Koju imovinu prodaje Fabrika šećera?

Požarevac

Ekonomija

Koju imovinu prodaje Fabrika šećera?

Foto: Ministarstvo privrede

How Good Of A Friend Are You Really?

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika, kao stečajni upravnik dužnika „Fabrika šećera“ u Požarevcu, oglasila je prodaju nepokretne imovine javnim prikupljanjem ponuda, a to je izazvalo i političke reakcije danas u Požarevcu.

Na sajtu Agencije za licenciranje stečajnih upravnika oglašena je prodaja nepokretne imovine – zemljišta „Fabrike šećera“ čija je procenjena vrednost 135,4 miliona dinara.  

Javno otvaranje ponuda zakazano je za 23. mart u 11 časova, u prostorijama Agencije za licenciranje stečajnih upravnika u Beogradu.

Ova vest proizvela je reakcije pojedinih građana, i to usled objave stranke „RIIS – Istok“ na  Fejsbuku, kojom komentarišu da bi trebalo  „uporediti cene kupovine imovine fabrike u stečaju Šećerana i prodajnu cenu“, aludirajući da je kupljena za 316, a prodaje se za 136 miliona dinara.

Objava na Fejsbuk strani RIIS – Istok

Na ovu objavu na društvenoj mreži reagovao je grad Požarevac, navodeći da su iznete neistine na njihov račun jer, kako tvrde, „oglas za prodaju zemljišta na lokaciji nekadašnje Fabrike šećera,  objavila je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika 20. februara i to nije zemljište koje je kupio grad Požarevac, već zemljište koje je vlasništvo „Fabrike šećera“ u stečaju, dobijeno po okončanju sudskih sporova“. 

„Grad Požarevac  ne prodaje zemljište na lokaciji nekadašnje „Fabrike šećera“ i sa tim oglasom nema nikakve veze. Smatramo da  iza iznošenja lažnih informacija u javnost stoji očigledna namera obmanjivanja“, navodi se u saopštenju Informativne službe grada Požarevca.

Objašnjavaju da je grad Požarevac kupio 2015. godine nekadašnju „Fabriku šećera“ za oko 316 miliona dinara po oglasu koji je tada objavila Agencija za licenciranje stečajnih upravnika. Tada je kupljeno oko 22 hektara zemljišta, svi objekti ukupne površine od oko 57.000 m², tehnološka oprema i kompletna infrastruktura.

Kako dalje navode u saopštenju, kupljen je kompleks gotovo spreman za rad i nije bilo potrebe da grad izgrađuje kompletnu infrastrukturu (vodovod, kanalizacija, kišna kanalizacija, putevi), kao i objekti pogodni za obavljanje industrijske proizvodnje. Prodat je deo tehnološke opreme za oko 142 miliona dinara, kako bi se oslobodili objekti i mogli ponuditi za izdavanje.

Kako je u svojoj objavi RIIS – Istok naveo i da je na prostoru Šećerane „ otvoren subvencionisani „Ringelsan“, koji je pod sumnjivim okolnostima nestao, ostavivši dugove i neisplaćene plate radnicima“, grad Požarevac tvrdi u saopštenju da ta turska firma nikada nije dobila ni jednu subvenciju od grada  niti od Republike Srbije.

„Nije„Ringelsan“ otišao pod sumnjivim okolnostima, već po okončanju sudskih sporova sa gradom i nakon što je isplatio sva dugovanja prema poveriocima. Što se tiče ulaganja od „više miliona evra“ u infrastrukturu industrijske zone, grad Požarevac izgradio je i opremio industrijsku zonu površine oko devet hektara na početku ulice Đure Đakovića. Ta lokacija nije ni na koji način povezana sa Fabrikom šećera i smatramo da je u pitanju svesna zamena teza sa očiglednom namerom obmanjivanja građana“, piše u saopštenju Informativne službe grada.

To Top