A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: array_slice() expects parameter 1 to be array, boolean given

Filename: controllers/Cms.php

Line Number: 105

Backtrace:

File: /home/ebranice/public_html/app/controllers/Cms.php
Line: 105
Function: array_slice

File: /home/ebranice/public_html/index.php
Line: 342
Function: require_once

Imena Požarevljana stradalih na današnji dan 1941. u eksploziji u Smederevu - žrtve - stradanje
Imena Požarevljana stradalih na današnji dan 1941. u eksploziji u Smederevu

Požarevac

Društvo

Imena Požarevljana stradalih na današnji dan 1941. u eksploziji u Smederevu

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Prema zvaničnim podacima u ovoj nezapamćenoj tragediji koja je Smederevo bukvalno sravnila sa zemljom, poginulo je i četrnaest Požarevljana.

U eksploziji municije u tvrđavi koja se desila 5.juna 1941.godine tačno u 14 sati i 14 minuta, stradalo je između dve i po i četiri hiljade građana Smedereva i okoline, ali tačan broj žrtava nikada nije utvrđen. Prema zvaničnim podacima u ovoj nezapamćenoj tragediji koja je Smederevo bukvalno sravnila sa zemljom, poginulo je i četrnaest Požarevljana, čiji su ostaci pohranjeni u Spomen kosturnici na Starom groblju u Smederevu. Na ovom obeležju  upisano je  samo 485 imena, dok je većina stradalih sahranjena  bezimena u zajedničkoj grobnici na ulazu u groblje.  

Kao ni tačan broj ukupnih žrtva, nije poznat ni tačan broj stradalih Požarevljana koji su se tog kobnog dana zatekli u gradu na Dunavu, gde je bio pijačni dan. Baš zato, u Smederevu je zauvek ostao i veliki broj meštana okolnih sela i mesta.

Oko 1500 ljudi stradalo je u vozu na železničkoj stanici ispred tvrđave, koji je po redu vožnje trebalo da krene dva minuta pre eksplozije, ali je kasnio baš zbog gužve i tako nije izbegnuta tragedija.

Prema nezvaničnim procenama u tvrđavi se našlo više od 400 vagona municije i tridesetak vagona eksploziva i baruta  koju su Nemci lagerovali nakon okupacije. Tvrđava je gotovo razorena, ali njeni jaki bedemi su delimično amortizovali eksploziju i sprečili još veću tragediju. Inače , sve u prečniku od oko 10 kilometara od tvrđave,do temelja je porušeno.

Još ne postoji zvanična verzija o uzrocima tragedije. Nezvanično se priča da je u pitanju komunistička diverzija,a malo je onih koji veruju u verziju da je došlo do samozapaljenja municije.

Predstavnici grada položili su vence na Spomen kosturnicu i na spomenik 5.jun u centru grada.

Simboličnim piskom lokomotive tačno u 14,14 sati Smederevo se podsetilo na užasnu tragediju.

 Imena stradalih Požarevljana

Na Spomen kosturnici uklesana su sledeća imena:

Continue Reading
Povezane teme...

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top