kilovat-vec-skuplji-moguce-i-poskupljenje-goriva-do-kraja-godine

Požarevac

Info

Kilovat već skuplji, moguće i poskupljenje goriva do kraja godine

Foto: Arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Struja je već poskupela, ali je izgleda moguće i poskupljenje goriva do kraja godine

Struja je već poskupela, ali je izgleda moguće i poskupljenje goriva do kraja godine

 

Od prvog oktobra, cena struje je viša za 3,8 %, a to poskupljenje će nas sačekati na novembarskim računima. Viša cena kilovata pogodila je samo domaćinstva, pošto privreda sada, električnu energiju kupuje na tržištu. 

 

Politika i Tanjug prenose da je nova cena rezultat razgovora sa MMF-om u okviru četvrte i pete revizije aranžmana, kao i da je u njima učestvovao i premijer Aleksandar Vučić i da je dogovoreno najniže moguće povećanje cene struje.

 

Kako je tada naveo Antić, svima je jasno da cena struje nije tržišna i da Srbija ostaje zemlja sa najnižom cenom električne energije.

 

Cenu goriva diktira proizvodnja nafte

Energetska zajednica upozorila je Srbiju u svom godišnjem izveštaju za 2015–2016. godinu na nedostatke u poštovanju direktive o sumporu u gorivu – piše Politika.

 

Iako bi vozači trebalo prvi da ustuknu pred ovom informacijom i pitaju šta sipaju u svoje rezervoare, Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, kaže da nije reč o benzinu ili dizelu, nego o mazutu.

 

Mazut koji se koristi za grejanje i dalje ima oko tri odsto sumpora u sebi. Srbiji se i do sada to tolerisalo, jer su postrojenja za grejanje u toplanama stara i mogu bez problema da ga koriste – objašnjava Mićović u izjavi za Politiku i dodaje da su sve dosadašnje kontrole kvaliteta potvrdile da gorivo koje se toči na našim pumpama u potpunosti ispunjava evropske standarde.

 

Upitan kakva je situacija s cenama goriva u poslednjih mesec dana, on objašnjava da su one manje-više stabilne ali da bi do poskupljenja moglo doći krajem godine budući da su se zemlje članice OPEK-a dogovorile da smanje proizvodnju nafte. Sa svakim smanjenjem, a većom tražnjom robe, cene crnog zlata rastu, pa je to realno očekivati i u Srbiji. S tim, što drastičnog poskupljenja neće biti.

 

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top