Kad se elektrana vidi uživo

Kostolac

Privreda

Kad se elektrana vidi uživo

Foto: „Energija Kostolac“

How Good Of A Friend Are You Really?

Učenici srednje Mašinske škole „Pančevo“ posetili su termoelektranu „Kostolac B“, koju inače redovno posećuju učenici srednjih škola i studenti.

Učenici srednje Mašinske škole „Pančevo“ posetili su termoelektranu „Kostolac B“ sa ciljem da uživo vide kako rade termokapaciteti za proizvodnju električne energije. Reč je o srednjoškolcima koji pohađaju starije razrede ove škole, konkretno treći razred. Bili su u pratnji predmetnog nastavnika Biljane Đorđević, mašinskog inženjera, Svetlane Spasovski, pomoćnice direktora, i Petra Vile, nastavnika praktične nastave.

Imajući u vidu da je ova termoelektrana prošla kroz sveobuhvatne revitalizacije blokova B1 i B2 u proteklom periodu, nju često posećuju stručne ekskurzije srednjoškolaca, kao i studenata koji pohađaju fakultete tehničke struke i fakultete na kojima se uči o zaštiti životne sredine. Ovde su u izgradnji i objekti koji će dodatno omogućiti da se unapredi zaštita životne sredine, a u toku je i izgradnja novog bloka B3.

„Veoma je važno da se učenici srednjih stručnih škola za vreme svog školovanja upoznaju sa proizvodnim procesima, u ovom slučaju s radom jedne savremene elektrane kao što je TE „Kostolac B“ i da vide proizvodne objekte. Ovde mogu da se uvere da je reč o velikom sistemu i mogu praktično da vide konture svih proizvodnih procesa termoelektrane, kao i da vide mašine i uređaje o kojima su učili u školi“ – rekao je inženjer Dalibor Dobrosavljević, koji je srednjoškolcima bio vodič tokom ove posete.

 

Svetlana Spasovski, pomoćnica direktora Mašinske škole „Pančevo“, naglasila je važnost posete i objasnila da su učenici veoma zadovoljni ovom posetom. Objekat je veoma impozantan, tako da su impresionirani onim što su imali priliku da prvi put vide.  

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top