Iz ateljea Nataše Marinković Petrić dopremljene knjige u manastir  Tumane

Braničevo

Društvo

Iz ateljea Nataše Marinković Petrić dopremljene knjige u manastir Tumane

Foto: Privatna arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Slikarka iz Beograda, Nataša Marinković Petrić, prikupila je za manastirsku biblioteku bogat opus knjiga.

Bratstvo manastira Tumane je uputilo molbu javnosti, bibliotekama, izdavačima i drugim manasijama za donaciju knjiga, sa ciljem da se u manastiru oformi biblioteka. Učešće u akciji uzela je beogradska slikarka Nataša Marinković Petrić.

Slikarka u poseti manastiru Tumane

Akcija prikupljanja knjiga je trajala do 9. jula, a potom je umetnica organizovala transport prikupljenih knjiga koje je uručila bratstvu manastira. Po rečima Marinković Petrić, gostoprimljivi monasi na čelu sa sekretarom manastira Jovanom Srbulovićem i ocem Gavrilom organizovali  su doček. Nakon molitve i poklonjenja svetim moštima Zosima i Jakova, Nataša je u znak zahvalnosti dobila zahvalnicu od manastira Tumane.

Zahvalnica manastira Tumane

„Golubac je bio poklon nama koji smo prevezli knjige. U manastiru smo predivno primljeni, a i darovao mi je mir koji je svima preko potreban“, kazala je ona za portal E-Braničevo.

U akciji je prikupljeno 1.015 knjiga, 120 audio rečnika, kao i pet diskova umetnosti i bajki. U okviru te male biblioteke je medicinska enciklopedija, britanska enciklopedija iz 20. veka, kao i nemačka enciklopedija na gotici, sa ručno oslikanim ilustracijama iz 1885. godine u 17 tomova. Biblioteku će krasiti i „Istorija Srba“ u osam tomova.

U akciji je prikupljeno 1.015 knjiga različitih naslova

Prva etapa akcije je završena, a Nataša je nakon prve dostave knjiga prikupila još  naslova koje je poslala. Slikarka navodi da će ljudi moći da šalju knjige manastiru pod njenim imenom i da akcija ne mora da stane.

Takođe ističe da je bilo jako teško raditi i prikupljati naslove u vreme pandemije, ali da je presrećna zbog onog što je uradila.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top