Kaki – japanska jabuka

Braničevo

Zdravlje

Kaki – japanska jabuka

Foto: pixabay.com

How Good Of A Friend Are You Really?

Japanska jabuka je poznata u svetu i pod imenom kaki jabuka. Iako je njeno ime pomalo neobično njeno dejstvo je nesvakidašnje.

Kaki jabuka je najlepša u zimskim danima. Tada s njene stabiljke otpadne lišće, pa na golim granama ostanu narandžasti plodovi. Posebno je zanimljiv podatak da plodovi japankse kaki jabuke dosežu težinu od čak pola kilograma. 

Opna ploda je prozirna, a ispod providne ljuske krije se mekano meso puno vitamina C. Opšte je poznato da je vitamin C odličan za jačanje imuniteta, pa konzumiranjem kaki jabuke poboljšaćete opšte stanje organizma i učiniti nešto dobro za svoje zdravlje. 

Kada je reč o plodu japanske jabuke, najbolje je da birate one koji su meki pod rukom. Ako se odličite ipak za tvrdi plod, sačekajte nekoliko dana da sazri. Biće dovoljno da plod kaki jabuke ostavite na sobnoj temperauri i za četriri do pet dana će omekšati i biti idealan za korišćenje. 

Osim što obliuje vitaminom C, ova voćka ima i dosta biljnih vlakana pa pomaže i u snižavanju nivoa holesterola i u regulisanju varenja. Kaki jabuka ujedno oblikuje i fruktozom, pa se preporučuje i u ishrani onih osoba koje imaju povišen nivo šećera u krvi.

Japanska jabuka obiluje flavonoidima, a naročito kvercetinom, što je čini poželjnom namirnicom u lečenju ali i u prevenciji kardiovaskularnih oboljenja. Upravo zahvaljujući flavonoidima, ova moćna voćka štitiće vaš organizam i od štetnih uticaja slobodnih radikala.

Istočna tradicionlna medicna koristi upravo kaki jabuku kao pomoć u lečenju upale creva, hemoroida, bolesti želuca, bolesti jetre i žuči i još mnogo toga što je čini jako zdravom i popularnom.

Takođe, kaki jabuka se koristi i kao priprodni laksativ, a kaki jabuka je poznata i po svojim antibakterijskim i antibiotskim svojstvima, navodi se na sajtu Herbateke.

Više informacija o zdravlju pročitajte OVDE.
 

Continue Reading
Povezane teme...
To Top