Još pet dana za prelazak na novi model e-fiskalizacije

Braničevo

Ekonomija

Još pet dana za prelazak na novi model e-fiskalizacije

Foto: Pixabay.com

How Good Of A Friend Are You Really?

Ministarstvo finansija Vlade Republike Srbije podseća na to da, u skladu sa Zakonom o fiskalizaciji, svi obveznici fiskalizacije imaju rok do 30. aprila, da pređu na model e-fiskalizacije koji podrazumeva upotrebu novog hardverskog ili softverskog rešenja.

U skladu sa tim, potrebno je da počev od 1. maja 2022. godine obveznici izdaju nove fiskalne račune sa QR kodom kako bi nastavili da rade u skladu sa Zakonom o fiskalizaciji. U suprotnom, obveznici će biti podložni kaznenim merama, a u skladu sa pomenutim zakonom.

Ministarstvo još jednom podseća na to da su obveznici fiskalizacije u obavezi da najpre putem portala Poreske uprave ePorezi prijave lokacije poslovnog prostora i poslovnih  prostorija, a zatim je potrebno da preko elektronskog servisa za fiskalizaciju, autorizovane osobe traže izradu bezbednosnih elemenata za određeni PIB i određeni poslovni prostor koji su prijavili.

Važno je da obveznik naruči bezbednosni element kada je spreman za efiskalizaciju, odnosno kada zna koji fiskalni uređaj će koristiti. Kada je reč o fiskalnim uređajima, Poreska uprava je do sada odobrila 462 elementa elektronskog fiskalnog uređaja, a na sajtu Poreske uprave purs.gov.rs se nalazi spisak elemenata i proizvođača, kako bi se obveznici odlučili koji fiskalni uređaj će koristiti.

Do današnjeg dana ukupno je 140.684 obveznika prijavilo 204.353 lokacije poslovnog prostora, a Poreska uprava je izradila 200.329 bezbednosnih elemenata po zahtevu obveznika, od kojih je preuzeto njih 173.438, navodi se na sajtu Ministarstva finansija. Više o tome OVDE.

To Top