Kako se lokalne samouprave odnose prema nasilju nad ženama? (FOTO)

Braničevo

Društvo

Kako se lokalne samouprave odnose prema nasilju nad ženama? (FOTO)

Foto: Ana Grujić, arhiva, privatna arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Nasilje i dalje uzima maha, a Braničevski okrug lociran je kao kraj sa najvećim brojem prijava od strane žena. Dve najveće lokalne sredine Požarevac i Petrovac na Mlavi, budžetom ne izdvajaju nikakva sredstva za pomoć ženama žrtvama nasilja, a to je i generalni trend u okrugu.

Globalna kampanja „Šesnaest dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”, čiji je cilj podizanje svesti o posledicama nasilja nad ženama i devojčicama i poziv na zajedničke akcije sprečavanja i suzbijanja svih oblika nasilja nad ženama, ove godine očito je pala u senku koronavirusa.

Srbija se uključila u ovu akciju preko vladinog Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost pod sloganom „ Nisi sama, prijavi nasilje“! Jedan broj lokalnih samouprava obeležio je ovu akciju, ali među njima se nisu našle opštine iz Braničevskog okruga. Požarevac je ranijih godina ovu kampanju obeležavao tako što je spomenik Milošu Obrenoviću u gradskom parku 16 dana simbolično bio osvetljen ljubičastom bojom, ali ove nije. Akcije je sprovodio Savet za rodnu ravnopravnost koji trenutno ne funkcioniše jer grad planira da promeni njegov sastav na prvoj narednoj sednici lokalnog parlamenta, što nam potvrđuje i Dejan Krstić, član Gradskog veća zadužen za nevladine organizacije, kulturu, informisanje, socijalnu politiku i društvene delatnosti.

Ovako je bilo 2018. u Požarevcu

On navodi da je grad preko Saveta za rodnu ravnopravnost u prethodnom periodu sprovodio  akcije u ovoj oblasti, kroz razne tribine i edukacije, a postojala je i besplatna pravna pomoć za žrtve.

Savet za ravnopravnost polova je skupštinsko radno telo osnovano da radi na poboljšanju položaja žena. Kada je krajem prošle godine predstavljen njegov rad, tadašnja članica Ivana Gavrilović, kao jednu od glavnih aktivnosti istakla je upravo „16 dana aktivizma protiv nasilja nad  ženama“, globalnu, svetsku kampanju koju od 1991.godine obeležava 1700 organizacija u preko 100 država sveta.

Počinje 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava.Inače povezuje još tri značajna datuma: 1. decembar - Svetski dan borbe protiv side, 3. decembar - Međunarodni dan osoba sa invaliditetom i 6. decembar - godišnjicu Montrealskog masakra.

Ova kampanja u doba korone postala je još važnija, budući da je prema statistici, nasilje nad ženama tokom pandemije postalo naročito akutno. Čak je i država to potencirala pozivajući žene da ne čekaju kraj pandemije da bi prijavile nasilje, jer je u Srbiji od početka 2020. ubijeno 20 žena u porodičnom nasilju.

>>KORONA JE DOVELA I DO EPIDEMIJE NASILJA NAD ŽENAMA<<

U BRANIČEVU NE JENJAVA NASILJE NAD ŽENAMA

Dve najveće lokalne sredine u Braničevskom okrugu, Požarevac i Petrovac na Mlavi, budžetom ne izdvajaju nikakva sredstva za pomoć ženama žrtvama nasilja.

Generalno u budžetu ne postoji ta stavka, ali imali smo projekte prethodnih godina na tu temu preko konkursa za nevladin sektor. To je njihov posao,  da ono što grad ne može da sprovede,  preko projekata omogući pristup širem broju građana“, kaže Dejan Krstić.

 

Dejan Krstić

Iz Petrovca stiže sličan odgovor.  S tim što u ovoj opštini ne postoje ni nevladine organizacije koje se bavem problemom nasilja u porodici.

„Nemamo odvojenu kategoriju u budžetu, ali u proceni žrtve nasilja imaju prednost kod priznavanja trenutnih pomoći i vanrednih novčanih pomoći u Centru za socijalni rad“, kaže Hristina Đorđević, šefica kabineta predsednika opštine Petrovac na Mlavi, dodajući da za tu svrhu nisu opredeljena sredstva ni u narednoj godini.

 

Hristina Đorđević

Ne postoji ova praksa ni u ostalim lokalnim samoupravama Braničeva, ali se i one povremeno snalaze za neke projekte. Najsvežiji primer dolazi iz Golupca, koji je pre nedelju dana od Vlade Švajcarske dobio  podršku za jačanje rodne ravnopravnosti  u iznosu od oko 90.000 evra za realizaciju aktivnosti koje doprinose borbi protiv rodno zasnovanog nasilja, unapređenju položaja žena u lokalnoj zajednici, naročito žena na selu i pripadnica ranjivih grupa, kao i ekonomskom osnaživanju, zdravlju žena.

Rezultat konkursa

SOS telefon, kao važna psihološka ali i svaka druga podrška za žene žrtve nasilja, ne postoji ni u Požarevcu ni u Petrovcu, a ni u ostalih sedam opština Braničevskog okruga.

Svojevremeno je ovu inicijativu, još 2012.godine, pokretala Jelena Kokotović iz Požarevca sa organizacijom „Regionalna građanska unija“ koju ona vodi. Ali, uzalud. Njeni napori nisu urodili plodom i sve je ostalo slovo na papiru.Pokretala je tada i nacrt projekta za Sigurnu kuću, ali ni to nije realizovano.

Bilbord u centru Požarevca o projektu protiv nasilja

Tokom 2014.godine smo radili sa MUP-om projekat borbe protiv nasilja u društvu i porodici „Siguran život – zdrav život“  i bio je vrlo uspešan.Nekoliko godina pre toga imala sam sastanak sa nekoliko čelnika lokalnih samouprava u Braničevskom okrugu, na tu temu, ali tu je sve stalo. Sa gradom Požarevcem sarađujemo i imamo planove kada je problem nasilja u pitanju i prevencija“,kaže za E-Braničevo Jelena Kokotović.

 

Jelena Kokotović

Nasilje i dalje uzima maha, a Braničevski okrug lociran je kao kraj sa najvećim brojem prijava od strane žena. Tu prednjači Požarevac kao najbrojniji grad i centar okruga. Zato se tu sada počinje sa realizacijom pilot projekta „Savetovalište za brak i porodicu“ sa ciljem da se ono potom uvede i kao redovna socijalna usluga.

„Grad je sa UNOPS-om i „SWISS pro“ ušao u taj pilot projekat koji traje šest meseci, otprilike do aprila iduće godine.Nakon toga grad uvodi to kao novu socijalnu uslugu. Savetovalište će biti institucionalno, biće u tom pilot periodu obuhvaćeno više od 70 korisnika“, kaže Krstić.

Jedan od preduslova da se žena odupre nasilju je njeno ekonomsko osnaživanje. Uloga lokalnih samouprava mogla bi da bude podsticanje poslodavaca da im daju prioritet pri zapošljavanju. Krstić navodi da je grad Požarevac imao više projekata za samozapošljavanje, obuke u saradnji sa NSZ gde su ugrožene grupe, pa i žrtve nasilja, mogle da konkurišu i dobiju sredstva za pokretanje samostalnog posla. Organizovane su, tvrdi, i dokvalifikacije i prekvalifikacije,a pomaže se i privatnicima kroz subvencije.

Opština Petrovac na Mlavi

U Petrovcu, međutim, prema rečima Hristine Đorđević, od strane opštine nije bilo takvih aktivnosti, kao ni preventivnih za sprečavanje nasilja, ali ni za ohrabrivanje žena da nasilje prijave nadležnima.  

Žene u ruralnim sredinama su najugroženije, prvenstveno što se u malim mestima nasilje tretira kao „ porodična stvar“ o kojoj ne treba javno govoriti i koja uglavnom ostaje među zidovima, pa je i femicid najučestaliji baš u selima.Nasilje se iz tih sredina retko prijavljuje,a jedna od razloga je i ekonomska zavisnost žena od muževa i članova porodice. Lokalne samouprave retko uočavaju taj specifični problem.

Na pitanje da li su na neki način okrenuti prema tim ženama u borbi protiv nasilja ili su prepuštene same sebi, Đorđević kaže da je to „ javno ovlašćenje Centra za socijalni rad na kome se radi po prijavama“, dok Krstić navodi da Požarevac ravnomerno ulaže u grad i sela, te da žene u tim sredinama mogu kroz razne projekte da se osnaže.

Jedna od tribina u sklopu projekta održana u selu Lučica kod Požarevca

Savet za rodnu ravnopravnost Požarevca je, prema rečima Ivane Gavrilović, sproveo kampanju „ Žene žive i na selu“ sa ciljem da se osnaže žene u ruralnim sredinama.Održano je više tribina po selima. Dobijena su im i sredstva iz programa „UN Women“ za realizaciju projekta „Unapređenje upošljivosti žena koje žive u ruralnim područjima na teritorija grada Požarevca“.

Glavni cilj ovog projekta je smanjenje nezaposlenosti među ženskom populacijom koja živi u ruralnom području . Ovaj cilj je planirano postići kroz jačanje ženskog preduzetništva unapređenjem veština i sposobnosti ciljne grupe. Završena je obuka i 20 žena je dobilo biznis planove sa kojima mogu da konkurišu za dobijanje sredstava za započinjanje poslovanja. Savet je pružio punu podršku ovom projektu i pridružio svim aktivnostima“, navela je Gavrilović prošlog decembra.

Detaljniji efekti ovih projekata nisu predstavljeni, niti poznati. Nakon lokalnih izbora, očito, planira se promena sastava ovog gradskog tela, a dok do toga ne dođe, dobar deo aktivnosti je na čekanju, iako je problem nasilja nad ženama nikad akutniji, usled pandemije koronavirusa.

Zaustavimo nasilje

To potvrđuju podaci da se na nivou Srbije policiji svakodnevno prijavljuje u proseku 80 slučajeva porodičnog nasilja. Imajući u vidu da veliki broj incidenata ostaje neprijavljen, nameće se niz pitanja: Koliko još ima neprijavljenih slučajeva, da li je to stanje stvari s kojim bi trebalo da se pomirimo i  šta možemo da učinimo. Za početak, ono što svi možemo da učinimo jeste da prijavimo nasilje.

25 novembar – Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama 

Na prvom sastanku feministkinja Latinske Amerike i Kariba održanom u Bogoti 1981. žene su govorile o porodičnom nasilju, silovanjima i seksualnom zlostavljanju, te nasilju koji žene trpe pod režimima, uključujući torturu i nasilje nad političkim zatvorenicama. 25. novembar je odabran kao dan sećanja na sestre Mirabel (Patriu, Minervu i Mariu Teresu) koje je brutalno ubio diktator Rafael Trujillo u Dominikanskoj republici 1960. Godine 1999. Ujedinjene Nacije su rezolucijom 54/134 službeno potvrdile 25. novembar kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. 

Ovaj tekst nastao je u sklopu projekta “  Zidovi ćute, ti nemoj “ koji sufinansira Ministarstvo kulture i informisanja po osnovu Konkursa o sufinansiranju projekata prouzvodnje medijskih sadržaja za internet medije u 2020. Godini.
-  Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

To Top