A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: array_slice() expects parameter 1 to be array, boolean given

Filename: controllers/Cms.php

Line Number: 178

Backtrace:

File: /home/ebranice/public_html/app/controllers/Cms.php
Line: 178
Function: array_slice

File: /home/ebranice/public_html/index.php
Line: 342
Function: require_once

Homoljska legenda o Drmanu i Kudelinu (FOTO)
Homoljska legenda o Drmanu i Kudelinu (FOTO)

Žagubica

Društvo

Homoljska legenda o Drmanu i Kudelinu (FOTO)

Foto: A.M.

How Good Of A Friend Are You Really?

Iznad Gornjačke klisure vekovima se uzdizala tvrđava Ždrelo koja je pripadala braći Drmanu i Kudelinu. Sada se od nje mogu videti samo temelji, ali mnoge istorijske činjenice i legende i danas imaju uporište u priči o njoj.

Gornjačka klisura je glavni i najlepši ulaz u Homolje. Duga je 16 kilometara i put povremeno prati četiri velika meandra Mlave, dok se uzvodno ide ka njenom vrelu i srcu Žagubice.

Na vrhu stena koje se uzdižu iznad korita Mlave još uvek postoje ostaci utvrđenja starog srpskog grada koji je prestao da živi posle pada Smedereva. Mogu se videti i razrušene stražarske kule koje su nekada služile za odbranu rimskog vojnog puta (Via militaris).

Na Vukanu i Ježevcu još uvek se nalaze bedemi srednjovekovnih utvrđenja, a u Ždrelu se mogu videti i temelji grada braće Drmana i Kudelina. Baš na ulazu u Gornjačku klisuru, iz pravca Petrovca na Mlavi, malo ispred ostataka manastira Blagoveštenje. Do Kudelinovog grada postoji i vrlo strma planinarska staza.

Tvrđavu Ždrelo danas obilaze samo najhrabriji planinari

Tvrđava Ždrelo poznata je u istoriji kao uporište bugarskih velikaša, braće Drmana i  Kudelina, kumanskog porekla, koji su kao polunezavisni vladari upravljali Braničevom  od 1273.do 1291. godine.

Baš u vreme srpskih kraljeva Stefana Uroša II Milutina i Stefana Dragutina Nemanjića, braća Drman i Kudelin su iskoristili slabljenje centralne vlasti i prilično se osilili. Odmetnuli su se i od bugarske i srpske uprave i napadali su zapadne države. Pre svega Kraljevinu Mađarsku i Dragutinovu Sremsku kraljevinu.

U vojsci Drmana i Kudelina bilo je ljudi različitog porekla i nacija, najviše Bugara, Tatara i Kumanaca.

Napadi na stanovništvo prouzrokovali su da Mađarska pošalje vojsku kako bi ih potisnula i kaznila. Tom napadu pridružila se i Srbija na čelu sa kraljem Dagutinom. Međutim, oni su se toliko dobro utvrdili u klancu koji je teško prohodan, da je Dragutin pretrpeo težak poraz. Drman i Kudelin su uzvratili napad i čak zauzeli deo „srpske“ teritorije.

Kumanska braća dugo su zadavala problem okolnom stanovništvu. Nisu bili od pomoći ni ujedinjeni napadi sa Ugarskom.

Istorija kaže da su se Dragutin i Milutin udružili u napadu. Ujedinjena srpska vojska ušla je u Braničevo, potukla i proterala pljačkaše i njihove vođe Drmana i Kudelina i zavladala Braničevom, koje je predato Dragutinu na upravljanje i do danas ostalo u granicama Srbije.

Od Drmanovog i Kudelinovog grada danas su ostali samo temelji

Posle ovog poraza, Drmana i Kudelina razrešio je i vidinski knez Šišman, za kojeg se smatra da je im je ipak bio nadređeni i polagao pravo na njihovo područje.

Nakon ove bitke, presušuju istorijske informacije o braći Drmanu i Kudelinu. Pretpostavlja se da su stradali u bici ili su proterani, jer se posle 1291. godine ne spominju u istorijskim izvorima. Ali, tu nastavljaju narodna predanja.

Legenda o Drmanu i Kudelinu

Priča o braći Drmanu i Kudelinu još uvek živi u Homolju. Legenda kaže da su nakon izgubljene bitke pobegli uzvodno uz Mlavu i naselili se na teritoriji današnjeg Ribara.

Dragiša Bogdanović iz Izvarice tvrdi da na tom mestu i danas postoji Kudelinova kula, jer se on tu nastanio, a Drman se odomaćio u staroj Izvarici, na međi sa Suvodolcima.

Kada su izgubili bitku protiv Dragutina i Milutina, Drman i Kudelin se povlače uzvodno

Drman i Kudelin posvadili su se oko velikog potoka koji je i danas međa između Ribara i Izavrice, čak i u katastru. Međutim, kada nema dovoljno padavina, on presušuje.

„Problem je što se Kudelin bavio ribarstvom. Došli su iz Braničeva, imali su to iskustvo. Drman je gajio svinje i zato je njegova porodica preživela, jer je cerova šuma u blizini bila velika i bilo je dovoljno cera“, objašnjava Bogdanović tvrdeći da je zbog toga došlo do sukoba.

„Drman je imao doušnika kod Kudelina koji javlja da se sprema da mu otme teritoriju, ubije ga, otme ženu i decu. Drman ode kod Suvodolaca i zatraži pomoć, jer je Kudelin imao veći broj ratnika, a zauzvrat, Drman bi im ustupio teritoriju u ravnici“, prepričava nam legende naš sagovornik.

 

Tvrđava Ždrelo nalazi se na vrhovima Homolja iznad Gornjačke klisure

Tu je i danas banja i bazen za kupanje. A Bogdanović tvrdi da toponimi iz tog perioda potvrđuju legendu.

„Ispod tog mesta gde je stara Izvarica, nalazi se Drma. I danas ga neki tako zovu. Postoji deo Mlave gde se nalazi stena od 10 tona, to mesto se zove Zasede. Suvodolci i Izvoričani su tu sačekali i potukli Ribarce. Mnogi koji su kasnije išli sa detektorima metala, pronašli su mnoštvo strelica i noževa u Mlavi i u strmini“, objašnjava Dragiša Bogdanović.

Danas se Suvodolci i Izvoričani bratime. Suvodolci su dobili svoj deo sela u ravnici.

„Slave isključivo Nikoljdan. Svi su boemi i vole da popiju. Međusobno su se kumili, bratili, ženili i udavali“, tvrdi naš sagovornik.

Vreme vladavine Drmana i Kudelina nad Braničevom je ujedno i prvo pominjanje Homolja i Žagubice.

Ovaj tekst nastao je u sklopu projekta " Mitovi i legende Homolja" po osnovu Konkursa o sufinansiranju projekata iz budžeta Opštine Žagubica radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja u 2019.godini.

-Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu isključiva su odgovornost autora i njegovih saradnika i ne predstavljaju nužno zvaničan stav Opštine Žagubica.

Continue Reading
Povezane teme...

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top