Kiseli kupus zaslužuje počasno mesto na našoj trpezi

Braničevo

Zdravlje

Kiseli kupus zaslužuje počasno mesto na našoj trpezi

Foto: Pixabay.com

How Good Of A Friend Are You Really?

Kiseli kupus oduvek je bio cenjen, naročito kao lek. Način njegove pripreme potiče od Slovena, a koristi se i danas.

Kiseli kupus je osnova omiljenih jela, poput sarme i podvarka, a koristi se i kao dodatak glavnom jelu. Zbog svog lekovitog sastava, kiseli kupus zaslužuje počasno mesto na našoj trpezi. Ovo su samo neka lekovita svojstva omiljene zimnice.

Proces kiseljenja kupusa daje ovom povrću probiotička svojstva. U procesu fermentacije učestvuje mnogo zdravih bakterija koje povoljno utiču na varenje. Zbog toga se kiseli kupus naročito preporučuje nakon uzimanja antibiotika, kako bi se obnovila crevna flora.

Odličan je izvor vitamina C. O tome koliko je ovo povrće zdravo svedoči podatak da su kiseli kupus pomorci nosili kada su išli na duge plovidbe zbog prevencije pojave skorbuta, bolesti koja nastaje usled dugotrajnog nedostatka vitamina C.

Verovatno znate da su brokoli, kupus i karfiol odlična hrana za prevenciju raka. Međutim, jedna finska studija je pokazala da kiseli kupus bolje štiti organizam od raka od sirovog kupusa. To je zbog toga što se tokom procesa kiseljenja stvaraju izotiocijanati koji imaju antikancerogeno dejstvo. Takođe, glukozinolati u kiselom kupusu pomažu aktiviranje prirodnih antioksidantnih enzima kod ljudi, dok flavonoidi štite zidove arterija od oštećenja.

Visok sadržaj minerala u kiselom kupusu čine ga odličnim za jačanje kostiju i prevenciju osteoporoze. Pored toga, sadrži i dosta vitamina K koji je takođe značajan za zdravlje kostiju jer proizvodi proteine koji regulišu mineralizaciju kostiju.

Visok sadržaj vlakana u kiselom kupusu čine ga odličnom namirnicom za pravilno varenje, ali i zdravlje srca i mozga. Vlakna pomažu regulisanje nivoa lošeg holesterola, čime se smanjuje rizik od arteroskleroze, srčanog i moždanog udara.

Rasol, sok kiselog zelja, ima mnogo povoljnih efekata po zdravlje. Bogat je vitaminima C, E, K i B, kao i vitaminom U, jednim od najređih vitamina, važnim za lečenje čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu.

Veoma je popularan narodni recept za lečenje nagluvosti pomoću rasola. Uveče, pre spavanja, namočite vatu u rasol od kupusa i stavite je u uho. Tako spavajte i izvadite je ujutro.

Između ostalog, rasol deluje protiv gljivica i bakterija, štiti od upala, pomaže kod čira i leči mamurluk.

Da biste iskoristi sve hranljive materije u kiselom kupusu konzumirajte ga sirovog, kao i njegov rasol.

Najzdraviji je u obliku salate uz dodatak bučinog ulja. Osim toga, možete ga kuvati, pržiti, peći, pirjati i kombinovati sa žitaricama, na primer ječmom, navodi se na sajtu Herbateke.

Više informacija o zdravlju pročitajte OVDE.

To Top