Kakvo „blago“ leži na dnu Velike Morave

Požarevac

Zanimljivosti

Kakvo „blago“ leži na dnu Velike Morave

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Nedavno se u medijima pojavila vest da se na dnu većih reka u Srbiji, a među njima je i Velika Morava, nalazi fosilni hrast, kao i da pronalazač koji odluči da proda ovo „blago“ može da dobije za njega čak 10.000 evra po kubiku.

Abonos ili fosilni hrast je prirodno drvo hrasta, koje je u vodi, mulju i na dnu reka odležao od nekoliko stotina, do čak nekoliko hiljada godina.  

Stefan Vukić, master inženjer šumarstva i član Ekološkog društva ,,Prijatelji Čačalice“, kaže za E-Braničevo da se fosilni hrast nalazi na dnu reke i da ima izuzetnu tehničku vrednost, te da su se u vodi  desili određeni hemijski i fizički procesi.

,,Ne mogu sa sigurnošću da kažem koja je starost tih hrastova, jer su se dugi niz godina nalazili pod vodom i došlo je do određenih procesa. Za utvrđivanje toga potrebne su detaljne analize. Tamnija struktura i izuzetna tehnička vrednost dobijeni su procesom oksidacije. Ta vrednost, čvrstina i težina, procesom oksidacije je dosta veća nego kada bi se stablo hrasta oborilo u šumi, izradilo u trupac, te daske izrezale, prosušile i koristile u građevinarstvu ili stolariji“, kaže Vukić.

Međutim, iako se ovaj hrast nalazi i u Velikoj Moravi, ne može svako da ga pronađe i izvadi iz reke. U zavisnosti od toga koliko je dugo ,,ležao“ u vodi, on je veoma težak, pa je za njegovo vađenje potrebna određena mehanizacija. Ako se neko ipak odluči na ovaj poduhvat, mora da ima određeno znanje kako bi ga prepoznao.

,,Sam hrast spada u tvrde lišćare, a lužnak je najkvalitetniji od svih hrastova i jedini raste uz vodu. Težina je veća u odnosu na druge vrste drveta – procenjuje se da po kubiku dobijemo do 1,3 tone . Za fosilni hrast bih dodao malo više po kubiku, jer je bio pod vodom i pun je vlage. Cena je nekoliko puta veća, čak i do pet puta u odnosu na sirovi hrast koji se poseče“, naglašava naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, ovo drvo koristi se za izradu stilskog, salonskog nameštaja koji je najluksuzniji i izuzetno cenjen. Pored toga, koristi se i za izradu instrumenata i crkvene arhitekture. Da bi se ovo drvo prodalo u inostranstvu potrebna je potvrda stručnjaka iz ovlašćenih institucija.

 Pored određenih firmi koje se bave stolarijom, oglase za prodaju fosilnog hrasta možemo pronaći na internetu i na društvenim mrežama.

I na kraju, pozivamo vas na oprez i ponavljamo – ovaj hrast ne može prepoznati svako, a pogotovo se ne preporučujue potraga za njim koja se u opasnim vodama Velike Morave može završiti i kobno. Zato, ovaj tekst shvatite kao zanimljivost, nikako kao mogućnost za brzu zaradu.

Continue Reading
Povezane teme...
To Top