Jesenje sređivanje voćnjaka u žagubičkom kraju

Žagubica

Poljoprivreda

Jesenje sređivanje voćnjaka u žagubičkom kraju

Foto: žagubica.org.rs

How Good Of A Friend Are You Really?

Nakon završene berbe voća, počinje priprema za narednu vegetaciju, odnosno jesenje sređivanje voćnjaka.

Na početku jesenjeg perioda, u vreme nakon berbe i opadanja prvih listova,  mora se razmišljati o početku zaštite voćnjaka  za narednu sezonu, podsećaju iz Kancelarije za poljoprivredu opštine Žagubica.

„U našem kraju je sve više zasada oraha, lešnika, maline i šljive, a sa opadanjem poslednjeg lista počinje zimska nega voćnjaka. Zimsko prskanje voćnjaka je veoma važno jer je preventiva od pojave novih bolesti i štetočina u toku vegetacije. Pre prskanja treba sa voćnjaka ukloniti suve grane, mahovinu, lišajeve, pa tek onda temeljno okupati biljku od korena do vrha i to po suvom danu, bez vetra kada je temperatura vazduha iznad pet stepeni“, kaže Tomislav Rajković, direktor Kancelarije za poljoprivredu opštine Žagubica.

 

Tomislav Rajković, direktor kancelarije za poljoprivredu opštine Žagubica

Kancelarija za poljoprivredu, uz podršku lokalne samouprave, stoji na raspolaganju svim poljoprivrednicima opštine Žagubica. Za sve dodatne informacije, poljoprivredni proizvođači mogu se obratiti lično Kancelariji za poljoprivredu opštine Žagubica, ili putem telefona 012/643-421.

To Top