I deca na meti britanskog soja koronavirusa

Požarevac

Društvo

I deca na meti britanskog soja koronavirusa

Foto: pixabay.com

How Good Of A Friend Are You Really?

Dejan Milenković, načelnik Službe za zdravstvenu zaštitu dece predškolskog i školskog uzrasta, kaže za E-Braničevo da je bitno obratiti pažnju na novi britanski soj koronavirusa jer izaziva pneumoniju kod starije dece.

Milenković naglašava da su ranije srednjoškolci bili dominantna grupa zaraze koronavirusom među decom školskog uzrasta, ali se protekle dve – tri nedelje javljaju i deca koja pohađaju osnovnu školu.

,,Deca starijeg uzrasta imaju simptome slične odraslima – bol u grlu, temperaturu, suv kašalj, malaksalost, glavobolju i gubljenje čula mirisa. Mlađa deca imaju blage simptome –  najčešće grebuckanje u grlu. Bitno je sada obratiti pažnju, zbog novog britanskog soja, koji nam se čini virulentnijim. Duži je i oporavak jer izaziva pneumoniju kod starije dece“, naglašava Milenković.

Dnevno broj zaražene dece u poslednje tri nedelje održava se na istom nivou, kaže on.

,,To znači da nema ni pogoršanja, ali ni poboljšanja. Broj zaražene dece se na dnevnom nivo kreće od dva do pet u prethodne tri nedelje”, rekao je Milenković.

Prema njegovim rečima, pored simptoma koronavirusa, kod dece su prisutne različite povrede i bolesti – stomačne tegobe, alergije i drugi respiratorni virusi.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top