Ko su finalisti ovogodišnje ,,Rokerijade“?

Petrovac

Događaji

Ko su finalisti ovogodišnje ,,Rokerijade“?

Foto: Rokerijada Fabrika

How Good Of A Friend Are You Really?

Odlukom selektora festivala, u finale pete po redu „Rokerijade“ u Petrovcu na Mlavi plasiralo se šest bendova koji će u petak, 27. avgusta, nastupati pred publikom i boriti se za titulu najboljeg mladog autorskog benda.

Bend ,,Mokri Asfalt“ iz Beograda je glasovima publike postao prvi finalista. Nastao je u avgustu 2016. godine. Bend čine Slađana Samardžić – vokal, Milan Stevanović – bubanj, Vukadin Radenović – bas gitara i Vojislav Pejušković – gitara. Ovaj autorski rok bend može se pohvaliti mnogobrojnim svirkama, kao i gostovanjem na radiju Beograd 202, prilikom objavljivanja svog prvog singla „Daleko pored tebe“.

,,Flag Crew“ iz Niša je autorski rokenrol bend, nastao u decembru 2019. godine i čine ga: Dimitrije Đorđević – vokal i ritam gitara, Dimitrije Nikolić – solo gitara, Dejan Baćković – bas gitara i Miloš Minčić – bubnjevi. Stvaraju pod uticajem bluz, rokenrol, hevimetal i grandž bendova i inspiraciju nalaze u muzici 60-ih, 70-ih, 80-ih i 90-ih. U poslednjih godinu dana rade na snimanju prvog singla pod imenom „Tama“.

,,Y.O.X“ iz Valjeva je metal/dedkor/hardkor bend, nastao je 2005. godine, a članovi ovog sastava su Goran Živković Truća - vokal, Đorđe Paunović - gitara, Vladimir Rašić - bas, Srđan Savić – bubanj. Bend je za šesnaest godina postojanja snimio dva demo albuma – „Sin never dies“ i „Conception of circle“, kao i mnogo demoa, singlova i spotova. Nastupali su na puno koncerata i festivala, a imali su i mini turneju u Crnoj Gori.

,,Two Coins from Mercury“ iz Srbobrana je osnovan 2014. godine. Sastav koji je do danas aktuelan, a formiran 2016. godine, čine David Tot - vokal i gitara, Edvard Tot - bas gitara i vokal, Zalan Krasuljak - gitara, Šebešćen Kiš - klavijatura i Silard Berec - bubnjevi.

,,Red Danger“ iz Negotina postoji od aprila 2013. godine i trenutno nastupa u sastavu: Tomić Miloš - vokal, Ranđelović Veljko - gitara, Lazić Marko - gitara i vokal, Božanić Ivan - bas gitara, Baošić Cozy Nikola - bubnjevi i Mitić Aleksandar - klavijatura i vokal. Bend pored autorskih pesama, uživa u sviranju obrada rok, glem, hardrok, hevimetal pesama.

Bend ,,Direct Drive“ (Banatska Rock Sela) je osnovan 2011. godine, dok 2017. članovi donose odluku da krenu put autorstva. Oni su: Nikola Nenin - vokal i solo gitara, Aleksandar Nenin - ritam gitara, Julijan Vojin - bubnjevi i Srđan Lakičin - bas gitara. Ovo je bio povod da započnu rad na konceptualnom, autorskom, debitantskom albumu „Ruka za Spas“.

Pored finalista, iste večeri nastupiće i prošlogodišnji pobednik festivala, a to je bend ,,Sanitarium“ iz Beograda.

Najbolji bend očekuju izuzetno vredne nagrade - snimanje tri numere u studiju Mr Sound, izdavanje singla pod etiketom Kontra.rs, snimanje video spota u produkciji Mravac Video, Bend Photo Session autora Marka Ristića i revijalni nastup na Rokerijadi 2022. godine.

Najistaknutiji pojedinci (gitarista, basista, pevač) takođe će se obradovati darovima koje je obezbedio festival, a nagrada za najboljeg bubnjara biće ručno pravljeni shell za doboš od punog drveta u izradi prijatelja festivala W.Odd Custom Drums.

Ovogodišnji žiri takmičarskog dela čine: Olga Kepčija sa Radia BG202, Branka Glavonjić (Bunt / RTS) i Nikola Jovanović (Kontra).

U subotu, 28. avgusta, biće organizovani revijalni nastupi domaćih bendova: „Ritam nereda“, „Viva Vops“ i „Dushmans“.

U skladu sa merama i preporukama koje se odnose na pandemiju, organizator festivala UG „Fabika“ učiniće sve da učesnici i posetioci budu obezbeđeni maskama i sredstvima za dezinfekciju na više punktova. Prostor oko trga biće proširen na deo parkinga i ulice kako bi bilo više mesta za ograničeni broj posetioca. Organizatori su zaduženi za kontrolu distance u publici.

To Top