Kao u metropolama- festival ulične umetnosti i kod nas

Požarevac

Kultura

Kao u metropolama- festival ulične umetnosti i kod nas

Foto: stihnaasfaltu.rs, artezonline.com, facebook.com/streetsmartbelgrade Svtlana Milutinović

How Good Of A Friend Are You Really?

Festival ulične umetnosti od 2. do 6. avgusta prvi put u Požarevcu.

Festival organizuje grad Požarevac u saradnji sa ,,Street smart“ kolektivom iz Beograda. Ovakvi festivali svojstveni su velikim evropskim metropolama, te će se Požarevac, i po tome naći u njihovom društvu.

 „Ovaj vid umetnosti u javnom prostoru, koji je u Srbiji tek poslednjih godina prepoznat, od velike je važnosti za oživljavanje i oplemenjavanje prostora, pri čemu se u svakodnevni život prolaznika unose boje i dinamika. Oslikavajući bezlične površine, ceo prostor se redefiniše, doprinoseći njegovoj otvorenosti, kao i vizuelnom identitetu čitavog grada“, istakla je Svetlana Milutinović, inicijator i organizator manifestacije, inače, pomoćnica gradonačelnika za urbanizam.

Milutinović dalje navodi veliki značaj ovog vida ulične umetnosti u afirmaciji kreativnosti, promociji umetničkih vrednosti, prenošenju bitnih poruka, kao i stimulaciji posmatrača.


Čudesna šuma

„Grad Požarevac je prepoznao značaj održavanja jedne ovakve manifestacije, koja će okupiti svetski priznate umetnike. Prvi put u našoj zemlji oslikavaće se površina koja je deo jedne ustanove poput Kazneno-popravnog zavoda za žene, kao jedine ustanove tog tipa u Srbiji, koja istovremeno ima i izuzetan istorijski značaj“ podvukla je Milutinović.


Svetlana Milutinović pomoćnica gradonačelnika za urbanizam

S obzirom na to da se radi o velikim površinama od izuzetnog značaja, koje se nalaze u široj i užoj zoni centra grada, bilo je neophodno angažovati profesionalce sa velikim iskustvom i stručnošću, koji su prisutni ne samo na domaćoj, već i međunarodnoj sceni.


Jedan od Arezovih murala

Upravo, udruženje,,Street smart” na čelu sa Andrejem Žikićem (Artez) je jedino koje se aktivno, još od 2013. godine, bavi organizovanjem festivala izložbi i promocijom ulične umetnosti. 

Udruženje  okupljaja veliki broj međunarodno afirmisanih umetnika čiji je fokus oslikavanje fasada velikih formata.


Mural Smart Street Beograd

Pored spoljašnjeg zida kazneno-popravnog zavoda za žene, umetnicima će biti dostupne i druge površine, na kojima će moći da ostave svoj trag u skladu sa trenutnom inspiracijom. 

Festivalu ulične umetnosti će se priključiti i lokalni umetnici, umetničke trupe i performatori predvođeni udruženjem ,,Art distrikt“.

Više o ovom vidu umetnosti http://stihnaasfaltu.rs/carobna-suma/, www.artezonline.com,
www.facebook.com

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top