Kojom vakcinom se vakcinišu deca i kakav je odziv u Požarevcu?

Požarevac

Društvo

Kojom vakcinom se vakcinišu deca i kakav je odziv u Požarevcu?

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Vakcinacija dece u Požarevcu počela je pre nešto više od dva meseca.

U toku je vakcinacija dece od 12 do 19 godina i to isključivo „Fajzer“ vakcinom po preporuci Instituta „Batut“ i Ministarstva zdravlja, zato što se pokazala kao najbezbednija za decu.

„Do sada je revakcinisano 40 deteta, a troje je primilo samo prvu dozu. Nismo imali nijednu neželjenu reakciju“, rekao je za E-Braničevo dr Dejan Milenković, načelnik Službe za zdravstvenu zaštitu dece predškolskog i školskog uzrasta u Domu zdravlja Požarevac.

Kako objašnjava procedura je jednostavna. Dete dolazi sa roditeljem prvo u Školski dispanzer gde ga detaljno pregleda izabrani lekar, a ako je dobrog zdravstvenog stanja dobija nalog sa kojim odlazi u Medicinu rada na vakcinaciju. Ista je procedura za revakcinaciju – prvo pregled kod izabranog lekara, a potom sa nalogom na revakcinaciju.

„Za sada je slab odziv i nema gužve, pa nema ni zakazivanja. Očekujemo da će od septembra biti veće interesovanje za vakcinaciju“, rekao je Milenković i istakao da apeluju da je potrebno da se deca vakcinišu jer je to najbolja prevencija.

Milenković kaže da u proteklih 48 nisu imali nove slučajeve zaraze među decom školskog uzrasta, ali da su poslednje dve nedelje svakodnevno imali u proseku od dvoje do četvoro pozitivne dece. Uglavnom se radi o deci koja su bila na odmoru u Bugarskoj i Crnoj Gori.

„Simptomi su kod svih uglavnom isti – bol u grlu, povišena telesna temperatura i suv kašalj, sporadično se javlja glavobolja, malaksalost i dijareja. Jednog od ranije glavnih simptoma, gubitak ukusa i mirisa, gotovo da više nema čak ni kod starijih srednjoškolaca koji imaju sličnije simptome odraslima,  te pretpostavljamo da je dominantan delta soj. Ovaj novi soj je malo drugačiji, lakše se zaražavaju deca ali su simptomi blaži“, ističe Milenković.

 • BOJAN JOVANOVIĆ

  Aug 06, 2021 18:14

  Cilj vakcinacije je sprečavanje težih oboljenja a u ovom slučaju deca treba da se vakcinišu od bolesti koju 99.999% njih preboli kao običnu jaču prehladu. Bože pomozi i sačuvaj. Cilj je očigledan, iz ko zna kog razloga vakcinisati decu i to isključivo sa mRNK vakcinom. Sve je to sumnjiva rabota.

 • Vaš komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

  -->
  To Top