Kiša ometa tretmane zaštite od korova

Braničevo

Poljoprivreda

Kiša ometa tretmane zaštite od korova

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Nakon zimskog deficita, vlage ovog proleća itekako je bilo, ali nepravilno raspoređene.

Samo u maju palo je, po merenju u Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi, oko 150 litara kiše po metru kvadratnom. Ovim padavinama akumulirane su količine vode koje su nedostajale tokom zimskog perioda. Problem se javio na parcelama gde ima takozvani „plužni đon“ (sabijeno zemljište ispod oranja), te je na pojedinim mestima došlo do zabarivanja (pojava vode na površini zemljišta), što negativno utiče na posejane useve.

„Usevi kukuruza uz dovoljne količine vlage, a ukoliko je uneta dovoljna količina hraniva, u jesen i s proleća u dobroj su kondiciji, u zavisnosti od vremena setve, pojedini su dostigli i osam listova. Velike količine vlage pogoduju usevima, a možda još više korovima, koji su konkurenti kulturama za hraniva, a zbog velike vlažnosti poljoprivrednici nisu u mogućnosti da uđu u parcele i obave tretman herbicidima“, kazala je Jorgovanka Vlajkovac, stručna saradnica za ratarstvo u PSSS Požarevac.

Inače, prema podacima PSSS Požarevac, kukuruz u Braničevu zauzima oko 60 hiljada hektara.

Isti problem imaju i uzgajivači suncokreta, bilo da ga gaje na konvencionalan način ili po nekoj tehnologiji, zaštita od korova mora da sačaka da se osuši zemljište. Pod suncokretom je oko 18 hiljada hektara u okrugu.

„Ozimi strni usevi, u zavisnosti od setve, u fazi su zavšetka cvetanja do nalivanja zrna. Još jedna dobra strana padavina su nešto niže dnevne temperature, što pogoduje postepenom nalivanju zrna. U ovakvoj situaciji visoke dnevne temperature dovele bi biljke do stresa. Ozima strna žita su u dobroj kondiciji, jedini problem je slabije bokorenje usled nedostatka vlage, koje je većim delom ova faza realizovana ubrzano s proleća“, kazala je Vlajkavac.

Ozima strna žita posejana su na 38 hiljada hektara, od čega 27 hiljada pšenica.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top