Izmenjeni projekat za Galeriju Barili na javnom uvidu (FOTO)

Požarevac

Društvo

Izmenjeni projekat za Galeriju Barili na javnom uvidu (FOTO)

Foto: Projekat adaptacije

How Good Of A Friend Are You Really?

Objekat projektovan kao staklena kutija ostaje, ali ipak neće biti poslastičarnice i vinskog podruma.

Gradska uprava Požarevac, odeljenje za urbanizam i građevinske poslove, organizuje javnu prezentaciju urbanističkog projekta za adaptaciju, rekonstrukciju i dogradnju objekta Galerije „Milene Pavlović Barili“ u Požarevcu.

Javna prezentacija traje sedam dana, počev od 10.jula, a zaključno sa 17.julom u kancelariji broj 208 zgrade Gradske uprave Požarevca, od 10 do 13 časova, kao i na internet stranici grada Požarevca (www.pozarevac.rs).

Upućen je poziv svim zainteresovanim pravnim i fizičkim licima da izvrše uvid u urbanistički projekat i svoje primedbe i sugestije u pisanom obliku, u toku trajanja javne prezentacije, podnesu Odeljenju za urbanizam i građevinske poslove, preko pisarnice Gradske uprave Požarevca.

Podsećemo da prva javna prezentacija urbanističkog projekta za adaptaciju, rekonstrukciju i dogradnju objekta Galerije Milene Pavlović Barilli, koja je održana tokom marta, nije naišla na odobravanje. Naime, stručna, ali i deo šire javnosti, smatra da se novi izgled galerije ne uklapa u duh starog zdanja porodice Pavlović Barili, kao ni u arhitekturu ulice Voje Dulića, gde se objekat nalazi. Pedesetak članova Društva arhitekata Požarevac je čak potpisalo i peticiju protiv ovog projekta. Više o tome pročitajte OVDE.

Novim urbanističkim projektom predviđene su tri faze u procesu adaptacije, rekonstrukcije i dogradnje objekta, kako bi za vreme izvođenja radova galerija nesmetano radila. Zamerke poput otvaranja poslastičarnice i vinskog podruma su uvažene i nisu predviđene novim idejnim rešenjem, ali je zato predviđen, takođe osporavan, objekat projektovan kao staklena kutija.

Naime, u prvoj fazi predviđena je izgradnja novog objekta galerije za stalnu postavku crteža i slika Milene Pavlović, u krajnjem istočnom delu parcele. Objekat je projektovan kao staklena kutija, visine oko 12 metara u čijoj unutrašnjosti su od poda do plafona postavljeni panoi za kačenje slika između kojih vodi rampa, odnosno put kroz gotovo tri nivoa galerije. Rampa je nagiba do 8% tako da se njome mogu kretati i hendikepirane osobe kao i osobe sa decom u kolicima.

U prizemlju galerije ispod rampe nalazi se depo za slike i crteže koji nisu u stalnoj postavci. Na krovu galerije projektovana je krovna bašta kao vidikovac i mesto za poseban susret sa Milenom „... Najlepše je nebo iz mog dvorišta...“. Sastavni deo ovog objekta je i kula vertikalnih komunikacija sa dvokrakim stepeništem i jednim putničkim liftom za 8 osoba. Komunikacije povezuju po vertikali podrum, prizemlje i potkrovlje stare kuće, toalet galerije, depo galerije i krovnu baštu, kao i tehničke prostorije po etažama.

U drugoj fazi predlaže se da se privremeni objekat sadašnje galerije izgrađen 1961/62. godine sruši i na tom mestu izgradi novi koji se sastoji od podruma, prizemlja i potkrovlja, u delu uz ulicu Voje Dulića, od prizemlja, sprata i potkrovlja u delu objekta u dvorištu koji je naslonjen na objekat Klankove galerije.

U prizemlju objekta uz ulicu Voje Dulića predviđena je galerija tematskih izložbi, sa relativno čestim promenama, pa je dobro da je neposredno u kontaktu sa ulicom, navedeno je u novom projektu.

U podrumu ovog dela objekta nalaze se tehničke prostorije, kancelarije obezbeđenja i centralnog sistema upravljanja i sanitarni čvor za tehničko osoblje. U potkrovlju ovog dela objekta projektovane su kancelarije uprave legata, priručna kuhinja sa restoranom za ishranu zaposlenih i sanitarni čvor u kancelarijama.

Kroz ovaj deo objekta po vertikali, od podruma do potkrovlja, projektovan je teretni lift za prevoz slika od depoa do privremenog depoa i od galerije do tematske galerije pa sve do kustosa. U delu objekta koji je u dvorištu uz Klankovu galeriju, u prizemlju, projektovan je otvoreni amfiteatar za muzičke i pesničke recitale đaka.

Na spratu su projektovane kancelarije uprave legata, a u potkrovlju atelje, škole crtanja i slikanja.

U trećoj fazi predviđeni su radovi na adaptaciji i rekonstrukciji stare kuće. Projektom je predviđeno da se u prizemlju poruše svi postojeći pregradni zidovi i izgrade nove prostorije, suvenirnica, Milenina spomen soba ispred koje je predviđen predprostor u vidu male galerije Mileninih dečijih crteža i fotografija Mileninog ujaka.

Podrum, kao i potkrovlje, zamišljeni su kao multifunkcionalni prostori čiji će se način korišćenja određivati razvojem legata, navodeno je u novom urbanističkom projektu.

Projekat je uradio „ Centar za planiranje urbanog razvoja, CEP“ iz Beograda.

 

Continue Reading

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top