Kako se stvara stabilnost

Kostolac

Privreda

Kako se stvara stabilnost

Foto: “Energija Kostolac“

How Good Of A Friend Are You Really?

Blok 2 je ove godine ostvario čak 124 dana neprekidnog rada na mreži.

Termoelektrana „Kostolac A“, koju čine blok 1 snage 110 megavata i blok 2 snage 210 megavata, svrstava se u jedan od najpouzdanijih kapaciteta za proizvodnju električne energije u sistemu „Elektroprivrede Srbije“. Ove godine, u periodu od 22. februara do 26. juna, blok 2 je ostvario 2.984 sata neprekidnog rada na mreži, odnosno 124 dana proizvodnje električne energije bez prekida, uz napomenu da je TE „Kostolac A“ realizovao u potpunosti plan proizvodnje za prvu polovinu ove godine.Blok 1 je najstariji agregat u kostolačkom ogranku EPS-a, dok blok 2 proizvodi električnu energiju od 1980. godine. TE „Kostolac A“ je starija termoelektrana u kostolačkom ogranku EPS-a, u kojoj su prva praktična znanja o energetici učile brojne generacije inženjera. Vodeći inženjer proizvodnje u ovoj termoelektrani Vladimir Despotović ukazuje da se velika pažnja posvećuje obuci zaposlenih.

„Rezultat koji se ostvari, konkretno, 124 dana neprekidnog rada na elektroenergetskoj mreži, proizvod je više činilaca. Reč je o višemesečnom periodu koji je u više navrata bio opterećen proizvodnom problematikom koju smo uspevali da rešavamo i saniramo u hodu. U takvim trenucima je dolazila do izražaja velika spremnost zaposlenih u oba sektora, odnosno i u službama održavanja i proizvodnje.

Ono što je postignuto ostvareno je zahvaljujući velikoj koordinaciji koja dovodi do brzog otklanjanja svega što je prijavljeno. Sve to zahteva precizno poznavanje sistema bloka 2, koji je izuzetno složen. Zaposleni doslovce godinama stiču neophodna znanja da bi bili osposobljeni za samostalan rad na bloku. Obuka je dugogodišnja i zahteva veliku spremnost zaposlenog da kontinuirano stiče nova znanja“, rekao je Despotović.

Inženjer proizvodnje bloka 2 Jovica Stojanović radi na ovom bloku još od početka osamdesetih godina prošlog veka. Ukazuje da se i tokom turbulentnih vremena u minulim decenijama nikada nije izgubio stav da se svaki radni zadatak mora obaviti uz 100 odsto koncentracije i odgovornosti.

„U decenijama koje su iza nas prošli smo kroz zaista svakakve okolnosti. Pamtimo i vremena kada je bila kriza i kada se nije moglo računati na neophodna ulaganja, kakva iziskuje ovakav sistem kakav je blok 2. U takvim okolnostima je do izražaja dolazila spremnost kolektiva da se maksimalno angažuje i pronađe najbolje rešenje za novonastale probleme. Zato se uvek od nas traže budnost, pažnja i koncentracija, jer se uvek očekuje brzo rešavanje problema.

Obuka je veoma kompleksna za sve zaposlene u Službi proizvodnje, tako da se kvalitetan kadar ne stvara preko noći, već nastaje kao rezultat kontinuirane obuke kadrova i njihove selekcije za određene pozicije. Mora se savladati sve u vezi sa kotlovskim i turbinskim delom bloka, a put od početnika do blokovođe traje koliko i od brucoša do doktora nauka, s tim da mali broj studenata dođe do doktorske titule. Za svakoga znamo koliko može da uradi u datom momentu, jer nema prostora za proizvoljnost na ovakvom radnom mestu“, kaže Stojanović.

Svi zaposleni moraju da poštuju propise bezbednosti i zdravlja na radu, jer je rad u termoelektrani veoma složen i zahtevan. Jelica Milenković, vodeći inženjer za bezbednost i zdravlje na radu u TE „Kostolac A“, ukazuje na neophodnost poštovanja apsolutno svih propisa koji čuvaju zdravlje zaposlenih.

„Naš stav je da bezbednost uvek mora biti prioritet i da se broj povreda na radu svede na minimum, odnosno, ako je to moguće, da i ne dolazi do njih. Procedura predviđa da svi izvođači radova moraju da budu najavljeni. Nakon prijavljivanja, u našoj službi održavamo predavanje na kome ih upoznamo sa našim zahtevima za bezbedno poslovanje i posle toga mogu da idu na obavljanje svojih zadataka“, rekla je Milenkovićeva.

Bezbednost prioritet

Povremeno se kontroliše da li izvođači radova primenjuju propise bezbednosti.

„Prema proceduri, ako naiđemo na nepoštovanje propisa, imamo pravo da ih kaznimo, a to se posle prijavljuje našem i njihovom poslovodstvu. Ako neko napravi veći prekršaj, onda postoji mogućnost udaljavanja s gradilišta, na primer na godinu dana, i to u celom ogranku. Zasad nismo imali probleme, svi poštuju propise“, objašnjava Milenkovićeva.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top