Kolika je šteta nakon poplava u petrovačkoj opštini?

Petrovac

Društvo

Kolika je šteta nakon poplava u petrovačkoj opštini?

Foto: M.A.

How Good Of A Friend Are You Really?

Milanče Aćimović, predsednik Skupštine opštine Petrovac na Mlavi, kaže za E-Braničevo da se trenutno saniraju sve posledice poplave i da će vanredna situacija potrajati do ponedeljka ili utorka, 26. i 27. jula.

,,Nije padala kiša u velikom obimu poslednja dva dana, zbog čega se situacija relativno brzo stabilizovala. Trenutno su radovi na sanaciji putne infrastrukture i kanala u mestima u kojima je proglašena vanredna situacija. Ona će potrajati do ponedeljka ili utorka, kako bismo u svim selima sanirali štetu koja je izazvana poplavama“, ističe Aćimović.

Kako kaže, u opštini Petrovac na Mlavi najeću štetu napravili su bujični potoci, a najviše su pogođena sela Dobrnje i Tabanovac.

,,Najviše štete su doneli bujični potoci koji prolaze kroz sela Dobrnje, Vošanovac, Bošnjak i Burovac. Oni su poprilično očišćeni, ali kada naiđe bujica sa planina i brda oni se pune vodom, a jedino rešenje su kaskade i brane. Najviše su pogođena sela Dobrnje i Tabanovac zato što korita nisu bila regulisana i odbranjena kaskadama“, objašnjava Milanče Aćimović.

Prema njegovim rečima oštećeno je oko 20 kuća, a šteta se procenjuje između 150.000 i 200.000 evra. Kako kaže, opština nema mogućnost da oštećenima pomogne u finansijskom smislu, ali je poslala mašine da očiste prilaze, kanale i blato u kućama.

,,Pored kuća oštećeno je i više desetina kilometara puteva, mahom oni brdskog karaktera – gde postoji nizbrdica i uzbrdica. Na asfaltnim putevima imamo delimična oštećenja, na primer u Busuru, pored jezera i u Dobrnju. Ukupna šteta se procenjuje na između 150.000 i 200.000 evra“, ističe naš sagovornik.

Prvi čovek Skupštine opštine Petrovac na Mlavi kaže za E-Braničevo da je opština za sanaciju uložila oko sedam miliona dinara.

,,Pored tog novca, ove godine ćemo izdvojiti oko šest miliona dinara da se uradi jedna kaskada na glavnom potoku u Dobrnju do kraja godine“, ističe Aćimović.

To Top