i da je stupila na snagu nakon osam dana, dakle 19. februara“, kaže za naš portal Dušica Đorđević Popović, zastupnica ovog udruženja.

Odluka objavljena u Službenom glasniku 11. februara

Oglasio se saopštenjem i Pokret „Jasno i glasno“ koji je takođe osporavao ograničavanje broja ljubimaca  u stanovima i kućama, kao i vreme šetnje takozvanih opasnih rasa pasa  isključivo u noćnim satima.

Imajući u vidu da je iz stručne službe grada dobijeno obaveštenje da je data odluka stupila na snagu 19. februara, postavlja se pitanje zakonitosti postupanja gradske vlasti, budući da odluke skupštine stupaju na snagu osmog dana od dana objavljivanja. Pokret „Jasno i glasno“ uvažava nadležnost skupštine grada koja jedina može izmeniti ili staviti van pravne snage odluku koja je u njenoj nadležnosti, ali je ostalo nejasno da li je pokrenuta procedura izmene u skladu sa Statutom na redovnoj sednici skupštine, ili zakazana vanredna sednica skupštine, te zašto javnost nije obaveštena o svemu navedenom, već su građanima ostale brojne nedoumice. Podsećamo da je na konferenciji za štampu gradonačelnik izjavio da odluka nije sveto pismo, da će se menjati, da će se otvoriti diskusija, te građani transparentnije obaveštavati o radu gradske vlasti. I ovog je puta to izostalo“, navode iz tog pokreta uz zahtev Gradskom veću Požarevca da hitno predloži stavljanje van snage spornih odredaba odluke, ili izmenu ove odluke u skladu sa opšteprihvaćenim normama i načelima.

Svaka odluka skupštine mora da bude objavljena u Službenom glasniku“, odgovara Aleksandar Simonović, načelnik Gradske uprave Požarevac.

„Odluka o držanju domaćih i egzotičnih životinja na teritoriji Požarevca je usvojena na poslednjoj sednici Skupštine i da bi stupila na snagu mora biti objavljena u Službenom glasniku grada Požarevca. Odluka mora da bude dostupna javnosti, a tek posle toga može biti podložna izmenama i dopunama“, rekao je Simonović za E-Braničevo.

Na pitanje zašto se čekalo 20 dana da odluka bude dostupna javnosti, odnosno da se Službeni glasnik nađe na sajtu grada kao zvaničnom kanalu informisanja građana o radu lokalne samouprave, danas nismo uspeli da dobijemo odgovor.

Oba udruženja potenciraju da ih niko posle gradonačelnikovog obećanja da će uslediti konsultacije, nije kontaktirao.

„Zvanično smo 18. februara na pisarnicu Gradske uprave predali zahtev za sastanak naslovljen na gradonačelnika  i do današnjeg dana nas niko nije pozvao na razgovor“, kaže Dušica Đorđević Popović i dodaje da nemaju nikakve informacije o tome šta grad planira i da li će uopšte razmotriti njihove predloge u vezi sa izmenama spornih tačaka odluke.

Predsednik Skupštine grada Požarevca zakazao je sednicu za sredu, 10. mart.  Na dnevnom redu nema predloga o izmeni odluke o držanju domaćih i egzotičnih životinja u Požarevcu, a nije realno očekivati da se tom tačkom dopuni dnevni red jer je prethodno neophodan dijalog vlasti i građana i sprovođenje novog javnog uvida u eventualne izmene i dopune.

Na dnevnom redu nema odluke o držanju životinja

Podsećamo da je na Skupštini grada Požarevca 11. februara doneta ova odluka, a zbog burne reakcije javnosti 17. februara gradonačelnik Saša Pavlović je na konferenciji za medije izjavio da je grad spreman da zbog negodovanja dela građana još jednom razmotri ovu odluku i pozvao udruženja za zaštitu životinja, zakonske zastupnike stambenih zajednica i ostale građane da dostave sugestije preko pisarnice ili na mejl informativne službe grada Požarevca.

>>PAVLOVIĆ: SLEDE IZMENE I DOPUNE ODLUKE O DRŽANJU KUĆNIH LJUBIMACA<<

To Top