Ima li diskriminacije u obnovi fasada u Požarevcu

Požarevac

Društvo

Ima li diskriminacije u obnovi fasada u Požarevcu

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Na nedavno održanom zasedanju lokalnog parlamenta odbornici su raspravljali o renoviranju zgrada u Tabačkoj čaršiji i Trgu oslobođenja. Opozicioni odbornici smatraju da je ova odluka diskriminatorna.

Oronule zgrade narušavaju izgled centra Požarevca, a do sada se već dešavalo da su otpadali delovi fasada sa nekih zgrada, starih oko 55 godina, čime je  ugrožena bezbednost prolaznika.

Odlukom o utvrđivanju urbanističke zone i sufinansiranju obaveznog investicionog održavanja i unapređenja svojstva zgrade i zone obaveznog održavanja spoljnog izgleda zgrade u 2021. godini, koja se našla pred odbornicima, utvrđuje se urbanistička zona koja obuhvata stambeno -  poslovne zgrade u ulici Tabačka čaršija broj 1, 3 i 5 i Trg oslobođenja broj 3.

>>USKORO KONKURS ZA OBNOVU FASADE U TABAČKOJ, OBAVEZNA ZAMENA STOLARIJE I IZOLACIJE?<<

Tatijana Stojadinović, odbornica „Dosta je bilo“ podržala je ovu odluku, ali je uputila i nekoliko kritika koje se odnose na planiranje renoviranja zgrada u centru grada.

,,Da li se ovime vrši diskriminacija ostalog stanovništva koji stanuju u kućama, a ne u stambenim zgradama. Zanimljivo je i to što se planira renoviranje fasada samo jedne strane Tabačke čaršije 1, 3 i 5 i Trga oslobođenja 3. Kada mi krenemo u grad, da li se oblačimo samo do pola“, neka su od pitanja koja je Stojadinović postavila.

 

Tatijana Stojadinović, odbornica „Dosta je bilo“

Slobodan Vasić, šef odborničke grupe ,,Dosta je bilo – RIIS Istok“, složio se sa ovom odlukom i konstatovao da je neophodno da uži centar bude „umiven“ jer je to ogledalo grada.

,,Vi sada renovirate brojeve 1, 3, 5, a šta će reći stanari iz broja 2 i 4. Grad treba da napravi plan po kome će se odrediti kada i koje zgrade će biti renovirane. Pored toga, smatram da je 90 odsto sufinansiranja od strane grada u ovom trenutku mnogo. Sledeće godine predlažem da cifru smanjimo, a da vlasnici nekretnina, uz saradnju sa nekim poslovnim bankama mogu da dobiju i neke povoljne kredite“, predložio je Vasić.

 

Slobodan Vasić, šef odborničke grupe ,,Dosta je bilo – RIIS Istok“

Podsećamo da je grad Požarevac 2017. godine doneo odluku o načinu i uslovima za sufinansiranje obnove stambenih i poslovnih zgrada. Dokumentom je predviđeno da grad može da sufinansira od 10 do 50 odsto, ili do 80 odsto kod obnove jedinica u okviru  kulturno- istorijskih celina. Ostatak novca bi, prema odluci, trebalo da finansiraju stanari.

Naknadno je 2019. godine doneta odluka da u centralnoj gradskoj zoni grad finansira čak 90 odsto radova, a stanari 10.

>>ŠTA KOČI OBNOVU FASADA U TABAČKOJ ČARŠIJI<<

 I Dragana Spasojević  iz Odborničke grupe “Dosta je bilo - RIIS Istok” složila se da je odluka diskriminatorna.

Vladimir Petrović, član Gradskog veća zadužen za urbanizam i zaštitu životne sredine, objašnjava da nije u pitanju nikakva diskriminacija, već predviđene zgrade na levoj strani Tabačke čaršije imaju potpunu dokumentaciju – upotrebnu i građevinsku dozvolu i objekti su ozakonjeni.

,,Problem sa Tabačkom parnom stranom je što te zgrade nisu upisane u katastar, već samo posebni delovi. To nisu ozakonjeni objekti i zato nisu ušli u ovu odluku. Na ovakvom konkursu mogu da konkurišu samo oni objekti koji imaju kompletnu dokumentaciju“, rekao je Petrović.

 

Vladimir Petrović, član Gradskog veća zadužen za urbanizam i zaštitu životne sredine

On podseća da postoje dve odluke,  jedna je doneta 2018., a godinu dana kasnije i druga kojom se precizira uređenje fasada u centralnoj gradskoj zoni.

Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca, istakao je da gradska vlast radi i ne strahuje od kritika.

,,Iz ovih izlaganja ispada da je najbolje da ništa ne radimo. Sa jedne strane smo napadani zašto imamo ružan grad, ružne fasade, a da nismo doneli ovu odluku onda bi  napadali zašto nismo. Kako god okreneš, ne valja. Mi ćemo da radimo, vi kritikujte“, zaključio je Pavlović.

 

Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca

Nakon obimnije rasprave ova odluka usvojena je većinom glasova odbornika.

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

-->
To Top