Kako izdržati tropske vrućine?

Požarevac

Društvo

Kako izdržati tropske vrućine?

Foto: T.S., RHMZ

How Good Of A Friend Are You Really?

Republički hidrometeorološki zavod za jug i jugoistok zemlje danas je prognozirao najviše temperature, te je tamo na snazi crveni meteoalarm koji ukazuje na opasne vremenske prilike. Ni ostali krajevi Srbije ne zaostaju, pa će u njima biti tek za nekoliko stepeni hladnije.

Kako saznajemo iz Doma zdravlja Požarevac, za sada još uvek nije povećan broj pacijenata koji se javljaju zbog sunčanice i toplotnog udara. Ipak, broj intervencija je povećan zbog kolapsa, malaksalosti i varijacija pritiska, uglavnom kod starijih hroničnih pacijenata.

“Simptomi sunčanice su jaka glavobolja, suva koža, stalno povećanje telesne temperature, vrtoglavica, nemir, pospanost, povraćanje, zujanje u ušima, poremećaj vida, nesvestica i plitko ubrzano disanje, praćano znojenjem”, objasnio je za E-Braničevo Zlatan Nikontović, načelnik Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Požarevac.

Nikontović navodi da su simptomi toplotnog udara malaksalost, grčevi, vrtoglavica, žeđ, slabost, prestanak znojenja, jaka glavobolja, zujanje u ušima, pulsiranje u grudima, suva i crvena koža i slab i ubrzan puls.

On je istakao da je najrizičniji period za boravak napolju od 10 do 17 časova i savetuje nošenje kačketa i šešira sa širokim obodom. Takođe preporučuje nošenje pamučne i prozračne garderobe svetlih boja, ali i naočara.

“Unosite dovoljno tečnosti i nosite sa sobom flašicu vode. Ishrana bi trebalo da bude lagana, bogata vitaminima i mineralima”, dodao je načelnik.

Istakao je da je bitno redovno provetravati prostorije. Po njegovim rečima, ukoliko se koristi klima uređaj razlika u temperaturi između spoljne i unutrašnje ne sme biti veća od sedam stepeni.

U Požarevcu danas, oko podneva, uobičajena situacija – meštani sede u parku, na klupama ili završavaju određene poslove i obaveze. Zbog toga je, kao i svakog dana, primećena gužva. Ipak, u kafićima sedi manji broj ljudi, a puni su samo oni koji poseduju prskalice sa vodom.

U petak i subotu, po najavi RHMZ, biće pik toplotnog talasa sa maksimalnim temperaturama od 35 do 40 stepeni.

Požarevljanima je od juče na raspolaganju cisterna sa pijaćom vodom, a spas od tropskih vrućina mogu pronaći jedino na bazenu u Zabeli koji je danas otvoren, s obzirom na to da požarevački bazen još uvek ne radi.

CISTERNA SA PIJAĆOM VODOM U POŽAREVCU

To Top