Izložba „Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu 1941-1945.” u Kragujevcu

Požarevac

Događaji

Izložba „Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu 1941-1945.” u Kragujevcu

Foto: Grad Požarevac

How Good Of A Friend Are You Really?

U kragujevačkom muzeju „21. oktobar“ otvorena je izložba „Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu 1941-1945.“ kojom, pored Dana državnosti Republike Srbije, ova ustanova obeležava i 45 godina od osnivanja.

Izložbu je otvorila pomoćnica ministra odbrane za ljudske resurse Katarina Tomašević. Pored domaćina, na izložbi su govorili predsednik Skupštine Požarevca Predrag Mijatović i direktorka Istorijskog arhiva dr Jasmina Nikolić.

Mijatović je rekao da je tema izložbe jedna od najbolnijih za naš narod, a posebno za Kragujevac.

Predrag Mijatović

“Ne postoji mesto na kome je tišina glasnija od one u Šumaricama. Iako su se Kragujevčani veoma potrudili da ovim spomen parkom objasne posetiocima šta se ovde desilo tokom Drugog svetskog rata, teško je shvatiti stepen terora kome su bili izloženi vaši sugrađani pre osam decenija. Zato su izložbe poput ove važne, da njima pokušamo učiniti da se istorija ne ponavlja, ne da bi se takmičili u tome ko je imao više žrtava, već da zajedno sprečimo da nastanu nove”, rekao je on.

Izložbu, čiji je pokrovitelj Ministarstvo odbrane Republike Srbije i grad Požarevac, priredila je grupa autora iz Istorijskog arhiva Požarevac, Vojnog arhiva, Vojnog muzeja i Medija centra „Odbrana“.

Autori su primenom metodologije naučne istoriografije odabrali 160 arhivskih fotografija i 80 dokumenata iz 30 fondova i zbirki koje se čuvaju u 13 kulturnih institucija iz sedam gradova Republike Srbije. U segmentu izložbe koji prikazuje stradanje civila u Drugom svetskom ratu, sa svojom dokumentacijom učestvuje muzej “21. oktobar”, koji ove godine obeležava i 80 godina od kragujevačke tragedije.

To Top