A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: array_slice() expects parameter 1 to be array, boolean given

Filename: controllers/Cms.php

Line Number: 105

Backtrace:

File: /home/ebranice/public_html/app/controllers/Cms.php
Line: 105
Function: array_slice

File: /home/ebranice/public_html/index.php
Line: 342
Function: require_once

Ko i kako brine o požarevačkim beskućnicima? - beskućnici prihvatilište centar za socijalni rad - beskućnici prihvatilište centar za socijalni rad
Ko i kako brine o požarevačkim beskućnicima?

Požarevac

Društvo

Ko i kako brine o požarevačkim beskućnicima?

Foto: Arhiva i E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Godinama se govori o potrebi da Požarevac dobije prihvatilište za beskućnike, ali sva je prilika, to se neće dogoditi u skorije vreme.

Nedavno smo pisali o beskućniku koji se „uselio“ u „Sunčani park“ kod Centra za kulturu Požarevac, o čemu možete čitati OVDE.

Nažalost, ovaj čovek nije jedini u Požarevcu koji je prepušten ulici. Na istom tom mestu prošle godine pojavila se i jedna ženska osoba. U nameri da istražimo koliko osoba u Požarevcu nema krov nad glavom, ko su ti ljudi, da li neko brine o njima,  ko i na koji način, obratili smo se Centru za socijalni rad Požarevac.

Oni raspolažu evidencijom osoba koje se nalaze u stanju socijalne potrebe: beskućništva, skitnje i prosjačenja, a u Požarevcu se u ovom trenutku na evidenciji po tom osnovu nalaze četiri lica, po dva oba pola.

Da bi ušli u postupak za zbrinjavanje, najpre je neophodno da Centar za socijalni rad ima saznanja o tome, što najčešće dobija putem prijava građana, policije, ali i sopstvenim saznanjima dobijenim neposrednim uvidom i stručnim radom, objašnjava za E-Braničevo Tatjana Rajić, direktorka Centra i ističe da postupak zavisi od zdravstvenog stanja lica, to je prvi korak u rešavanju problema.

„Ta lica se, najčešće uz asistenciju policije, odvode na zdravstveni pregled gde se utvrđuje njihovo zdravstveno stanje i eventualna potreba za hospitalizacijom. Centar za socijalni rad započinje svoj rad na utvrđivanju razloga koji su doveli do toga da neko bude na ulici, potom utvrđivanje mreže srodnika koji bi mogli trenutno da obezbede zbrinjavanje, ili ukoliko ih nema, Centar radi na motivisanju korisnika da ide na porodični smeštaj ili češće u odgovarajuću ustanovu“, kaže Rajić.

 

Tatjana Rajić

 Ukoliko se proceni da lice ne može da adekvatno procenjuje, o čemu se izjašnjava zdravstvena ustanova, pokreću se postupci lišavanja poslovne sposobnosti, o čemu odlučuje sud nakon sprovođenja veštačenja, a po njenim rečima, Centar za socijalni rad, u zavisnosti od ishoda tih postupaka, donosi rešenje o postavljanju staraoca koji dalje neposredno vodi računa o potrebama korisnika.

„Pored smeštaja u prihvatilište ili ustanovu socijalne zaštite, najčešće pružamo i materijalnu podršku kroz jednokratne ili stalnu novčanu pomoć, a u skladu sa zakonskim mogućnostima. Takođe, posredujemo i u delu obezbeđivanja ishrane preko Narodne kuhinje i besplatnih lekova kroz izdavanje potvrda“, kaže naša sagovornica.

Najčešće probleme stručni radnici imaju sa licima koja nisu lišena poslovne sposobnosti, niti je procenjeno da postoji potreba za tim. Oni često odbijaju druge vidove zaštite, a za određenim vidovima, kao što je stalna novčana pomoć, ne ispunjavaju zakonske uslove i činom svoje volje se nalaze na ulici.

„Poštujući njihovo pravo na slobodan izbor i kretanje, Centar tada nije u mogućnosti da obezbedi zaštitu, o čemu se vodi službena evidencija, odnosno lica daju izjave te vrste.  Ukoliko se procenjuje da oni na ovaj način narušavaju javni red i mir, njihovo procesuiranje sprovode ostali nadležni organi“, objašnjava direktorka Centra za socijalni rad u Požarevcu.

 

Centar za socijalni rad

Za smeštaj odraslih i starijih lica najčešće se, kaže, koristi prihvatilište u Maloj Krsni, sa kojim požarevački Centar sarađuje. Ali, smeštaj je tamo moguć najduže šest meseci, tokom kojih se iznalaze neka trajnija rešenja.

„I za ovaj vid zbrinjavanja je potrebno lekarsko uverenje da lice ne boluje od bolesti koje su kontraindikovane za kolektivni smeštaj. Ukoliko pak ima tu vrstu ograničenja, ono se prvo zdravstveno zbrinjava. Što se dece tiče, ona se uvek smeštaju ili kod srodnika ili u hraniteljske porodice, dok se domovi za decu koriste kao poslednje rešenje, uz saglasnost ministarstva, što je u skladu sa ključnim načelima socijalne zaštite u delu obezbeđivanja najmanje restriktivnog okruženja“, ističe Rajić.

Godinama se  govori o potrebi da Požarevac dobije prihvatilište za beskućnike, međutim, po rečima Tatjane Rajić, to se neće dogoditi u skorije vreme.

Prihvatilište je usluga socijalne zaštite koja je u ingerenciji lokalnih samouprava i za njegovo funkcionisanje neophodno je da se zadovolje brojni standardi koje propisuje Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

„Najčešće se ovi vidovi zaštite organizuju na regionalnom nivou, upravo zbog ekonomičnosti, odnosno broja lica koja tokom godine koriste uslugu smeštaja.  Na našoj lokalnoj samoupravi  je da kroz strateška dokumenta, kao što je Strategija socijalne zaštite za područje grada Požarevca, predvidi ovakvu vrstu usluge, imajući u vidu trenutne, adekvatne mogućnosti zadovoljavanja potreba naših sugrađana na ekonomičan i efikasan način“, zaključuje Tatjana Rajić.

Continue Reading
Povezane teme...

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top