Karma Braun: „Recept za savršenu suprugu“

Braničevo

Kultura

Karma Braun: „Recept za savršenu suprugu“

Foto: Laguna

How Good Of A Friend Are You Really?

Roman kanadske autorke Karme Braun „Recept za savršenu suprugu“ sjajna je priča o tome kako je patrijarhalnost oblikovala život žena pedesetih godina prošlog veka i kako nastavlja isto da čini do dana današnjeg.

Roman prati živote dve junakinje koje razdvaja 60 godina, ali spaja ista kuća.

Alis Hejl ima 30 godina i odlučila je da napusti karijeru publiciste u izdavaštvu i posveti se pisanju. Pristala je da se u leto 2018. godine iz odličnog stana na Menhetnu preseli s mužem u predgrađe Njujorka. Uredno pokošeni travnjaci, nizovi istih kuća u istim ulicama. Nimalo oduševljena promenom, Alis u podrumu pronalazi svesku Neli Merdok, mlade supruge i prethodne vlasnice kuće, u kojoj je tipična američka domaćica pedesetih godina prošlog veka zapisivala recepte, ali i sve što joj je bilo na umu i duši.

Ma kako čudno zvučali „pečena aljaska“ ili „kuvani keks“, ovi recepti nisu ni približno tajnoviti koliko je Nelin život. Istražujući sudbinu jedne „savršene američke supruge“ s polovine prošlog veka, Alis shvata da je i sama nezadovoljna odnosom sa mužem, te da pod pritiskom okoline i patrijarhalnih konvencija gubi kontrolu nad sudbinom. I odlučuje da to promeni.

Posebnu zanimljivost ovog romana čine recepti na početku poglavlja i citati iz starinskih knjiga s početka 20. veka kao što su: „Šta supruge ne treba da rade“, „Bračni život i sreća“, „Moderna žena i kako upravljati njome“, koji prenose nazadne savete i poželjno ponašanje za idealnu suprugu svakog muškarca.

Knjigu možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs i na sajtu laguna.rs

Dva najbrža čitaoca portala E-Braničevo dobijaju ovu knjigu na poklon. Tačno u 17 časova potrebno je poslati lične podatke ( ime, prezime, adresu i broj lične karte) na mejl [email protected]

To Top