Izmena pravilnika o zbrinjavanju pasa i mačaka lutalica na dnevnom redu

Požarevac

Društvo

Izmena pravilnika o zbrinjavanju pasa i mačaka lutalica na dnevnom redu

Foto: Pixabay.com

How Good Of A Friend Are You Really?

Odbornici će na predstojećem zasedanju Skupštine grada raspravljati o izmeni pravilnika o načinu i metodama hvatanja i zbrinjavanja pasa i mačaka lutalica na teritoriji grada Požarevca koja se odnosi na lišavanje životinja života na human način.

U postojećem pravilniku o načinu i metodama hvatanja i zbrinjavanja pasa i mačaka grada Požarevca menja se član 16 koji se odnosi na eutanaziju, odnosno izazivanje smrti životinja na što bezbolniji način. Odluka o eutanaziji donosi se na osnovu kriterijuma veterinarske medicine i stručne procene doktora, stoji u aktuelnom Pravilniku.

Da podsetimo, član 16 ovog pravilnik propisuje da se eutanazija može izvršiti nad mladuncima koji nisu još progledali ili su zbog gubitka majke u lošoj fizičkoj i zdravstvenoj kondiciji, bolesnim životinjama čija je bolest neizlečiva ili je lečenje ekonomski neisplativo, opasnim i agresivnim životinjama, onima koje nisu pogodne za udomljavanje, veoma starim životinjama, psima i mačkama koji su duže vreme proveli u zatvorenom prostoru, odnosno kojima je bila uskraćena sloboda kretanja, tako da su kod njih uočljivi psihološki poremećaji i za koje se, ni posle 30 dana provedenih u prihvatilištu, ne obezbedi odgovarajuće udomljavanje.

Odbornici će na zasedanju Skupštine koje je zakazano za četvrtak, 11. februar, odlučivati o izmeni ovog pravilnika koja podrazumeva da se životinja može lišiti života na human način ako je povređena, neizlečivo bolesna, telesno deformisana ili na drugi način patološki onesposobljena tako da oporavak nije moguć, a život za nju predstavlja bol, patnju, strah i stres, ili ako je dostigla starost pa joj otkazuju osnovne životne funkcije.

Pored toga, može se lišiti života i ako se koristi za ishranu ljudi ili u naučno-istraživačke i biomedicinske svrhe, kao i ako se lišavanjem života sprečava širenje, odnosno ako se suzbijaju i iskorenjuju zarazne bolesti ili ako se životinja ne može da se prilagodi uslovima smeštaja, a njeno puštanje na slobodu predstavlja opasnost za ljude, druge životinje i životnu sredinu.

Lišavanje života na human način je dozvoljeno i ako je u pitanju uništavanje štetnih glodara, ako je neophodno kontrolisati brojnost populacije određene vrste divljih životinja, u skladu sa posebnim propisima, kao i ako je lišavanje životinje života od veće koristi za njenu dobrobit nego što su patnje od daljeg života, u skladu sa mišljenjem veterinara.

Continue Reading
Povezane teme...
To Top