Izložba i pet filmova u čast „Milivoja Živanovića“

Požarevac

Događaji

Izložba i pet filmova u čast „Milivoja Živanovića“

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Svake godine 2. aprila, na dan rođenja barda srpskog glumišta Milivoja Živanovića, uobičajna praksa bila je da počinju glumačke svečanosti u njegovu čast. Ove godine festival neće biti održan zbog loše epidemiološke situacije, ali su pripremljeni drugi sadržaji.

Prema rečima Galine Perić, direktorke Centra za kulturu Požarevac, od 5. do 9. aprila biće prikazano pet filmova u čast glumca Milivoja Živanovića.

,,Mi nalazimo načine da se u ovakvim okolnostima odužimo ovom velikom glumcu i da ga se na pravi način sećamo. Iz tog razloga smo uz pomoć grada pripremili bogatu monografiju ,,Sazvežđe Milivoja Živanovića”, autora Milivoja Mlađenovića, koja će biti predstavljena u dogledno vreme”, rekla je ona.

 

Galina Perić

Predrag Mijatović, predsednik Skupštine grada Požarevca, naglašava da pred nama ove godine nije defile najboljih predstava profesionalnih pozorišta, ali da to ne umanjuje značaj nasleđa.

Predrag Mijatović

,,Kao i prethodne godine koronavirus nam nije dozvolio da obeležimo ovu glumačku svetkovinu. Nastavak tradicije je ipak naša obaveza prema Milivoju i njegovim kolegama, publici i onima koji će publika tek postati”, rekao je Mijatović.

Od danas je za posetioce otvorena izložba ,,Pozorišni portreti Milivoja Živanovića”, autorke Mirjane Odavić iz Muzeja pozorišne umetnosti. Prisutni su mogli da pogledaju i film, reditelja i scenariste Novice Savića.

Izložba

Podsećamo, u Milivojevom rodnom gradu - Požarevcu, postoje dva glumačka festivala u njegovu čast –amaterske glumačke svečanosti ,,Milivojev štap i šešir” i glumačke svečanosti "Milivoje Živanović”.

Karijeru je počeo u putujućem pozorištu Udruženja glumaca, a zalaganjem Branislava Nušića postao je stalni član Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. Kasnije je prešao u Skoplje, a 1932. ostvario je dugogodišnji san - primljen je u Narodno pozorište u Beogradu.

Kuća u kojoj je rođen

Kad je 1947. godine osnovano Jugoslovensko dramsko pozorište, koje je okupilo veliki deo glumačke elite, našao se u novom ansamblu. Za izuzetne glumačke kreacije dobio je niz priznanja, uključujući ,,Zlatnu medalju Stanislavskog" koju mu je dodelio Moskovski hudožestveni teatar na čijim je daskama često gostovao.

To Top