Koliko će poskupeti komunalne usluge u Požarevcu naredne godine?

Požarevac

Ekonomija

Koliko će poskupeti komunalne usluge u Požarevcu naredne godine?

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Gradsko veće Požarevca je na sednici usvojilo zahtev Javnog komunalnog preduzeća „Komunalne službe“ Požarevac koji se odnosi na povećanje cena usluga od 1. januara 2021. godine.

U zahtevu se predlaže povećanje cene iznošenja smeća za 15 odsto i povećanje cene za usluge održavanja javne higijene, javnog zelenila i cene u Prihvatilištu za pse i mačke za 1,8 odsto.

Kao razlozi kojima se opravdava zahtev za povećenjem cena navodi se porast poslovnih rashoda koji su rezultat objektivnih faktora koji nameću dodatno angažovanje materijalnih i ljudskih resursa, iznošenje smeća četiri puta dnevno iz šire centralne gradske zone i iznošenje pepela iako nije predviđeno da se pepeo tretira kao kućni otpad.

Takođe se navodi da su troškovi amortizacije duplo veći u odnosnu na prethodne godine i da oni na godišnjem nivou iznose i do 50 miliona dinara, te da ako se cene ne povećaju preduzeće će poslovati sa gubitkom što može dovesti do ugrožavanja likvidnosti i solventnosti firme. Kao faktor se nameće kretanje stope inflacije posmatrane kroz rast troškova života i porast minimalne cene rada.

Traženo povećanje cena bi uvećalo račun za iznošenje smeća za stan od 60 kvadratnih metara za iznos od 46,86 dinara mesečno, odnoson 562,32 dinara godišnje. Prosečna cena iznošenja smeća za građane po metrom kvadratnom u Srbiji iznosi 5,69 dinara, a u Požarevcu bi nakon povećanja ona iznosila 5,38, što je ispod republičkog proseka.

Konačnu odluku o povećanju cena doneće odbornici Skupštine grada Požarevca na sledećoj sednici koja još uvek nije zakazana. Predlog rešenja možete pročitati OVDE.

To Top