Izložba „Grad u pustinji“ u Požarevcu

Požarevac

Kultura

Izložba „Grad u pustinji“ u Požarevcu

Foto: GSU

How Good Of A Friend Are You Really?

U Galeriji savremene umetnosti požarevačkoj publici se predstavio slikar Adel Fares izložbom slika, crteža i fotografija pod nazivom „Grad u pustinji“.

Otvarajući izložbu, publici su se obratili viši kustos Marina Radosavljević i Katarina Bogdanović. Radosavljević je istakla značaj podrške koju Narodni muzej kontinuirano pruža mladim umetnicima kroz promovisanje njihovog aktuelnog stvaralaštva dok se Bogdanović osvrnula na Faresovu umetnost.

„Kroz predstavljenu tematsku celinu inspirisanu fotografijama predela Alžira umetnik produbljuje pitanje multikulture i porekla kao polaznu tačku njegovog stvaralaštva. Umetnik se upušta u tumačenje prostora kroz odnos prirode i arhitekture. U obrisima tajnovitog grada koji se uzdiže iz pustinje uspešno dočarava dinamičnost vremena koje prolazi, uvlači nas u bajkoviti prostor i poziva da zavirimo u svaki kutak, iza svakih vrata. Ispred nas je arhitektura egzotičnih predela okupanih suncem prožeta nijansama zelene boje kao simbol prirode i života. Života koji ne može da stane, čak i kada je okružen nepreglednim peščanim prostranstvima. Kroz ovu seriju radova umetnik se ponovo povezuje sa zemljom svojih predaka, traži odgovore, mir i spokoj“, kazala je Bogdanović.

Izložba je otvorena do 26. jula, ulaz je slobodan.

O umetniku

Adel Fares je rođen 1994. godine u Beogradu. Svoje umetničko obrazovanje započinje upisom u Srednju školu za dizajn. U tom periodu stiče prva značajna iskustva grupnog izlaganja. Nakon toga upisuje Fakultet primenjenih umetnosti na kojem razvija svoj likovni izraz u različitim grafičkim tehnikama i dobija godišnju nagradu za crtež.

Takođe, bio je gostujući student na Fakultetu lepih umetnosti i dizajna u Bratislavi (Slovačka) na kojem je studirao jedan semestar i napravio prezentaciju svog tadašnjeg rada. Svoje obrazovanje zaokružuje master studijama na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Do sada je izlagao na 15 grupnih i ostvario tri samostalne izložbe.

To Top