Kako kultura privlači turiste na Srebrno jezero (FOTO)

Veliko Gradište

Turizam

Kako kultura privlači turiste na Srebrno jezero (FOTO)

Foto: E.B., TO VG, Narodni muzej VG

How Good Of A Friend Are You Really?

Srebrno jezero, pored toga što je idealno mesto za odmor, vikend ili izlet, bogato je i kulturnim sadržajima. Treba pomenuti „Silafest“ i likovne kolonije „Пек –Pincum“ i „Artefakt“.

Turistička sezona na „ srpskom moru" najavljuje se spektakularnim festivalom „Uranak", muzičkim događajem koji okupi na desetine hiljada mladih iz Srbije i regiona. Dobra zabava je pravi mamac za turiste ali i kulturni sadržaji na jezeru i te kako privlače posetioce koji se, nakon prvog boravka, mahom ponovo vraćaju na ovu destinaciju kraj Velikog Gradišta. 

„Silafest“ – žurka celi dan

Srebrno jezero osim što je u neku ruku pozajmilo ime festivalu „Silafest“ ( Silver Lake Tourfilm festival), tu je i da ulepša boravak učesnicima festivala koji ima najjači uticaj na razvoj turizma na Srebrnom jezeru. Svake godine, prve nedelje septembra, jezero ugosti brojne filmske stručnjake, medije, profesore i studente turizma, uticajne goste iz različitih zemalja koji dolaze na festival. Svojom tematikom godinama unazad ovaj filmski festival održava ideju o ekološki zdravoj sredini koja je osnov za razvoj turizma. Srebrno jezero i Veliko Gradište su logičan izbor autora.

 Inače festival je osnovan 2008. godine, međunarodnog je karaktera, a osnovna smernica je turistički i ekološki film. Turizam tumači u najširem smislu te reči, te se u selekciji mogu naći i filmovi kulturološkog turizma, o vinu, o velikim i poznatim svetilištima, sportski filmovi.... Veliki je broj i festivalskoh nagrada .

Silafest

Po rečima Boška Savkovića, izvršnog producenta „Silafesta“, festivala te vrste nije bilo kod nas, i kad je došao na ideju da ga napravi u Velikom Gradištu svi su ga, kako je izjavio za naš portal, gledali kao da je rekao da će „Zastava“ Kragujevac da napravi spejsšatl. Ali prve godine je odlično prošlo i festival je dosad imao jedanaest izdanja.  

Silafest je postao deo lanca filmskih festivala CIFFT koji se održava pod patronatom Svetske turističke organizacije – UNWTO. CIFFT okuplja najbolje festivale ove vrste filmova u svetu koji se održavaju u Njujorku, Los Anđelesu, Varšavi, Berlinu, Kanu, Portu, Beču, Istanbulu...

Boško Savković, izvršni producent Silafesta

Odlukom Skupštine opštine Veliko Gradište 19. novembra 2008. godine, organizacija je poverena Turističkoj organizaciji. Partneri festivala su Turistička organizacija Srbije i Visoka turistička škola strukovnih studija iz Beograda, a desetak najboljih studenata generacije je takođe uključeno u organizaciju festivala.

Tradicija je da se svakog dana tokom festivala nakon doručka održava pres konferencija na kojoj govore autori čiji su filmovi emitovani prethodne večeri.  

„Silafest“ gostima pruža i niz pratećih manifestacija kojima se obogaćuje ovaj događaj. Ove godine  učesnici su mogli da obiđu tvrđavu Ram, Golubačku tvrđavu, Lepenski vir, Gvozdena vrata, da plove Dunavom, takmiče se u ribolovu na plovak, uživaju u kulinarskim specijalitima, koncertima….  Zbog svega ovoga „Silafest“ je postao poznat kao festival na kome se ne spava.

Stalno je žurka, po celi dan. Svi gledaju sve filmove i pričaju o njima“, kaže Savković.

I pored nesporne lepote Dunava i kapaciteta Srebrnog jezera, po rečima direktorke Turističke organizacije Veliko Gradište, mali procenat gostiju iz inostranstva dolazio je na Srebrno jezero.

 „U poslednjih šest godina, nakon objavljivanja mnogih pozitivnih tekstova i TV reportaža o festivalu, porastao je značajno broj noćenja stranih gostiju kao i njihovo interesovanje za regionalne i lokalne kulturološke atrakcije – Viminacijum, Golubačku tvrđavu, Ramsku tvrđavu, manastire Tumane, Nimnik... Festivalski gosti se veoma često vraćaju na Srebrno jezero tokom trajanja festivala, čak i ako nemaju filmove u selekciji. Najvažniji uticaj festivala na razvoj turizma na jezeru svakako je promocija i podizanje svesti lokalnog stanovništva o važnosti očuvanja zdrave okoline. Filmski stručnjaci tokom proteklih godina upoznali su mnoge ljude koji žive i rade na jezeru, tako su nastali neki od kultnih promotivnih filmova, neki od njih vezani su baš za stanovnike Velikog Gradišta, a najviše pažnje svakako je privukao film o alasima. Takođe, festival je uspeo da pokrene mlade ljude Velikog Gradišta da upisuju fakultete vezane za film, ekologiju i turizam“,  objašnjava Dajana Stojanović.

Dajana Stojanović,  direktorka Turističke organizacija Veliko Gradište

Akademski umetnici pohode Srebrno jezero

 Srebrno jezero je od ove godine i domaćin likovne kolonije, „Пек– Pincum“. Organizator je Narodni muzej Veliko Gradište.

U Gradskom parku formirana je galerija na otvorenom gde su izložene skulpture nastale tokom prethodnih nekoliko godina.

Mr Dragan Bogičić, direktor Narodnog muzeja u Velikom Gradištu

Planiramo da ovu našu galeriju prostremo do Srebrnog jezera i ušća Peka. Ove godine dobili smo tri skulpture, mermernu i dve livene, u aluminijumu i metalu i montiraćemo ih pored Dunava do kraja godine. Turisti bi mogli jedan dan od svog odmora da odvoje i pogledaju kulturni sadržaj naše varošice“, rekao je mr Dragan Bogičić, direktor Narodnog muzeja u Velikom Gradištu.

Na koloniji su učestvovala i četiri slikara: Saša Savić iz Njujorka, koji je prvi put na nekoj koloniji u Srbiji, potom Vasa Dolovački, akademski slikar čija ja samostalna izložba slika održana u Narodnom muzeju od 13, do 28. septembra, potom Ljubiša Filipović, akademski slikar konzervator i restaurator i Željko Pahek, doajen srpskog stripa.

Učesnici Međunarodne kolonije „Пек – Pincum“

Naša kolonija je specifična jer predstavlja interakciju slikara, vajara i jednog strip cratača. To ne postoji nigde. Veoma je interesantno to dopunjavanje različitih profesija koje su negde iste, ali su i potpuno različite, i isključivo učestvuju akademski obrazovani umetnici. Mi smo najprofesionalnija kolonija u Srbiji“, naveo je direktor muzeja.

„Aretfakt“ – temelj za turizam, sport i kulturu

Trodelna Međunarodna likovna kolonija „Artefakt 4“, „Lice Evrope“ i „Prošlost za budućnost“' ove godine odžana je  u Velikom Gradištu i na Srebrnom jezeru od 19. septembra do 4. oktobra.

Artefakt

Učestvovalo je 87 likovnih stvaralaca iz 21 zemlje sveta.

Segment ovogodišnje kolonije su i izložbe Međunarodne likovne kolonije „Opština Veliko Gradište - Lice Evrope“ u zgradi oštinskog zdanja  i Međunarodna izložba „Umetnost bez granica“ koja je bila postavljena u Ruskom domu u Beogradu.

Koloniju organizuju opština Veliko Gradište i Udruženje „Focus Euopa for south-east Europe''.

Snežana Milošević, predsednica Udruženja„Focus Euopa for south-east Europe''

Dogovorili smo se da Veliko Grdište bude grad turizma, sporta i kulture, to je temelj i osnova svega. Do sada je više od 150 ljudi učestvovalo na međunarodnoj koloniji. Oplemenili smo opštinsko zdanje slikama sa kolonije, ali i druge gradištanske ustanove. Naša misija je da na svakom mestu postoji slika, jer slika priča više od bilo koje reči“, rekla je Snežana Milošević, predsednica udruženja.

Različiti festivali različitim tematikama utiču na život opštine Veliko Gradište, pa tako i na život Srebrnog jezera. Svake godine Turistička organizacija Veliko Gradište se trudi da upotpuni već bogatu ponudu događaja koji u sebi nose pravo lice kulture i duha malog grada na Dunavu. Festivali koji se organizuju tokom letnjih meseci utiču višestruko na razvoj opštine i imaju  ekonomski, promotivni i kulturološki aspekt“, zaključila je  Dajana Stojanović, direktorka Turističke organizacije Veliko Gradište.

Ovaj tekst nastao je u sklopu projekta „Srebrno jezero – turistička Meka Velikog Gradišta” koji sufinansira Opština Veliko Gradište po osnovu Konkursa o sufinansiranju projekata  kojima se ostvaruje javni interes u oblasti javnog informisanja u 2019. godini.

–  Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top